Witam serdecznie
Stefan Pochmurski
Poprosze o pomoc w odczytaniu dopisku na akcie urodzenia Stefana Pochmurskiego.
Wystepuje tam Walenty Pochmurski dwóch imion (pierwszego nie potrafie odczytac) i Pelagia Antonina Kryczek.
Są tam dwie daty 6 wrzesien 1903 i 24 sierpien 1904., a miejsce to Warszawa
Czy jest to akt uznania dziecka, a może informacja o slubie jego rodziców?
A moze jedno i drugie ?
Pozdrawiam
Tomasz Pochmurski
Dopisek na akcie urodzenia - jez. rosyjski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
afterclouder

Dopisek na akcie urodzenia - jez. rosyjski
Nazwane w niniejszym akcie dziecko imieniem- Stefan uznane zostało przez swych rodziców: Józefa Walentego/ dwóch imion/ i Pelagię Antoninę/ dwóch imion/ urodzoną Kryczek, małżeństwo Pochmurskich za prawowitego syna, aktem małżeństwa zawartego w Warszawie w parafii tutejszej dnia 24 sierpnia/6 września 1903 roku zapis Nr.132.
Miasto Warszawa, dnia 23 sierpnia 1904 roku
Utrzymujący Archiwum /-/ podpis nieczytelny
Pozdrawiam
Danuta
Miasto Warszawa, dnia 23 sierpnia 1904 roku
Utrzymujący Archiwum /-/ podpis nieczytelny
Pozdrawiam
Danuta
-
afterclouder

-
afterclouder

Witam
Odkopię trochę wątek.
W akcie jest wymienione małżeństwo moich przodków w parafii św.Aleksandra, 1903 rok poz.132
http://metryki.genealodzy.pl/ksiegi/59/9214/319/132.jpg
Niestety "pod wskazanym adresem" pokazuje się inny akt małżeństwa.
Przejrzałem parę lat wstecz i do przodu, i pod numerem 132 i pod jego różnymi "wariacjami" nie ma wyżej wspomnianego.
Proszę szanownych grupowiczów o jakieś porady, sugestie, gdzie tego szukać, jak do tego się zabrać?
Pozdrawiam
Tomasz Pochmurski
Odkopię trochę wątek.
W akcie jest wymienione małżeństwo moich przodków w parafii św.Aleksandra, 1903 rok poz.132
http://metryki.genealodzy.pl/ksiegi/59/9214/319/132.jpg
Niestety "pod wskazanym adresem" pokazuje się inny akt małżeństwa.
Przejrzałem parę lat wstecz i do przodu, i pod numerem 132 i pod jego różnymi "wariacjami" nie ma wyżej wspomnianego.
Proszę szanownych grupowiczów o jakieś porady, sugestie, gdzie tego szukać, jak do tego się zabrać?
Pozdrawiam
Tomasz Pochmurski
Witaj Tomaszu.
Nie jestem taka wielka, jak napisałes. To przez moje niewłaściwe odczytanie treści dopisku na akcie wprowadziłam chaos w Twoich poszukiwaniach aktu ślubu.
Po Twoim poście zajrzałam raz jeszcze do dopisku. Dzisiaj, po powiększeniu maksymalnym treści dopisku odczytałam, że ślub zawarty został w Parafii Św. Trójcy.
Bardzo przepraszam Cię za zamieszanie z mego powodu.
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko jedno, że odczytywałam w pionie umieszczony zapis.
Pozdrawiam
Danuta
Nie jestem taka wielka, jak napisałes. To przez moje niewłaściwe odczytanie treści dopisku na akcie wprowadziłam chaos w Twoich poszukiwaniach aktu ślubu.
Po Twoim poście zajrzałam raz jeszcze do dopisku. Dzisiaj, po powiększeniu maksymalnym treści dopisku odczytałam, że ślub zawarty został w Parafii Św. Trójcy.
Bardzo przepraszam Cię za zamieszanie z mego powodu.
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko jedno, że odczytywałam w pionie umieszczony zapis.
Pozdrawiam
Danuta
-
afterclouder

Witam
Mylić się jest rzeczą ludzką Danusiu, więc nie stresuj sie
Jednocześnie chcę podziękować użytkowniczce "Klotka",
która wyprzedziła trochę Danusię i o 2-giej w nocy wysłała mi PM z informacją o Św. Trójcy
Jeszcze raz, dla obu Pań , podziękowania za ich poświęcony czas i chęć pomocy innym
Pozdrawiam
Tomasz Pochmurski
Mylić się jest rzeczą ludzką Danusiu, więc nie stresuj sie
Jednocześnie chcę podziękować użytkowniczce "Klotka",
która wyprzedziła trochę Danusię i o 2-giej w nocy wysłała mi PM z informacją o Św. Trójcy
Jeszcze raz, dla obu Pań , podziękowania za ich poświęcony czas i chęć pomocy innym
Pozdrawiam
Tomasz Pochmurski
Pozdrawiam
Tomasz Pochmurski
Tomasz Pochmurski