https://images90.fotosik.pl/646/5ac33161be4c9363.jpg https://images90.fotosik.pl/646/5ac33161be4c9363.jpg
Bardzo proszę o pomoc z rozczytaniem.
Na skanie fragment spisu parafian. W skrajnej lewej kolumnie numery domów/gospodarstw - interesują mnie imiona i nazw. mieszkańców nru 11, szczególnie 3 osoby począwszy od linii, którą oznaczyłem czerwoną strzałką.
Wstrzymam się z ujawnieniem, jak sam to rozczytuję, bo może widzę to, co chcę zobaczyć
pokaż zdjęcie oryginału, bez własnych poprawek, albo link do tego wpisu
Janusz
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Jest na familysearch, ale wśród tych, których ze względu na umowy nie pozwalają pobrać.
Ten link powinien prowadzić do właściwego skanu: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=989328
Niestety imho nie wygląda lepiej.
Antoni syn Walentego
żona Józefa z domu Andry...
córka Marianna
Janusz
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Bardzo dziękuję! Ja dla nr 11 wyczytałem mniej więcej:
[?*] Wincenty(?**), syn Szymona(?) Żygadło wdowiec 60 l.
syn Jan(?) 35 l.
żona Aleksandra z Szachniewiczów 32 l.
syn Jan(?) 11 l.
córka Stefania 10 l.
Apolonia 8 l.
Ewa 6 l.
Wincentyna(?) 3 l.
i dalej, najważniejsze 3 linie, w których stoi to, czego szukałem:
Antoni syn Wincentego(?**) 30 l.
żona Józefa z Andrysiaków 26 l.
córka Marianna 3 l.
Zgadzacie się, że takie imiona?
**) Może raczej Walenty... Ale idealnie nie pasuje mi ani Walenty, ani Wincenty... To imię jest zapewne powtórzone: "Głowa rodziny 11" to najprawdopodobniej ojciec Antoniego.
*) A jaka litera z kropką poprzedza imiona "głów rodzin"? - Jakiś tytuł grzecznościowy albo oznaczenie zawodu bądź statusu społ.? skrót od nazwy wsi nie, bo dla innych jedn. osadniczych na kolejnych stronach też występuje ta litera...
Antoni to raczej syn Walentego Вaлентия. Tuż nad nim jest Wincentyna, gdzie wyraźnie bukwa "C" jest oznaczona. Poniżej takiej litery - trzeciej w imieniu - nie ma. Винцентия. Imiona te mają też różną liczbę liter.
Józefa może też być z Andryjanów (Andryanów)
Janusz
k_skrzyp pisze:Bardzo dziękuję! Ja dla nr 11 wyczytałem mniej więcej:
[?*] Wincenty(?**), syn Szymona(?) Żygadło wdowiec 60 l.
syn Jan(?) 35 l.
żona Aleksandra z Szachniewiczów 32 l.
syn Jan(?) 11 l.
córka Stefania 10 l.
Apolonia 8 l.
Ewa 6 l.
Wincentyna(?) 3 l.
i dalej, najważniejsze 3 linie, w których stoi to, czego szukałem:
Antoni syn Wincentego(?**) 30 l.
żona Józefa z Andrysiaków 26 l.
córka Marianna 3 l.
Zgadzacie się, że takie imiona?
**) Może raczej Walenty... Ale idealnie nie pasuje mi ani Walenty, ani Wincenty... To imię jest zapewne powtórzone: "Głowa rodziny 11" to najprawdopodobniej ojciec Antoniego.
*) A jaka litera z kropką poprzedza imiona "głów rodzin"? - Jakiś tytuł grzecznościowy albo oznaczenie zawodu bądź statusu społ.? skrót od nazwy wsi nie, bo dla innych jedn. osadniczych na kolejnych stronach też występuje
ta litera...