Dzień Dobry.
Proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Jana Karasińskiego syna Jana i Magdaleny Bociek z Marianną Kunkiel córką Wilhelma i Zofii Kowalczyk.
Korzystałem z Geneteki.
Link do aktu :
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Karasiński

Wydarzyło się w Sławnie 27 września / 9 października 1895r o pierwszej po południu. Oświadczam, że w obecności świadków Jana Kowalskiego i Jana Morkowieckiego pełnoletnich rolników mieszkających w Mniszkowie zostało zawarte w dniu dzisiejszym religijne małżeństwo pomiędzy Janem Karasińskim kawalerem lat 26 urodzonym w Krasiku, służącym i w Mniszkowie zamieszkałym synem Jana Karasińskiego i jego ślubnej żony Magdaleny z Boćków a Marianną Kunkiel panną lat 17 urodzoną w Starostwie opoczyńskim mieszkającej z rodzicami w Mniszkowie, córką Wilhelma Kunkiel i jego ślubnej żony Zofii Kowalczyk. Ślub poprzedziły trzy zapowiedzi (daty) . Pozwolenia dla kobiety udzielili ustnie rodzice w dniu ślubu. Nowopoślubieni oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawierali. Religijnego ślubu ja udzieliłem. Akt ten po przeczytaniu ja tylko podpisałem ponieważ obecni oświadczyli, że są niepiśmienni. Podpis.
Pozdrawiam Waldemar
Pozdrawiam Waldemar