co to za miejscowość?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kasten

Sympatyk

co to za miejscowość?

Post autor: kasten »

Potrzebuję pomocy w odszyfrowaniu nazwy miejsca urodzenia Pana Młodego z altu małżeństwa, którego skan chciałem załączyć, ale nie potrafię. Wydarzenie miało miejsce w Prusach koło Stopnicy w 1875 roku, nr aktu 52. Nazwisko mężczyzny Jana jest błędne lub wyjątkowo niewyraźne, kobiety zgodne. Ja piszę nieczytelnie, ale z wielebnym chyba bym nie wygrał. Jeśli ulokowałem to w złym dziale, proszę moderatorów o wyrozumiałość i wskazówkę. Przy okazji: jak wstawić skan do posta na tym forum?
Z szacunkiem - kasten
Kazimierz S. (skrót dla potrzeb - oni już wiedzą czyich)
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 34 times

co to za miejscowość?

Post autor: Marek70 »

Kazimierzu,

Nie wstawiaj skanów, tylko bezpośredni link do aktu. Tym bardziej jeśli znajduje się w "naszej" bazie.

A miejscowość odczytuję jako "Hołudza" tylko nie za bardzo pasuje mi parafia Chabel, gdyż Hołudza to parafia Chotel Czerwony.
A co do tego całego Jana Li* to:
- w AM 52/1875 jego rodzice to Franciszek i Rozalia Nowak,
- natomiast ten z par. Chotel Czerwony ma rodziców Franciszka i Małgorzatę Żurek.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
kasten

Sympatyk

Post autor: kasten »

Byłoby po sprawie, gdybym nie zapomniał, że Szekspir napisał "Gamljeta".
A ja przez cały czas szukałem Gołdzy lub podobnie. Dzięki serdeczne za pomoc. Praprapra miał pewnie wadę wymowy, a pisać nie potrafił, stąd problemy przy nazwisku, bo przecież kontrolować co wielebny piszą nie mógł. Wszystko się pięknie zamyka.
Kazimierz S. (skrót dla potrzeb - oni już wiedzą czyich)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”