Pan Tadeusz

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Pan Tadeusz

Post autor: A.Michałowski »

Dzisiaj byłem wyrzucić śmieci .

W śmietniku znalazłem ksiązkę : "Pan Tadeusz",w ładnej twardej okładce.
Czy to mógł zrobić ktoś z rodaków. ? W głowie się nie mieści.
Wstyd to mało powiedziane...
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 12 times

Pan Tadeusz

Post autor: Marek70 »

Bo teraz, to raczej:

"Pan Tadeusz, Pan Tadeusz,
Piją miasta, piją wioski,
Pan Tadeusz, Pan Tadeusz,
Bo to jest eliksir boski."

Smutne to, ale prawdziwe.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Awatar użytkownika
Łukaszek_Mlonek

Sympatyk

Pan Tadeusz

Post autor: Łukaszek_Mlonek »

Jeżeli w pewnym mieście wojewódzkim z ambicjami biblioteka główna wojewódzka odmówiła przyjęcia za darmo kolekcji książek po swoim własnym zmarłym dyrektorze - to mnie już niewiele zdziwi. Wyobrażam sobie, że dyrektor biblioteki przez dziesięciolecia w swoim domu nie zgromadził byle czego...
Pozdrawiam - Lanka

Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
Mariusz_Kmieciak

Sympatyk
Nowicjusz

Pan Tadeusz

Post autor: Mariusz_Kmieciak »

Trudny temat...
Może to zawiedziony użytkownik forum, który w księgach Pana Tadeusza szukał swych szlacheckich korzeni.
I po wchłonięciu Soplicy stwierdził, że nawet 2 i pół promila we krwi nie zwiększy jego szans na przejęcie zamku Horeszków...
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Pan Tadeusz

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Widocznie w pobliżu nie było miejsca gdzie się zostawia książki. W wielu miastach jest i to się praktykuje od lat. Czasem ludzie zostawiają na klatce schodowej przy skrzynkach na listy. Sam czasem zostawiam i znajduję. Ale śmietnik? No cóż dotąd to czyściciele mieszkań wyrzucali całe zbiory. Np. na śmietniku warszawskim wyrzucono całe archiwum po Henryku Żwirce synu znanego pilota. 90% zamokło. Przynieśli do antykwariatu oryginalne zdjęcia i dokumenty po jego ojcu. Takich przypadków jest więcej, nie akurat dzisiaj
https://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_Żwirko
A grób ma jak widać zadbany.
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Pan Tadeusz

Post autor: A.Michałowski »

W książce było wyrwane kilka stron,ktoś traktował ten Utwór jak zwykłą makulaturę !

Bardzo,przykre.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Kilka lat temu przed przeprowadzką czyściłam mieszkanie, m.in. z książek (dziś już prawie tylko eBooks czytam). Na śmietnik trafiły też półki, więc kolejno je zapełnialiśmy.
Ostatni kurs z plecakami, prawie wychodzimy, gdy pojawia się pan nurek śmietnikowy. Staje na szeroko rozstawionych nogach, patrzy na książki, bierze się pod boki i na cały głos: Ku.wa, gdzie ja to pomieszczę! :D
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
lokman

Sympatyk

Post autor: lokman »

Kilka lat temu przed przeprowadzką czyściłam mieszkanie, m.in. z książek (dziś już prawie tylko eBooks czytam). Na śmietnik trafiły też półki, więc kolejno je zapełnialiśmy.
Nie wiem czy dobrze rozumiem...znaczy się, że wywaliłaś te książki na śmietnik?
Robert
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Znam zdanie niektórych co do komiksów, ale coś co mnie osobiście wielce zasmuciło:
https://www.google.com/amp/s/kultura.ga ... iagali.amp
Jeżeli zrozumiałem tak, jak Robert, i jest to prawda, to faktycznie, lol, powód do dumy
Pozdrawiam, Irek
Awatar użytkownika
ZYBURA_MARIA

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: ZYBURA_MARIA »

Witam!

W moim mieście w głównej bibliotece ,oraz w każdej filii są

wygospodarowane miejsca(regały) na

książki,które można zabierać ze sobą.Na zasadzie -przeczytaj i podaj dalej.

Program nosi nazwę-Bookcrossing(Wielkopolska)

Pozdrawiam-Maria.
Ostatnio zmieniony ndz 03 mar 2024, 21:44 przez ZYBURA_MARIA, łącznie zmieniany 1 raz.
Czupryna01

Sympatyk

Post autor: Czupryna01 »

ZYBURA_MARIA pisze:Witam!
W moim mieście w głównej bibliotece ,oraz w każdej filii są wygospodarowane miejsca(regały) na

książki,które można zabierać ze sobą.Na zasadzie -przeczytaj i podaj dalej.

Pozdrawiam-Maria.
-----------
Siła samorządności! Wśród wielu często się znajdzie ktoś z pomysłem, który warto spopularyzować.
Pozdrowienia, Romuald
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

A co inicjujemy? Ślad sugestii w Tomka wypowiedzi jest, ale raczej jestem sceptykiem. Nawet jeśli chodzi o rzeczywiste dokumenty z jakąś wartością, to "pogotowie" raczej nie zaistnieje. Nie tu.
O makulaturze typu zniszczone (z powyrywanymi kartami) książki o milionowych nakładach nie mówię w ogóle, bo temat nie istnieje i nie zaistnieje;)
Ja ostatnio chciałem przygarnąć inną makulaturę - coś, czym nikt nie chciał handlować, w ogóle trzymać. Banknoty do lat 20 XX wieku w złych i bardzo złych stanach. Miało to wartość przyzerową dla kolekcjonerów (parę złotych za paczki). Zniknęło, bo (i to racjonalne) po co trzymać. A mi by się przydało, czasem "puścić w salę", dać możliwość dotknięcia tego, czego prapra używali. Z monetami lepiej, ale też dużo trudniej. Stany zachowania dobre, bardzo dobre, jest popyt to i dla kilkunastu/kilkudziesięciu i wyżej złotych za sztukę jest sens trzymać, opisywać, fotografować. Wycieruchów mocno zniszczonych obiegiem nikt nie chciał to i gdzieś zniknęły.

Wracając pętlą: do trzymania wielu woluminów zniszczonych książek o milionowych nakładach nie namawiam, ale parę autentycznie małowartościowych lub prawie bezwartościowych artefaktów z epoki bym rozważał.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

lokman pisze: Nie wiem czy dobrze rozumiem...znaczy się, że wywaliłaś te książki na śmietnik?
Dobrze zrozumiałeś.
I w tamtym mieszkaniu i obecnym śmietniki mam solidne, w nich rzeczy dostają drugie życie. Sama kilka przytargałam do mieszkania :D
W trzech okolicznych bibliotekach pokazywałam spis, książek nie przyjmują, są zawaleni
Krystyna
lokman

Sympatyk

Post autor: lokman »

Krystyna.waw pisze:
lokman pisze: Nie wiem czy dobrze rozumiem...znaczy się, że wywaliłaś te książki na śmietnik?
Dobrze zrozumiałeś.
I w tamtym mieszkaniu i obecnym śmietniki mam solidne, w nich rzeczy dostają drugie życie. Sama kilka przytargałam do mieszkania :D
W trzech okolicznych bibliotekach pokazywałam spis, książek nie przyjmują, są zawaleni
Jak będziesz wyrzucać do śmieci czytnik do ebooków to ja chętnie przygarnę (o ile będzie sprawny) :D
Robert
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

lokman pisze:Jak będziesz wyrzucać do śmieci czytnik do ebooków to ja chętnie przygarnę (o ile będzie sprawny) :D
PW odbierz :D
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”