W genetyce skan aktu małżeństwa po rosyjsku
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
W genetyce skan aktu małżeństwa po rosyjsku
1880 135 Wacław Kwiatkowski Marianna Schajer W-wa Narodzenie NMP
Bardzo proszę mi powiedzieć skąd była panna młoda i jak mial na imie jej ojciec!!
Stefan
Bardzo proszę mi powiedzieć skąd była panna młoda i jak mial na imie jej ojciec!!
Stefan
-
Luziński_Marcin

- Pieniążek_Stanisław

- Popkowicz_Bronisław

Rozumiem oburzenie wielce zasłużonego Kolegi. Powód tego błędu pojawiającego się często w postach jest banalnie prosty. W czasie pisania, po napisaniu "Geneteka" mechanizm autokorekty uparcie poprawia na "Genetyka". Jeśli się tego nie zauważy i ręcznie nie poprawi, tak już zostanie. Jedyne co można sugerować, to przeczytanie uważne tekstu przed wysłaniem (albo dodanie w autokorekcie do słownika tego wyrazu). Wszyscy się śpieszymy i tego nie robimy. Skutki tego widzimy w postaci, delikatnie mówiąc, niestarannego tekstu (literówki, zbędne spacje, chaotyczny styl itp.). No cóż, brać genealogiczna nie jest tu wyjątkiem i popełnia powszechne grzechy w tym zakresie równie często, jak... nie wymienię kto, aby nikogo nie urazić.
A więc uwaga na pułapkę wyrazu "Geneteka"!!!
Pozdrawiam Wszystkich
Bronisław
A więc uwaga na pułapkę wyrazu "Geneteka"!!!
Pozdrawiam Wszystkich
Bronisław
Witam.
Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że Kolegom, którzy mieli zastrzeżenia do sformułowania tematu chodzi o to, że wymieniona w nim baza danych nie nazywa się "GenetYka" lecz "GenetEka". "Geneteka" - jest to skrót od "GENEalogiczna kartoTEKA", podczas gdy "genetyka" jest nazwą nauki (działu biologii) zajmującej się dziedziczeniem cech przez organizmy potomne.
Pozdrawiam -
Tadeusz
Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że Kolegom, którzy mieli zastrzeżenia do sformułowania tematu chodzi o to, że wymieniona w nim baza danych nie nazywa się "GenetYka" lecz "GenetEka". "Geneteka" - jest to skrót od "GENEalogiczna kartoTEKA", podczas gdy "genetyka" jest nazwą nauki (działu biologii) zajmującej się dziedziczeniem cech przez organizmy potomne.
Pozdrawiam -
Tadeusz
- Pieniążek_Stanisław

"...Rozumiem oburzenie wielce zasłużonego Kolegi..."
Bez przesady Bronisławie. Zwrócenie uwagi traktowałem jako mały żart. Każdemu może zdarzyć się jakiś lapsus słowny. Sam to drobiazgowo wytłumaczyłeś.
A że uważam, iż Genetyka ma się tak samo do Genealogii jak i Geologia czy Ginekologia to już moja prywatna rzecz.
A więc ze słonecznym uśmiechem pozdrawiam
Staszek
Bez przesady Bronisławie. Zwrócenie uwagi traktowałem jako mały żart. Każdemu może zdarzyć się jakiś lapsus słowny. Sam to drobiazgowo wytłumaczyłeś.
A że uważam, iż Genetyka ma się tak samo do Genealogii jak i Geologia czy Ginekologia to już moja prywatna rzecz.
A więc ze słonecznym uśmiechem pozdrawiam
Staszek