Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

wioletta262 pisze:Witam Panie Edmundzie,
poszukuję rodziny Horoszkiewicz,Więckowskich z par. Chołoniewicze i Genibor z par. Derażne.
Z góry serdecznie dziękuję.
Wiola
Witam Panią Wiolę!
Chołoniewicze były młodą parafią bo erygowaną w 1925r. i niestety brak jej w tomach ks. Żurka. Ale wspomniana parafia była w dekanacie Kołki - i tam poszukałem i coś niecoś znalazłem. W trakcie przeszukiwań natrafiłem w parafii Stepań na nazwisko Geniborg i też je umieściłem.

Parafia Deraźne
Gienibor Paweł i Więckowska Józefa; zw. mał. w 1928r. (1928/32); dz.: Tadeusz chrz. 1929/33
Parafia Stepań
Geniborg Jan (r.:Ferdynand i Eufrozyna z Szyszków) i Rozalia Ławrynowicz (chyba Wawrynowicz); zw. mał. w 1900r. (1900/6)
Parafia Kołki
Horoszkiewicz Jan, kawaler, s. Stanisława i Katarzyny z Chomiczów, *14.03.1913 w Omelance, gm. Stydyń, pow. Kostopol, zam. w parafii Kołki od 10 lat i Kurnicka Marianna, panna, c. Tomasza i Katarzyny z Mazurków, *2.12.1918 w Rudawcu, gm. Konopnica, pow. Lublin, zam. w parafii Kołki od 12 lat, I zapowiedź wygłoszona, indul od 2-ch zapowiedzi J.E.ks. bp łuckiego z dn. 13.04.1938 nr 2180, egzamin przedślubny 18.04.1938 przeprowadzony przez ks. proboszcza Konrada Moszkowskiego, nr aktu 15/1938
-zgony
Horoszkiewiczowa Katarzyna z Chomiczów, lat 42,† 15.09.1925 w Kolonii Majdan Komarowski; pozostawiła męża Stanisława, 5 synów: Teofila, Jana, Antoniego, Józefa i Aleksandra oraz córkę Janinę. Kołki 1925/29
Horoszkiewiczowa Katarzyna, c. Ksawerego i Michaliny z Dawidowiczów, lat 39, †2.03.1929 w Kolonii Majdan Komarowski; pozostawiła męża Stanisława. Kołki 1929/10
-małżeństwa parafii Kołki
Horoszkiewicz Adolf i Michalina Sochacka; zw. mał. w 1890r. (1890/15)
Horoszkiewicz Anastazy i Stanisława Sochacka; zw. mał. w 1882r. (1882/16)
Horoszkiewicz Józef i Marianna Domalewska; zw. mał. w 1871r. (1871/9)
Horoszkiewicz Michał i Malwina Żołędziewska; zw. mał. w 1897r (1897/19)
Edmund
wioletta262

Sympatyk

Post autor: wioletta262 »

Serdecznie dziękuję.
Wiola.
Tomasz_GH

Sympatyk

Post autor: Tomasz_GH »

Zwracam się z uprzejmą prośbą o wskazanie czy w metrykaliach Diecezji Łuckiej (Parafie Kisielin i Łokacze) występuje Walerian Zimołożyński (Zimoleżyński, Ziemoleżyński, itp.), ur. w 1900 r. w pow. hrubieszowskim, s. Jakuba, zamieszkiwał w Woronczynie, miał żonę Janinę zd. Nowakowską (ur. w 1920 r., c. Piotra) i córkę Zofię.

Serdecznie dziękuję,
Tomasz
wioletta262

Sympatyk

Witam Panie Edmundzie,
czy mogłabym prosić o sprawdzenie rodziny Więckowskich z par.Stepań, Niewirków, Tuczyn.
Wiola
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Tomasz_GH pisze:Zwracam się z uprzejmą prośbą o wskazanie czy w metrykaliach Diecezji Łuckiej (Parafie Kisielin i Łokacze) występuje Walerian Zimołożyński (Zimoleżyński, Ziemoleżyński, itp.), ur. w 1900 r. w pow. hrubieszowskim, s. Jakuba, zamieszkiwał w Woronczynie, miał żonę Janinę zd. Nowakowską (ur. w 1920 r., c. Piotra) i córkę Zofię.

Serdecznie dziękuję,
W podanych parafiach nie napotkałem wspomnianego nazwiska. Ale podana miejscowość Woronczyn była młodą parafią, bo erygowana w 1935r. i należała do Dekanatu Horochów. I tam przeszukałem, ale niestety, nie znalazłem żadnej wzmianki o powyższym nazwisku.
Edmund
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

czy mogłabym prosić o sprawdzenie rodziny Więckowskich z par.Stepań, Niewirków, Tuczyn.
Wiola
Witam Panią Wiolę!
I muszę przyznać, że ciekawe są wędrówki rodu Więcławskich. Bo pobyt na terenie parafii Stepań i Tuczyn to rejon Kostopola, ale parafia Korytnica to przecie drugi kraniec Wołynia, blisko Włodzimierza. I to co odnalazłem przekazuję poniżej:

Parafia Tuczyn
Wieckowski Antoni (r.: Mikołaj i Anastazja z Karasiewiczów) i Aniela Reszczyńska; zw. mał. w 1877r. (1877/3)
Więckowski Konstanty (r.: Mikołaj i Klara z Karasiewiczów) i Joanna Kirkiewicz; zw. mał. w 1884r. (1884/7)
Parafia Korytnica
Więckowski Feliks, lat 30 (r.: Mikołaj i Anastazja z Karasiewiczów) i Kamila Zwolska; zw. mał. w 1882r. (1882/7)
Więckowski Jan (r.: Mikołaj i Anastazja z Karasiewiczów) i Anna Iwanicka; zw. mał. w 1881r. (1881/12)
Więckowski Jan, wdowiec, lat 55 (r.: Tomasz i Franciszka z Iwanickich) i Antonina z Mironowiczów Bulbiniecka, wdowa, lat 38; zw. mał. w 1909r. (1909/8)
Więckowski Jan, lat 30 (r.: Tomasz i Franciszka z Iwanickich) i Maria z Kruczkowskich Węgłowska; zw. mał. w 1886r. (1886/22)
Więckowski Kazimierz (r.: Tomasz i Ludwika) Ludwika Lewicka; zw. mał. w 1908r. (1908/5)
Więckowski Kazimierz (r.: Tomasz i Jadwiga) i Marcelina Jezierska; zw. mał. w 1890r. (1890/27)
Więckowski Mikołaj (r.: Ludwik i Zofia) i Anastazja Karasiewicz; zw. mał. w 1851r. (1851/19)
Więckowski Piotr (r.: Tomasz i Franciszka z Iwanickich) i Emilia Emberk; zw. mał. w 1866r. (1866/26)
Więckowski Tomasz (r.: Michał i Marianna), wdowiec, lat 50 i Ludwika z Kuczyńskich Ficnerowa, wdowa, lat 40; zw. mał. w 1865r. (1865/7)
Parafia Stepań
Więckowski Jan (r.: Wojciech i i Marianna z Łukomskich) i Balbina Chamczyk; zw. mał. w 1893r. (1893/35)
Więckowski Wojciech, wdowiec (r.: Józef i Józefa z Sumelanków) i Marcjanna Ziółkowska; zw. mał. w 1880r. (1880/9)
Edmund
wioletta262

Sympatyk

W aktach zgonu w miejsce urodzenia wpisana jest Balarka gm.Silno pow.Łuck.Szukam aktu małżeństwa Zenona Więckowskiego z Anastazją Horoszkiewicz i Ludwika Więckowskiego z Pauliną Chorążyczewską.W parafii Derażne ich nie odnalazłam,a więc szukam w innych parafiach dzięki Pana uprzejmości.
Wiola
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

wioletta262 pisze:W aktach zgonu w miejsce urodzenia wpisana jest Balarka gm.Silno pow.Łuck.Szukam aktu małżeństwa Zenona Więckowskiego z Anastazją Horoszkiewicz i Ludwika Więckowskiego z Pauliną Chorążyczewską.W parafii Derażne ich nie odnalazłam,a więc szukam w innych parafiach dzięki Pana uprzejmości.
Wiola
Dociekliwość to cecha pozytywna. Trza szukać. Polecam Strony o Wołyniu, gdzie i ja trochę swego materiału dołożyłem w czasie budowania wspomnianych Stron. A konkretnie opis Balarki: https://wolynskie.pl/miejsca-b/balarka-07.html
Nie mam nic przeciwko dalszym pomysłom co do miejsca odszukania aktów.
Edmund
wioletta262

Sympatyk

Witam Panie Edmundzie,
mogłabym prosić o sprawdzenie par.Aleksandria, Bereżnica i Włodzimierzec. Nazwisko Więckowski, Chorążyczewski.
Wiola
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

mogłabym prosić o sprawdzenie par.Aleksandria, Bereżnica i Włodzimierzec. Nazwisko Więckowski, Chorążyczewski.
Wiola
Proszę o cierpliwość. W domu będę w czwartek, to sprawdzę i podam, co odkryłem.
Niestety, nic nie znalazłem.
Edmund
Ostatnio zmieniony czw 07 lip 2022, 11:46 przez Goś_Edmund, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek70

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marek70 »

Witam Panie Edmundzie,
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwisk Fereni, Chrapowicki/a i Zubiec.
Szczególnie zależy mi na mieście Równe, ale nie pogardzę okolicami.
Z góry bardzo dziękuję :)
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Marek70 pisze:Witam Panie Edmundzie,
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwisk Fereni, Chrapowicki/a i Zubiec.
Szczególnie zależy mi na mieście Równe, ale nie pogardzę okolicami.
Z góry bardzo dziękuję :)
Witam!
I po przeszukaniu parafii: Równe, Aleksandria, Tuczyn, Klewań, Zdołbunów, Deraźne, Ołyka, Ludwipol, Dubno, Berezne - natrafiłem tylko na jeden wypis. Parafia Berezne:
Chrapowicki Teofil (r.: Karol i Aniela z Piaskowskich) i Eleonora Domańska; zw. mał. w 1861r. (1861/19).
W wielu w/w parafii metrykalia są w szczątkowych wykazach, bo księgi zostały spalone wraz z kościołami lub zaginęły albo znajdują się w archiwach na Ukrainie (np. w Łucku).
Edmund
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Panie Edmundzie, poprosiłbym o sprawdzenie w Zaturcach nazwiska Wiewióra i Habdas (Habelus). Czy oprócz urodzenia Heleny w 1928 są jeszcze jakieś chrzty/śluby/zgony? Bardzo dziękuję z góry
Pozdrawiam, Irek
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

choirek pisze:Panie Edmundzie, poprosiłbym o sprawdzenie w Zaturcach nazwiska Wiewióra i Habdas (Habelus). Czy oprócz urodzenia Heleny w 1928 są jeszcze jakieś chrzty/śluby/zgony? Bardzo dziękuję z góry
W Zaturcach tylko był jeden wypis, wcześniej już podany. Dla pewnosci podaję jeszcze raz:
Wewiura Jan i Anna z Habelusów; dz.:Helena *3.06.1928/52 w Zaturcach.
Przeszukałem również sąsiednie parafie dekanatu Horochów: Kisielin, Koniuchy, Łokacze i nie napotkałem wspomnianych nazwisk.
Edmund
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Padam do nóżek
Pozdrawiam, Irek
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”