Dodatkowo pytanie, dlaczego ktoś dopisał ołówkiem drugą datę? Czy to może być data urodzenia? Po lewej stronie poza marginesem jest adnotacja, czy mógłbym prosić również o pomoc w odczytaniu?
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony czw 13 lip 2023, 13:36 przez kacper_w, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak to data urodzenia ołówkiem nazwisko, data i Uhowo
Zobacz w tabeli z prawej strony masz cyfry 2 i 8 января czyli stycznia to urodzenie i chrzest.
Rodzice Władysław syn Jana i Anna z d.Bielawska włościanie Uhowskiej wspólnoty
Urodzona córka Zofia w Uhowie
Chrzestni Józef Bielawski, i Zuzanna Michała Wojszko żona
Notka z prawej 5II1912 w Uhowskim Kościele z Michałem Kowalew(skim?) wątpliwości co do końcówki
Rodzice:
popoborowy żołnierz z włościan Zawykowskiej włości Józef syn Jana i Marianna Zawada Wojszków ślubnych małżonków syn Teofil urodził się 28XI 1893 w Uhowie w uhowskiej parafii
Chrzestni Teofil Zawada, Anna Wojciukówna panna
Ostatnio zmieniony czw 13 lip 2023, 11:03 przez Łukaszek_Mlonek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chrzest 11 IV (апреля) 1888
Rodzice
włościanie wsi Simony Zawykowskiej włości
Józefa i Aleksandry z Malinowskich Wojszków ślubnych małżonków syn Осипь (Osip) czyli Józef urodził się 7IV 1888 w Uhowie w uhowskiej parafii
Chrzestni Adam Bielionko, Izabela Malinowska Jana żona https://www.radzima.net/pl/volost/zavykovskaya.html
Żyjący w tamtych czasach Adolf Dygasiński pisał końcem XIX wieku: Wyemigrował do Brazylii ze synem swoim, Michałem Cieślikiem, guberni grodzieńskiej, powiatu białostockiego, włości zawykowskiej .
włość, punkt C w poniższym haśle https://doroszewski.pwn.pl/haslo/w%C5%82o%C5%9B%C4%87/
Uhowo 28/05/1861,
Młody: "emeryt"(?) Jan Wojszko, kawaler, lat 36, ze wsi Rostołty w par. Turośń, syn chłopów Szymona i Magdaleny zd. Sekuła małż. Wojszków,
Młoda: chłopka Anna Tałacz/Tałag(?), panna, lat 25, z Uhowa, parafianka uhowska, córka chłopów Józefa i Katarzyny zd. Lewonek(?) małż. Tałacz/Tałag(?),
Świadkowie: chłopi Mateusz Galicki, Adam Litwinowicz, Franciszek Sterkiewicz(?) i wielu innych.
Dziękuje bardzo. Mam pytanie dotyczące Zawykowskiej parafii. Nie wiem czy dobrze to rozumiem ponieważ w Zawykach parafii nie było tylko w Surażu. Czy chodzi to o samą ziemię?