Hahaha nieźle się zafiksowałęm myślałem że szukałem tego w wyszukiwarce już Dzięki bardzo... mam tutaj drugi kwiatek potrzebuje imiona rodziców i w jakiej wsi się urodził...
proszę o pomoc w odczytaniu miejsca pochodzenia Jadwigi Pomykały.
Parafia Nienadówka, księga zapowiedzi, rok 1813.
Mateusz Rechul młodzian Jadwiga Pomykałowna "ze Staniczkowskiego"?
Bardzo prosze o odczytanie miejscowosci z której pochodził zmarły Samuel.
Tak samo prosze o odczytanie miejscowosci w ktorej mieszka córka zmarłego Joanna Reszke.
Wydaje mi sie ze przy zmarłym jako miejsce urodzenia i jego córce jest ta sama miejscowosc.
Czyzby to był Pisz tzn Jansbork ale błednie zapisany.
Dzieki Krystyno tak widze Jansbork i Jansburg.
Przejrzałam mape i na mapie widze Jansburg a nad nim nazwa Jurburg.
W Wiki jest opis Jurburga czyli Jurborka obecnie na Litwie a Jansburga wspolczesnie tam nie ma.
Czyzby chodzilo w tym akcie o Jurburg?
Ostatnio zmieniony ndz 28 lis 2021, 12:49 przez marzanna62, łącznie zmieniany 1 raz.
No to sie wyjasnilo mialam nosa na ten Pisz kompletnie pogubilam sie z Litwa i tym tropem z mapy z 1771.
Niestety Pisz nic mi nie ułatwia nie mam pojecia gdzie tam mogla byc parafia katolicka a chodzi mi o XVIII wiek. Nawet w Slowniku Geoograficznym Krol. Polskiego nie udalo mi sie znalezc Jansbork tym bardziej Pisz. Jestem w kropce. Zero punktu zaczepienia skad i kiedy Samuel Szwejkowski znalazl sie w Warszawie.
oraz info z 1874: Jest to miasteczko Król. polskiego, leżące na wyniosłej górze i dziś nazywa się Judargi nie zaś Johanisberger, jak powiada
Narbutt. August II. nadał mu prawo miejskie i na cześć Jana
Radziwiłla wojewody nowogródzkiego, starosty jurborgskiego, na-
zwane było Jansburg. (Połujan, Wędrówki po gub. Augus.)
Zapytaj w innym temacie, do którego kościoła chodzili katolicy z Pisza.
Do poniedziałku na pewno coś ustalisz
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Gapa ze mnie ze nie znalazlam Pisza w Slowniku. Szukalam w nocy i podalam bledna nazwe poza tym nie bylam pewna ze chodzi o Pisz. Pieknie dziekuje za pomoc tylko podpowiedzcie gdzie tam chrzcili katolockie dzieci urodzone ok 1765 jak Samuel Szwejkowski ktorego szukam.
Witajcie
potrzebuję pomocy w odczytaniu nazwiska panieńskiego mojej prapra...Teofili
Może to mnie przybliży do odnalezienia aktu małżeństwa jej i mojego prapra. Wilhelma Mejster ponieważ w jego parafii (Raciążek) gdzie urodziły się jego dzieci (z tego i poprzedniego małżeństwa) nie ma ich aktu małżeństwa,
Nie będę sugerować co mi się wydaje - podsyłam link do aktów urodzin córek gdzie jej nazwisko się pojawia: