par. Uhrusk, Lubartów, Krzepice
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Kosciuk_Joanna

Akt urodzenia Julianna Mazuś, 1886. OK
uprzejma prośba o tłumaczenia aktu urodzenia Julianny Mazuś, akt numer 1
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 32f7774544
dziękuję
Joanna
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 32f7774544
dziękuję
Joanna
Ostatnio zmieniony wt 22 mar 2022, 13:44 przez Kosciuk_Joanna, łącznie zmieniany 1 raz.
Akt małżeństwa nr 11, 1905, Uhrusk
Ślub 16/29.05 o 10:00
Świadkowie:
Jan Gaciuk 42
Józef Nowosad 41
oboje rolnicy zamieszkali w Butyń
Młody: kawaler 32 l. urodzony i zamieszkały w Butyń
młoda: panna 26 l. urodzona i zamieszkała przy rodzicach w Butyń
Trzy zapowiedzi, brak umowy przedślubnej.
Pozostałe dane zgodnie z indeksem.
Świadkowie:
Jan Gaciuk 42
Józef Nowosad 41
oboje rolnicy zamieszkali w Butyń
Młody: kawaler 32 l. urodzony i zamieszkały w Butyń
młoda: panna 26 l. urodzona i zamieszkała przy rodzicach w Butyń
Pozostałe dane zgodnie z indeksem.
------------
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
-
Kosciuk_Joanna

akt małżeństwa Jan Mazuś & Antonina Kowalska 1883. OK
uprzejma prośba o tłumaczenie aktu małżeństwa:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 154051dc79
dziękuję
Joanna
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 154051dc79
dziękuję
Joanna
Ostatnio zmieniony wt 22 mar 2022, 13:05 przez Kosciuk_Joanna, łącznie zmieniany 1 raz.
akt małżeństwa Jan Mazuś & Antonina Kowalska 1883
Zapewne chodzi o akt 27
Ślub 23.01/4.02 o 14:00
Świadkowie:
Jakub Mazuś 41
Antoni Kowalski 30
Mieszczanie, murarze zamieszkali w Lubartowie
Młody:
Wdowiec po zmarłej 6/18.10.1882 Mariannie z Tomasiaków, lat 25 liczący, urodzony i zamieszkały w Lubartowie, murarz, ojciec nie żyje, matka żyjąca
Młoda:
Panna, 24 lata, urodzona we wsi Gruszka parafii Nielisz?, zamieszkała w Lubartowie, utrzymująca się ze służby, rodzice nie żyją
Pozostałych danych nie podaję, bo są w indeksie. Jeżeli Pani nie chce ich przepisać, pomagając tym osobie tłumaczącej, to mnie się też nie chce
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
Ślub 23.01/4.02 o 14:00
Świadkowie:
Jakub Mazuś 41
Antoni Kowalski 30
Mieszczanie, murarze zamieszkali w Lubartowie
Młody:
Wdowiec po zmarłej 6/18.10.1882 Mariannie z Tomasiaków, lat 25 liczący, urodzony i zamieszkały w Lubartowie, murarz, ojciec nie żyje, matka żyjąca
Młoda:
Panna, 24 lata, urodzona we wsi Gruszka parafii Nielisz?, zamieszkała w Lubartowie, utrzymująca się ze służby, rodzice nie żyją
Pozostałych danych nie podaję, bo są w indeksie. Jeżeli Pani nie chce ich przepisać, pomagając tym osobie tłumaczącej, to mnie się też nie chce
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
------------
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
-
Kosciuk_Joanna

Bardzo Panu dziękuję.
Jeżeli przepisanie znanych informacji/informacji z indeksów jest pomocne przy tłumaczeniu, czego nie miałam świadomości, to będę od tej pory tak robić.
Nie bardzo wiem skąd Pan wywnioskował, że czegoś mi się "nie chce", nie będę zatem odnosić się do tych spekulacji.
Jeszcze rz dziękuję i pozdrawiam
Joanna
Jeżeli przepisanie znanych informacji/informacji z indeksów jest pomocne przy tłumaczeniu, czego nie miałam świadomości, to będę od tej pory tak robić.
Nie bardzo wiem skąd Pan wywnioskował, że czegoś mi się "nie chce", nie będę zatem odnosić się do tych spekulacji.
Jeszcze rz dziękuję i pozdrawiam
Joanna
W żadnym razie nie był to z mojej strony wniosek, wręcz przeciwnie - za sprawą użytego słówka JEŻELI było to założenie. W tym założeniu nie użyłem zwrotu, że "Pani się nie chce" a jedynie, że "Pani nie chce". Ale to na marginesie - proszę nie brać jako mojej oceny Pani osoby, bo takiej nie miałem zamiaru wydawać. Co do dodatkowych danych pisanych w prośbie o tłumaczenie: tak, mogą być bardzo pomocne - szczególnie nazwy własne, w tym miejscowości i nazwiska. Zachęcam do ich podawania, o ile są znane. Pozdrawiam
------------
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
Akt małżeństwa nr 40, 1905, Uhrusk
Ślub w Uhrusk 23.05/4.06 o 14:00
Świadkowie:
Filip Zalewski 65 rolnik zamieszkały w Bytyń
Aleksander Sawic 30 rolnik zamieszkały w Siedlin?
Młody: Maksymilian Suczko kawaler, l. 40 syn Dymitra i zmarłej Anastazji z domu Pawlusiuk urodzony i zamieszkały w Bytyń
Młoda: Antonina Zalewska panna lat 38, córka zmarłych Wasyla i Marianny z domu Złamań urodzona i zamieszkała w Bytyń.
Zapowiedzi, brak umowy przedślubnej.
Świadkowie:
Filip Zalewski 65 rolnik zamieszkały w Bytyń
Aleksander Sawic 30 rolnik zamieszkały w Siedlin?
Młody: Maksymilian Suczko kawaler, l. 40 syn Dymitra i zmarłej Anastazji z domu Pawlusiuk urodzony i zamieszkały w Bytyń
Młoda: Antonina Zalewska panna lat 38, córka zmarłych Wasyla i Marianny z domu Złamań urodzona i zamieszkała w Bytyń.
Zapowiedzi, brak umowy przedślubnej.
Akt urodzenia Julianna Mazuś, 1886
20.12.1885/1.01.1886 Lubartów
Stawiający: Jan Mazuś 27 mieszczanin w Lubartowie
Świadkowie: Józef Nazarewicz 25 i Jakub Mazuś 40, mieszczanie w Lubartowie
Dziecko: dziewczynka urodzona w Lubartowie wczoraj o 10:00 z małżonki stawiającego - Antoniny z Kowalskich 26
Imię na chrzcie: Julianna
chrzestni: Józef Nazarewicz i Antonina Zalewska
Stawiający: Jan Mazuś 27 mieszczanin w Lubartowie
Świadkowie: Józef Nazarewicz 25 i Jakub Mazuś 40, mieszczanie w Lubartowie
Dziecko: dziewczynka urodzona w Lubartowie wczoraj o 10:00 z małżonki stawiającego - Antoniny z Kowalskich 26
Imię na chrzcie: Julianna
chrzestni: Józef Nazarewicz i Antonina Zalewska
-
Kosciuk_Joanna

Akt małżeństwa nr 6, 1906, Uhrusk
Ślub w Uhrusk 29.01/11.02 o 13:00
Świadkowie: Piotr Kulbicki 28
Franciszek Pawelkiewicz 50
Oboje rolnicy zamieszkali w Uhrusk
Młody: Stanisław Kulbicki kawaler lat 20, syn Leona i Zofii z Kotowskich, urodzony i zamieszkały w Uhrusk przy rodzicach
Młoda: Zofia Kościuk panna lat 18, córka Grzegorza i Anastazji z domu Złamań urodzona i zamieszkała w Bytyń przy rodzicach
Zapowiedzi, brak umowy przedślubnej, zgoda rodziców obojga młodych
Świadkowie: Piotr Kulbicki 28
Franciszek Pawelkiewicz 50
Oboje rolnicy zamieszkali w Uhrusk
Młody: Stanisław Kulbicki kawaler lat 20, syn Leona i Zofii z Kotowskich, urodzony i zamieszkały w Uhrusk przy rodzicach
Młoda: Zofia Kościuk panna lat 18, córka Grzegorza i Anastazji z domu Złamań urodzona i zamieszkała w Bytyń przy rodzicach
Zapowiedzi, brak umowy przedślubnej, zgoda rodziców obojga młodych
-
Kosciuk_Joanna

dziękuję uprzejmie, przy okazji chciałabym zapytać, jak rozumieć "podwójne" daty w aktach małżeństwa, np w tym przypadku 29.01/11.02 ?
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
-
Kosciuk_Joanna

czy to przypadkiem nie tłumaczenie do innego aktu? wydaje mi się, że link działa prawidłowo i przekierowuje do aktu ślubu Michała Kościuka i Elżbiety Bileckiej (numer 40).
pozdrawiam
Joanna
pozdrawiam
Joanna
Ówczesny obowiązek prawny nałożony przez zaborcę - podawania dat wg dwóch kalendarzy: juliańskiego i gregoriańskiego. Data "druga" jest wg kalendarza gregoriańskiego, czyli tego, który używamy również dziś
------------
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
-
Kosciuk_Joanna

Być może pomyliłem akty:
ślub 23.05/5.06 w Uhrusku o 10:00
Świadkowie: Jan Zańczuk? 28
Korneliusz Kajdan 35 oboje rolnicy zamieszkali w Bytyń
Młody: Michał Kościuk kawaler lat 28, syn Grzegorza i Anastazji z domu Złamań urodzony i zamieszkały w Bytyń
Młoda: Elżbieta Bielecka panna lat 26, córka zmarłego Antoniego i Marianny z domu Kozaczuk, urodzona i zamieszkała przy matce w Zastawie (Zastaw? Zastawa?)
Małżonkowie nowi oświadczyli, że ich wspólnie spłodzone do czasu wstąpienia w związek małżeński dzieci t.j. Stanisław ur. 20.11/2.12.1899 w Bytyń zapisany aktem urodzenia nr 123 oraz Aniela ur. 27.10/9.11.1902 zapisana aktem urodzenia nr 134 uznają niniejszym aktem ślubu za swoje własne na podstawie artykułu 291 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego i zabezpieczają im byt i prawa należne dzieciom małżeńskim.
Umowy przedślubnej nie zawarli.
ślub 23.05/5.06 w Uhrusku o 10:00
Świadkowie: Jan Zańczuk? 28
Korneliusz Kajdan 35 oboje rolnicy zamieszkali w Bytyń
Młody: Michał Kościuk kawaler lat 28, syn Grzegorza i Anastazji z domu Złamań urodzony i zamieszkały w Bytyń
Młoda: Elżbieta Bielecka panna lat 26, córka zmarłego Antoniego i Marianny z domu Kozaczuk, urodzona i zamieszkała przy matce w Zastawie (Zastaw? Zastawa?)
Małżonkowie nowi oświadczyli, że ich wspólnie spłodzone do czasu wstąpienia w związek małżeński dzieci t.j. Stanisław ur. 20.11/2.12.1899 w Bytyń zapisany aktem urodzenia nr 123 oraz Aniela ur. 27.10/9.11.1902 zapisana aktem urodzenia nr 134 uznają niniejszym aktem ślubu za swoje własne na podstawie artykułu 291 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego i zabezpieczają im byt i prawa należne dzieciom małżeńskim.
Umowy przedślubnej nie zawarli.