1871/13 Stary Sambor rodzi się Wojciech - nieślubny chyba - zaraz umiera.
Matka: Katarzyna, córka Jana Seile colonis łac.? ze wsi Rozłucz
i nieślubna Filipina z pałacu Franciszka Hartmana?
http://agadd.home.net.pl/metrykalia/437 ... 4_0093.htm
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Nie podano.jedi4 pisze:miesiąca i dnia narodzin panny młodej
Janowiec.jedi4 pisze:gdzie urodzona.
A do czego odnosi się ten rok 1888? Jest w ogóle w tekście jakakolwiek informacja o zmianie imienia? Pytam, ponieważ w rocznikach wszystkich rodzeństwa Szwarcwort nie odnalazłem nikogo o takiej tożsamości Eugenia Maria. Tam są same hebrajskie imiona...jedi4 pisze:Proszę o tłumaczenie z aktu nr 64 miesiąca i dnia narodzin panny młodej oraz gdzie urodzona. Dziękuję i pozdrawiam
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... V-8D?i=306
Do daty urodzin pana młodego.jedi4 pisze:A do czego odnosi się ten rok 1888?
Nie ma, bo to nie jest akt przejścia na katolicyzm, tylko ślub osoby, która już wcześniej zmieniła religię z żydowskiej na katolicką.jedi4 pisze:Jest w ogóle w tekście jakakolwiek informacja o zmianie imienia?
I nic dziwnego, bo przy chrzcie (Jarosław, 15 VI 1922) nie pozostała przecież przy imieniu żydowskim, tylko nadano jej nowe imiona (z którymi 3 dni później wyszła za mąż). To właśnie w akcie chrztu i urodzenia powinna być zawarta informacja, ile miała lat i jak wcześniej miała na imię.jedi4 pisze:Pytam, ponieważ w rocznikach wszystkich rodzeństwa Szwarcwort nie odnalazłem nikogo o takiej tożsamości Eugenia Maria. Tam są same hebrajskie imiona...
Dobrze zrozumiałem, że muszę szukać metryki chrztu w parafii w Jaroslawiu z rocznika 1922?Andrzej75 pisze: I nic dziwnego, bo przy chrzcie (Jarosław, 15 VI 1922) nie pozostała przecież przy imieniu żydowskim, tylko nadano jej nowe imiona (z którymi 3 dni później wyszła za mąż). To właśnie w akcie chrztu i urodzenia powinna być zawarta informacja, ile miała lat i jak wcześniej miała na imię.
Wydawało mi się, że nie piszę w sposób zagmatwany albo niejasny, ale widocznie tak nie jest.jedi4 pisze:Dobrze zrozumiałem, że muszę szukać metryki chrztu w parafii w Jaroslawiu z rocznika 1922?Andrzej75 pisze: I nic dziwnego, bo przy chrzcie (Jarosław, 15 VI 1922) nie pozostała przecież przy imieniu żydowskim, tylko nadano jej nowe imiona (z którymi 3 dni później wyszła za mąż). To właśnie w akcie chrztu i urodzenia powinna być zawarta informacja, ile miała lat i jak wcześniej miała na imię.