Dziwna akcja

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wypchany

Dziwna akcja

Post autor: wypchany »

Hej, chciałem zacząć składać drzewo genealogiczne i już na samym wejściu odbiłem się od ściany. Mianowicie ludzi o moim nazwisku w Polsce jest rzekomo 14 i prawdopodobnie wszystkich znam. Ludzi o nazwisku mojego pradziadka od strony ojca w Polsce jest... niby 300? Znalazłem jednego osobnika z moim nazwiskiem urodzonego w roku 1902, ale jest taka przepaść w czasie, że nie wiem co począć. Po tym osobniku z 1902 oraz za moim pradziadkiem również jest pustka. Gdzie mogę zacząć szukać? Spotkał się ktoś z czymś takim kiedyś?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Dziwna akcja

Post autor: Arek_Bereza »

Napisz konkretnie, fakty, daty, linkuj akty metrykalne jeśli masz i zmień nazwę tematu na np. Szukane nazwisko i miejscowość
Takie ''akademickie" rozważania Ci nie pomogą. Nie przywiązuj się tak do brzmienia nazwiska ludzie je zmieniali i potem te statystyki są zaburzone - np. nazwisko Santarek nie odda wielu wyników ale Santorek już znacznie więcej. A to tak naprawdę ta sama rodzina.
Więc jeśli oczekujesz pomocy pisz kogo/ czego szukasz i wszystko co masz.
I podpisuj posty przynajmniej imieniem (regulamin i dobry zwyczaj) gdy z nicka nie wynika :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Dziwna akcja

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bardzo adekwatny tytuł:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
wypchany

Dziwna akcja

Chodzi o nazwisko Pluskata, był to mój dziadek od strony ojca i to od niego to nazwisko do nas przyszło, że tak powiem. Chciałem zacząć szukać w internecie, ale ostatni Pluskata to właśnie mój dziadek. Dalej jest pustka
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 11 times

Dziwna akcja

Post autor: Marek70 »

Pluskatów jest mało, ale Pluskotów już o wiele więcej :)

I podpisuj posty choćby imieniem, jak już napisał o tym Arek.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
wypchany

Dziwna akcja

Myślisz, że Pluskota może mieć związek z Pluskata? :D
Znalazłem i to chyba z pomocą waszej wyszukiwarki jakiegoś Piotra Pluskata ur. w 1902, ale nie ma za bardzo jak tego połączyć. Cóż chyba trzeba będzie do jakiegoś urzędu skoczyć dowiedzieć się kto był ojcem mojego dziadka i może wtedy jakoś uda się łączyć ludzi.
~Grzegorz
Grzegorz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 11 times

Post autor: Marek70 »

Myślę, że obydwa nazwiska mają związek, na co przykład dał już Włodek. Ponadto jestem przekonany, że forma Pluskata to pomyłka jakiegoś skryby lub kogoś w urzędzie, kto wystawiał AU, a prawidłowe brzmienie to Pluskota.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Zaryzykowałabym jeszcze jedną oboczność - nazwisko dość w Polsce popularne - PLASKOTA.
Szkoda jednak Grzegorzu, że nie podajesz więcej danych, choćby region, imię dziadka, daty, etc.
Przy tylu ogólnikach ciężko pomóc.

Pozdrawiam
Aneta
andrzej_baran

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: andrzej_baran »

Pluskot - i teraz spróbuj to napisać niewyraźnie. A potem dać komuś aby napisał niewyraźnie, a ten następnemu, itd. Zobaczysz ile wariantów wyjdzie. Nie zamykaj się na sztywną pisownię, szukaj alternatyw. Samogłoski o a e u często są podobnie pisane. Spółgłoski także ł t albo duże J S, G P, T F. Takich par podobieństw szukaj w pisowni odręcznej, a znajdziesz ich znacznie więcej. Mój przykład Baran - Boron, Baron, Buron, Barański, Baranowski, Baranoski, Baronowa, itd. Jak widać ewolucja nazwiska występuje i czasem na stałe, a czasem jednorazowo.
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Awatar użytkownika
Banaś_Robert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Banaś_Robert »

Ja spotkałem sie z nazwiskiem Plaskaty - też podobne
Nazwiska, których szukam: Banaś, Krasnowski, Ankiewicz, Bileński
wypchany

Kaczmarek_Aneta pisze:Zaryzykowałabym jeszcze jedną oboczność - nazwisko dość w Polsce popularne - PLASKOTA.
Szkoda jednak Grzegorzu, że nie podajesz więcej danych, choćby region, imię dziadka, daty, etc.
Przy tylu ogólnikach ciężko pomóc.

Pozdrawiam
Aneta
Miejscowość Kowary na dolnym śląsku :D Imię dziadka Mirosław, babcia Lucyna Pluskata z domu Radzyńska, pradziadek- ojciec babci Lucyny to Henryk Radzyński.

~Grzegorz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Może ktoś z rodziny?
https://kowary.grobonet.com/grobonet/st ... name=plusk

Pozdrawiam
Aneta
wypchany

Właśnie napisałem do ojca czy coś wie na temat "Pluskotych" pochowanych na tym samym cmentarzu co moi dziadkowie. Może się okaże, że to jedna rodzinka i tata coś wie
Grzegorz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

taka partyzantka nie pomoże Ci w poszukiwaniach - zacznij od aktu zgonu Mirosława (USC Kowary) i od aktu urodzenia (wg tego co w akcie zgonu). Pewnie też Kowary. W urzędzie miasta w ewidencji ludności możesz wystąpić o wgląd do jego teczki dowodowej. Jeśli umarł w 2009 to się zachowała a w niej potencjalnie wiele ciekawych informacji i zdjęcia z różnych okresów życia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”