Dzień dobry. Zwracam się z prośbą o przetłumaczenie poniżej zamieszczonego aktu ślubu. Część informacji zdołałem przetłumaczyć sam, wklejam je poniżej, by w jakiś sposób ułatwić pracę.
M, Nr 3, parafia Krasocin, rok 1879 - Jan Chajczyk oraz Antonina z domu Wilk
Link: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,403624,28
Co wiem:
Krasocin 1.02.1879, godz. ?
Młody: Jan Chajczyk/Hajczyk, syn chłopa Marcina Chajczyk
Młoda: Antonina z domu Wilk, córka Pawła oraz Marianny z domu Lis, urodzona w Brygidowie.
Pozdrawiam
Akt ślubu, Jan Chajczyk, Antonina Wilk, Krasocin,1879- ok!
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Czarnecki_Kamil

Akt ślubu, Jan Chajczyk, Antonina Wilk, Krasocin,1879- ok!
Ostatnio zmieniony pt 06 sty 2023, 23:32 przez Czarnecki_Kamil, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam, Kamil
Akt ślubu, Jan Chajczyk, Antonina Wilk, Krasocin, rok 1879
ślub - 22.I/ 03.II.1879 o 11 po północy
świadkowie - Jan Lis, l.38 i Marcin Młynczak, l.42, koloniści z Brygidowa
Jan - kawaler, syn włościanina Marcina i Zofii z d.Robak, ur. i zam. przy rodzicach w Sułkowie, lat 21
Antonina - panna, córka kolonisty Pawła i zmarłej Marianny z d.Lis, ur. i zam. przy ojcu w Brygidowie, lat 20
zapowiedzi - trzy; umowy nie zawarli; pozwolenie dał słownie ojciec młodej
Ela
świadkowie - Jan Lis, l.38 i Marcin Młynczak, l.42, koloniści z Brygidowa
Jan - kawaler, syn włościanina Marcina i Zofii z d.Robak, ur. i zam. przy rodzicach w Sułkowie, lat 21
Antonina - panna, córka kolonisty Pawła i zmarłej Marianny z d.Lis, ur. i zam. przy ojcu w Brygidowie, lat 20
zapowiedzi - trzy; umowy nie zawarli; pozwolenie dał słownie ojciec młodej
Ela
-
Czarnecki_Kamil

Dziękuję za odpowiedź.
Miałem już zamknąć temat, ale nurtuje mnie jedna sprawa- chodzi mi o imię matki młodego. W innych dokumentach, dotyczących jego rodzeństwa, pojawia się imię Józefa. Czy możliwy jest błąd w akcie, może podobnie pisano te imiona? Wiem że poziom piśmiennictwa znacząco odbiegał od obecnych standardów, jednak tutaj różnica wydaje się dość znacząca.
Miałem już zamknąć temat, ale nurtuje mnie jedna sprawa- chodzi mi o imię matki młodego. W innych dokumentach, dotyczących jego rodzeństwa, pojawia się imię Józefa. Czy możliwy jest błąd w akcie, może podobnie pisano te imiona? Wiem że poziom piśmiennictwa znacząco odbiegał od obecnych standardów, jednak tutaj różnica wydaje się dość znacząca.
Pozdrawiam, Kamil
W akcie jest Zofia. Dlaczego? niestety nie wiem
Ela
Ela
-
Czarnecki_Kamil

Ok, dziękuję. Musiał zatem wystąpić błąd, gdyż we wcześniejszych, oraz późniejszych aktach występuje Józefa, nazwiska panieńskie takie same.
Pozdrawiam, Kamil