Dzień dobry,
proszę o tłumaczenie aktu chrztu (jeśli dobrze rozumiem) Marii (Felicji Jadwigi) Hołubiczko, córki Wacława. Jeśli dobrze odczytuję (dopisek z boku) urodzona w 1870. Parafia prawosławna Warszawa-Praga św. Maria Magd, miejsce: Pietrowska gub
Akt 9:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... ik=008.jpg
Jeśli dotyczy to Marii(?) Felicji o której myślę to urodziła się jako katoliczka w 1870 roku w Tomaszowie Mazowieckim, córka Wacława Hołubiczko i Pauliny Hajnrych. Według podań rodzinnym wyszła za mąż za Mikołaja Prokofiewa, lekarza w carskim wojsku. Mogła w 1897 roku mieszkać w Częstochowie.
Serdecznie dziękuję
Anna Hołubiczko
Przejście z katolicyzmu na prawosławie - Gołubiczko - 1897
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Bluemeanie
Przejście z katolicyzmu na prawosławie - Gołubiczko - 1897
Ostatnio zmieniony śr 25 sty 2023, 19:50 przez Bluemeanie, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Bluemeanie
Akt chrztu - Maria? Felicja Gołubiczko - 1897 - Warszawa
Dzień dobry,
po podjętej próbie odczytania czego dotyczy dokument, ośmielam się zmienić temat postu. Jeśli dobrze rozumiem dokument dotyczy przejścia z katolicyzmu na prawosławie (preobrazovaniye?). Dotychczas udało mi się odczytać:
Mieszkanka miasta Częstochowa, gubernia piotrkowska, Felicja Jadwiga, 2 imion(?), Wacławowa Gołubiczko. Teraz nie jest pewna, na pewno coś o wyznaniu katolickim. Podany jest wiek - 26 lat. Dalej nie umiem odczytać. Jedynie cerkwia prawosławna i imię Maria. Na prawej stronie udało mi sie odczytać świadka(?): komandor 1go Odziału Rypińskiej Brygady (potem nie umiem odczytać) Korpusu Straży Granicznej podpułkownik Iwan Osipowicz Szimakow. A dalej jeszcze odczytałam protojerej Apolinary Kowalnickij.
Serdecznie proszę o sprawdzenie czy dobrze odczytałam i o podanie brakujących informacji. Z góry serdecznie dziękuję!
Mój wuj opowiadał, że mężem Felicji był carski żołnierz Mikołaj Prokofiew. Wczoraj udało mi sie ustalić, że w Rypinie pochowany jest podpułkownik Brygady Pogranicznej Straży o imieniu Mikołaj Andrejewicz Prokofiew. A jedno ze zdjęć Felicji, które mam zostało zrobione w atelier w Rypinie, więc wydaje się, że opowieści wuja mogą być prawdziwe, w co czasami powątpiewałam.
Pozdrawiam
Anna
po podjętej próbie odczytania czego dotyczy dokument, ośmielam się zmienić temat postu. Jeśli dobrze rozumiem dokument dotyczy przejścia z katolicyzmu na prawosławie (preobrazovaniye?). Dotychczas udało mi się odczytać:
Mieszkanka miasta Częstochowa, gubernia piotrkowska, Felicja Jadwiga, 2 imion(?), Wacławowa Gołubiczko. Teraz nie jest pewna, na pewno coś o wyznaniu katolickim. Podany jest wiek - 26 lat. Dalej nie umiem odczytać. Jedynie cerkwia prawosławna i imię Maria. Na prawej stronie udało mi sie odczytać świadka(?): komandor 1go Odziału Rypińskiej Brygady (potem nie umiem odczytać) Korpusu Straży Granicznej podpułkownik Iwan Osipowicz Szimakow. A dalej jeszcze odczytałam protojerej Apolinary Kowalnickij.
Serdecznie proszę o sprawdzenie czy dobrze odczytałam i o podanie brakujących informacji. Z góry serdecznie dziękuję!
Mój wuj opowiadał, że mężem Felicji był carski żołnierz Mikołaj Prokofiew. Wczoraj udało mi sie ustalić, że w Rypinie pochowany jest podpułkownik Brygady Pogranicznej Straży o imieniu Mikołaj Andrejewicz Prokofiew. A jedno ze zdjęć Felicji, które mam zostało zrobione w atelier w Rypinie, więc wydaje się, że opowieści wuja mogą być prawdziwe, w co czasami powątpiewałam.
Pozdrawiam
Anna
-
Sroczyński_Włodzimierz

bardzo udana próba (o ile mogę ocenić)
jest i data dzienna urodzenia (prawdopodobnie wg juliańskiego kalendarza)
jest i data dzienna urodzenia (prawdopodobnie wg juliańskiego kalendarza)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Bluemeanie
Dziękuję, bardzo mi miło. Chciałam dopytać o to co mniej więcej jest zapisane po informacji, że Felicja miała 26 lat. Dodatkowo, może ktoś z Państwa orientuje się, czy Maria to nowe imię? I czy takie imię było później jakoś używane? Czy szukając aktu zgonu czy małżeństwa powinnam szukać Marii czy Felicji? Czy po nazwisku Apolinary Kowalnickij jest jeszcze jakaś ważna informacja, osoba lub miejsce?
Serdecznie dziękuję
Anna
Serdecznie dziękuję
Anna
Data urodzenia - 22.VIII.1870
Data przyjęcia [do Cerkwi] - 17.I.1897
Mieszczanka m. Częstochowa, Guberni Piotrkowskiej, Felicja Jadwiga (dwojga imion) Wacławowna Gołubiczko, wyznania rzymsko-katolickiego, lat 26; wobec wyrażonego przez nią stanowczego żądania, przyjęta do Cerkwi Prawosławnej dzięki sakramentom: pokuty i przyjęcia komunii św. z nadaniem imienia Maria, [patronki] wspominanej??? w Cerkwi 22 lipca;
Przy przyjęciu obecni byli: Dowódca 1 Oddziału Brygady Rypińskiej, Samodzielnego Korpusu Straży Granicznej, podpułkownik Jan Osipowicz Szumakow;
Przyjęcia dopełnił Protojerej Apolinary Kowalnicki i Psałomszczik Włodzimierz Dyskowski;
Wg mnie, przechodząc na prawosławie, w dalszym życiu powinna posługiwać się nadanym wtedy imieniem Maria.
Ela
Data przyjęcia [do Cerkwi] - 17.I.1897
Mieszczanka m. Częstochowa, Guberni Piotrkowskiej, Felicja Jadwiga (dwojga imion) Wacławowna Gołubiczko, wyznania rzymsko-katolickiego, lat 26; wobec wyrażonego przez nią stanowczego żądania, przyjęta do Cerkwi Prawosławnej dzięki sakramentom: pokuty i przyjęcia komunii św. z nadaniem imienia Maria, [patronki] wspominanej??? w Cerkwi 22 lipca;
Przy przyjęciu obecni byli: Dowódca 1 Oddziału Brygady Rypińskiej, Samodzielnego Korpusu Straży Granicznej, podpułkownik Jan Osipowicz Szumakow;
Przyjęcia dopełnił Protojerej Apolinary Kowalnicki i Psałomszczik Włodzimierz Dyskowski;
Wg mnie, przechodząc na prawosławie, w dalszym życiu powinna posługiwać się nadanym wtedy imieniem Maria.
Ela