par. Sieradz, Turobin, Warszawa ...
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
sbasiacz

- Podziękował: 14 times
- Otrzymał podziękowania: 21 times
Łódź św. Józefa chrzest Janiny Kierskiej
chrzest o 10 po północy !?
Na jakiej ulicy w Łodzi mieszkał ojciec Wacław Kierski?
Nie znam Łodzi i trudno mi odcyfrować Rojna?
drugi świadek Wentkowski był majstrem fabrycznym?
z góry dziękuję
akt nr 431 z 20.04.1912 dokładnie 99 lat temu:-)
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =454&y=193
Na jakiej ulicy w Łodzi mieszkał ojciec Wacław Kierski?
Nie znam Łodzi i trudno mi odcyfrować Rojna?
drugi świadek Wentkowski był majstrem fabrycznym?
z góry dziękuję
akt nr 431 z 20.04.1912 dokładnie 99 lat temu:-)
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =454&y=193
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
chrzest o 10 po północy, czyli 10 rano
wg mnie Wacław mieszkał przy ul. Średniej 97
Wentkowski był majstrem fabrycznym
Ela
wg mnie Wacław mieszkał przy ul. Średniej 97
Wentkowski był majstrem fabrycznym
Ela
-
Beata65

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Oj tam zaraz lubił rebusy. A funkcjonujące nadal angielskie p.m. i a.m., to przecież nic innego jak po południu i przed południem.
W filmie "Pod mocnym aniołem" jest dopiero rebus czasowy. Na pytanie czy jest 6 rano czy 6 wieczorem odpowiedź brzmiała 6 w południe
Mnie kiedyś zdziwił młody człowiek - zapytany o godzinę odparł 38 po 12. To był dla mnie rebus! Wiem, ze to wpływ zegarków elektronicznych, jak również wiem że nikt już nie mówi trzy kwadranse na pierwszą.
Pozdrawiam.
Beata
W filmie "Pod mocnym aniołem" jest dopiero rebus czasowy. Na pytanie czy jest 6 rano czy 6 wieczorem odpowiedź brzmiała 6 w południe
Mnie kiedyś zdziwił młody człowiek - zapytany o godzinę odparł 38 po 12. To był dla mnie rebus! Wiem, ze to wpływ zegarków elektronicznych, jak również wiem że nikt już nie mówi trzy kwadranse na pierwszą.
Pozdrawiam.
Beata
-
sbasiacz

no tak, ale powiedzieć, że o 10 po północy jak można o 10 rano ?
Może pomylił się i chrzest był o 10 przed północą
Może pomylił się i chrzest był o 10 przed północą
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Beata65

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Nie chcę filozofować, ale pojęcie czasu jest względne. Poza tym zapisujący miał rację.
W końcu liczymy czas od momentu gdy zaczyna się nowa doba czyli pierwsza godzina jest po północy, druga itd. aż do 12 w południe. Więc dlaczego nie 10 po północny?
Pozdrawiam.
Beata
Pozdrawiam.
Beata
-
sbasiacz

Gralewo az Piotra Machcińskiego Dzięki OK
Witajcie
akt zgonu nr 2 jest z 2 stycznia 1872 r. a Piotr zmarł w ономедни (może źle odczytuję, bo nic nie mogę znaleźć) czy to znaczy, że zmarł przedwczoraj? tego samego dnia?
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 2006&y=801
z góry dziękuję
akt zgonu nr 2 jest z 2 stycznia 1872 r. a Piotr zmarł w ономедни (może źle odczytuję, bo nic nie mogę znaleźć) czy to znaczy, że zmarł przedwczoraj? tego samego dnia?
z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony śr 20 paź 2021, 22:54 przez sbasiacz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
Re: Gralewo az Piotra Machcińskiego
ja znalazłam, że ономедня to „pewnego dnia” – trochę dziwnie brzmi – zmarł pewnego dnia o godzinie 12 po południu – może nie pamiętali daty?sbasiacz pisze:Witajcie
z góry dziękuję
Pozdrawiam - Gośka
-
sbasiacz

trochę dziwnie, kiedyś znalazłam dokładniejsze tłumaczenie ale gdzieś mi "wyfrunęło"Gośka pisze:ja znalazłam, że ономедня to „pewnego dnia” – trochę dziwnie brzmi – zmarł pewnego dnia o godzinie 12 po południu – może nie pamiętali daty?sbasiacz pisze:Witajcie
z góry dziękuję
dzięki
ale ksiądz (pisarz) musieli używać tego zwrotu w innym znaczeniu, bo właśnie spotkałam go w akcie chrztu, no chyba pamiętali kiedy się dziecko urodziło
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Romanowski_Piotr

Witajcie,
Przedwczoraj, w Gralewie w tych księgach "onomiedni" pisali w znaczeniu przedwczoraj.
Piotr
Przedwczoraj, w Gralewie w tych księgach "onomiedni" pisali w znaczeniu przedwczoraj.
Piotr
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 5 times
-
sbasiacz

akt chrztu Szczebrzeszyn
jaka była przyczyna opóźnienia spisania aktu urodzenia/chrztu Wojciecha ?
akt nr 142 z 1.07.1877 dziecię urodzone 23.04.1867
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 410382_max
z góry dziękuję
akt nr 142 z 1.07.1877 dziecię urodzone 23.04.1867
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 410382_max
z góry dziękuję
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
akt chrztu Szczebrzeszyn
Imię nadane to Wojciech.
Wg mnie, opóźnienie spisania aktu i chrztu nastąpiło z powodu zwłoki wynikającej z postanowienia Naczelnika Kraju? (prowincji?) odnoszącego się do wyznania, o którym Naczelnik Powiatu Zamojskiego dn. 8.VI, tego roku za numerem 6210 powiadomił Magistrat m. Szczebrzeszyna.
Ela
Wg mnie, opóźnienie spisania aktu i chrztu nastąpiło z powodu zwłoki wynikającej z postanowienia Naczelnika Kraju? (prowincji?) odnoszącego się do wyznania, o którym Naczelnik Powiatu Zamojskiego dn. 8.VI, tego roku za numerem 6210 powiadomił Magistrat m. Szczebrzeszyna.
Ela
-
sbasiacz

akt chrztu Szczebrzeszyn
dzięki Elu, pewnie ojciec był unitą, ale niezła ta zwłoka 10 letnia cóż takie były czasy...
Poczytałam trochę o cerkwi w Szczebrzeszynie, właśnie w 1867 roku (w tym czasie urodził się Wojtek Makara) świątynię przejęli prawosławni, aktu chrztu jego ojca nie znajdę w aktach greckokatolickich, bo jest "dziura" od 1789 do 1810 (ur się około 1808) ale w akcie zgonu zapisano, ze był synem Andrzeja i właśnie Andrzej Makara występuje w aktach unickich a w rzymskokat. nie ma.
Poczytałam trochę o cerkwi w Szczebrzeszynie, właśnie w 1867 roku (w tym czasie urodził się Wojtek Makara) świątynię przejęli prawosławni, aktu chrztu jego ojca nie znajdę w aktach greckokatolickich, bo jest "dziura" od 1789 do 1810 (ur się około 1808) ale w akcie zgonu zapisano, ze był synem Andrzeja i właśnie Andrzej Makara występuje w aktach unickich a w rzymskokat. nie ma.
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
elgra

- Otrzymał podziękowania: 15 times
Dzień dobry.
Na forum Genealodzy połączyłam w jeden temat Twoje prośby o tłumaczenia z języka rosyjskiego.
Tu zamieszczaj swoje następne prośby (jeden akt, nie więcej) za pomocą ikonki „odpowiedz” a nie „nowy temat”.
Temat dotyczy tylko Twoich parafii. Protestuj jeśli ktoś inny pisze tam swoją prośbę.
Tytuł możesz zmienić (ikonka „zmień” w pierwszym poście tematu) zostawiając tylko główne parafie lub na przykład główne nazwiska (jest limit ilości znaków w tytule).
Jak odnaleźć swoje posty:
-> [Wejdź na Forum]
-> na zielonym pasku Szukaj
-> Szukaj Autora: wpisz swój nick
-> Kategoria: Tłumaczenia
Na forum Genealodzy połączyłam w jeden temat Twoje prośby o tłumaczenia z języka rosyjskiego.
Tu zamieszczaj swoje następne prośby (jeden akt, nie więcej) za pomocą ikonki „odpowiedz” a nie „nowy temat”.
Temat dotyczy tylko Twoich parafii. Protestuj jeśli ktoś inny pisze tam swoją prośbę.
Tytuł możesz zmienić (ikonka „zmień” w pierwszym poście tematu) zostawiając tylko główne parafie lub na przykład główne nazwiska (jest limit ilości znaków w tytule).
Jak odnaleźć swoje posty:
-> [Wejdź na Forum]
-> na zielonym pasku Szukaj
-> Szukaj Autora: wpisz swój nick
-> Kategoria: Tłumaczenia
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice