1975
Działo się w Warszawie w parafii Narodzenia Najświętszej Marii Panny szesnastego/dwudziestego ósmego grudnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego roku o godzinie piątej po południu. Stawił się osobiście Ludwik Tykwiński, trzydziestodwuletni służący mieszkający w Warszawie przy ulicy Stawki pod numerem siedemdziesiątym dziewiątym w obecności Franciszka Kordialika, stolarza i Jakuba Sosnowskiego, wyrobnika, pełnoletnich mieszkańców Warszawy i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się w Warszawie pod wyżej wspomnianym numerem czternastego/dwudziestego szóstego grudnia tego roku o godzinie szóstej po południu z jego ślubnej żony Michaliny z domu Pieczeniak (Michaliny z Pieczeniaków), lat dwadzieścia jeden. Dziecku na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym celebrowanym przez księdza Wacława Martwńskiego nadano imiona Janina Julia a rodzicami chrzestnymi byli Franciszek Kordialik i Julia Renc. Akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytałem i podpisałem.
za proboszcza parafii, ksiądz [podpis nieczytelny]
688
Działo się w Warszawie w parafii Świętego Andrzeja jedenastego/dwudziestego trzeciego grudnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego siódmego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się: Jan Kwieciński i Michał Staniewski, posługujący w szpitalu Świętego Ducha, pełnoletni mieszkańcy Warszawy i oświadczyli, że w dniu wczorajszym tutaj w Warszawie przy ulicy Elektoralnej pod numerem siedemset pięćdziesiątym pierwszym umarła trzydziestodwuletnia Jadwiga Tykwińska, mężatka, żona kupca, urodzona we wsi Bodzanowie w powiecie nieszawskim, córka małżonków Stanisława i Józefy z domu Zygler, zostawiając po sobie owdowiałego męża Władysława. Po przekonaniu się o śmierci Jadwigi Tykwińskiej, akt ten oświadczającym przeczytałem, a że niepiśmienni sam podpisałem.
Ksiądz [podpis nieczytelny]
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 19.11.2010r.
282
Działo się w Warszawie w kancelarii parafii Wszystkich Świętych w dwudziestym pierwszym dniu lipca/drugiego sierpnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego pierwszego roku o godzinie siódmej po południu. Oświadczam, że w obecności świadków Bronisława Iwieńskiego, szewca i Ignacego Iwieńskiego, krawca, pełnoletnich mieszkańców Warszawy [powtórzenie: pełnoletnich] zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Feliksem Tykwińskim, kawalerem, żołnierzem rezerwy, dwudziestoośmioletnim szewcem, urodzonym we wsi Łysakowie w powiecie ciechanowskim, w płockiej guberni, synem zmarłego Stanisława i żyjącej Anny z domu Bieniak, małżonków Tykwińskich, mieszkającym w Warszawie przy ulicy Stawki pod numerem dwa tysiące dwieście siedemdziesiątym trzecim, litera A, w parafii Narodzenia Najświętszej Marii Panny – i Marianną Michalską, panną, trzydziestoletnią służącą, urodzoną we wsi Stara Wieś w powiecie [wieno...?] w guberni siedleckiej, córką żyjącego Antoniego i zmarłej Ludwiki z domu Turowska, małżonków Michalskich, mieszkającą w Warszawie przy ulicy Śliskiej pod numerem tysiąc czterysta siedemdziesiątym siódmym w tutejszej parafii. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi przedślubne ogłoszone w parafiach: Narodzenia NMP; w tutejszej i Przemienienia Pańskiego? w Warszawie w dniach: siódmy/dziewiętnasty; czternasty/dwudziesty szósty lipca i dwudziesty pierwszy lipca/drugiego sierpnia tego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijny obrzęd zawarcia małżeństwa celebrował ksiądz Ludwik Stempowski, wikary tutejszej parafii na podstawie pełnomocnictwa proboszcza parafii Narodzenia NMP. Akt ten po przeczytaniu podpisałem z nowożeńcem i świadkami, panna młoda niepiśmienna.
/-/ podpisy świadków
/-/ ksiądz [podpis nieczytelny]
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 19.11.2010r.
Ostatnio zmieniony sob 20 lis 2010, 17:34 przez Cieślak_Krystyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tych trzech aktów wynika tyle:
Ignacy był z zawodu kowalem, ożenił się z córką szynkarza. Pewnie po ślubie w tej karczmie pracował. Może dlatego ksiądz nazwał go w akcie szynkarczykiem.
20
Działo się w Warszawie w parafii Narodzenia Najświętszej Marii Panny dziewiętnastego/trzydziestego pierwszego stycznia tysiąc osiemset osiemdziesiątego szóstego roku o godzinie piątej po południu. Oświadczam, że w obecności świadków Franciszka Zielonki, podoficera [Warszawskoj Ponsarnoj Komandy?]*, lat dwadzieścia siedem i Szymona Stępkowskiego, mistrza szklarskiego, lat dwadzieścia osiem, mieszkający przy ulicy Podwal pod numerem dwudziestym, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Antonim Sendziakiem, kawalerem, szeregowym rezerwy zostającym po działaniach wojennych na służbie w [ponsarnoj komandie?], lat dwadzieścia sześć, mieszkającym przy ulicy Senatorskiej pod numerem czterysta sześćdziesiątym trzecim, urodzonym we wsi Lekowo w powiecie ciechanowskim, synem małżonków Tomasza i Józefy z domu Prychniak – i Leokadią Tykwińską, panną, służącą lat dwadzieścia pięć, urodzoną we wsi Baraniec w powiecie ciechanowskim, córką zmarłego Stanisława i żyjącej Anny z domu Rajniak, małżonków, mieszkającą przy ulicy [Now....?] pod numerem dwa tysiące czterysta dwudziestym szóstym. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w parafialnych kościołach: tutejszym i Przemienienia Pańskiego w dniach siedemnasty; dwudziesty czwarty i trzydziesty pierwszy stycznia tego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijny obrzęd zawarcia małżeństwa celebrował ksiądz Aleksander Dmochowski, wikary tutejszej parafii. Akt ten po przeczytaniu, podpisałem z panem młodym i świadkami; panna młoda niepiśmienna.
za proboszcza parafii ksiądz Jarczyński
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 20.11.2010r.
* Piotrze proponuję nazwę jednostki skonsultować z fachowcami od wojskowości (może z Tomkiem), bo ja się na tym zupełnie nie znam.
198
Działo się w Warszawie w kancelarii parafii Wszystkich Świętych szóstego/osiemnastego marca tysiąc osiemset osiemdziesiątego trzeciego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawiła się Emilia Łabieńska, akuszerka lat trzydzieści, mieszkająca w Warszawie przy ulicy Zielnej pod numerem tysiąc czterysta szesnastym w obecności Stanisława Berenta [?] i Ludwika Pykwińskiego, służącego, obu pełnoletnich, mieszkających w Warszawie i okazała nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się w Warszawie w jej mieszkaniu dwudziestego siódmego lutego/jedenastego marca tego roku o godzinie drugiej rano z Leokadii Tykwińskiej, dwudziestoletniej niezamężnej służącej. Dziecku na chrzcie świętym nadano imię Józefa a jego rodzicami chrzestnymi byli Stanisław Berent i Katarzyna Postrowska. Akt ten po przeczytaniu, podpisałem z pierwszym świadkiem; okazująca i drugi świadek niepiśmienni.
Ksiądz Idzif Kraszczyński, wikary
Warszawa; 1752/1904
Działo się w Warszawie osiemnastego/trzydziestego pierwszego października tysiąc dziewięćset czwartego roku o godzinie czwartej po południu. Stawił się Władysław Tykwiński, dzierżawca sklepu żelaznego, lat trzydzieści sześć mieszkający w Warszawie pod numerem sześć tysięcy trzysta siedemdziesiąt pięć w obecności Władysława Jaworskiego, konduktora kolei warszawsko-wiedeńskiej i Andrzeja Dziorkowskiego, sklepikarza, pełnoletnich mieszkających w Warszawie i okazał nam dziecko płci żeńskiej urodzone w Warszawie piętnastego/dwudziestego ósmego grudnia tego roku w godzinę po północy z jego ślubnej żony Eleonory z domu Rembiewska, lat czterdzieści (sic!). Dziecku na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadano imię Lucyna a rodzicami chrzestnymi byli Władysław Jaworski i Helena Jaworska. Akt ten obecnym przeczytałem i podpisałem.
Warszawa; 1729/1906
Działo się w Warszawie trzynastego/dwudziestego szóstego grudnia tysiąc dziewięćset szóstego roku o godzinie siódmej po południu. Stawił się Władysław Tykwiński, sklepikarz lat trzydzieści osiem mieszkający w Warszawie pod numerem sześć tysięcy trzysta siedemdziesiąt pięć w obecności Hipolita Bartlewskiego [krewnego?] i Wacława Malinowskiego, [?], pełnoletnich zamieszkałych w Warszawie i okazał nam dziecko płci męskiej urodzone w Warszawie dwudziestego września/trzeciego października tego roku o godzinie dziesiątej wieczorem z jego ślubnej żony Eleonory z domu Rembiewska, lat trzydzieści osiem. Dziecku na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadano imię Mieczysław a jego rodzicami chrzestnymi byli Hipolit Bartlewski i Eleonora Malinowska. Wpis opóźniony z powodu zajęć ojca. Akt ten przeczytałem i podpisałem
Ksiądz W. Rybiński
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 22.11.2010r.
Krystyno, dziękuje Ci bardzo. Dzięki Tobie moje poszukiwania genealogiczne nabierają rozmachu. Bez Ciebie stałbym w miejscu składając żmudnie literkę za literką. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Nr 17 Bylice
Działo się we wsi Klukowie pierwszego (trzynastego) czerwca tysiąc osiemset siedemdziesiątego piątego roku o godzinie drugiej po południu. Oświadczamy, że w obecności świadków Jana Wiśniewskiego, właściciela cząstkowego, zamieszkałego w Świerczach Sio…., lat sześćdziesiąt osiem i Aleksandra Długoborskiego, robotnika, zamieszkałego w Bylicach, lat pięćdziesiąt, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Feliksem Rembiewskim (Feliksem Rembiewskim), wdowcem po Agnieszce z domu Paprocka zmarłej żonie pierwszego (trzynastego) stycznia tego roku, urodzonym w Szumlinie, synem Karola Rembiewskiego i jego żony Teofili z domu Radwańska, lat trzydzieści pięć, murarzem, zamieszkałym w Kawęczynie i Balbiną Gumowską (Balbiną Gumowską), wdową po Filipie Gumowskim zmarłym mężu dwudziestego drugiego lipca (trzeciego sierpnia) ubiegłego roku, urodzoną w Brzozowie, córką zmarłych Józefa Sosnowskiego i jego żony Julianny, lat czterdzieści, robotnicą, zamieszkałą w Bylicach. Związek ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone dnia czwartego (szesnastego), jedenastego (dwudziestego trzeciego) i osiemnastego (trzydziestego) bieżącego roku w tutejszym kościele parafialnym. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawierali między sobą umowy przedślubnej. Akt ten po przeczytaniu przez nas tylko podpisany, obecni są niepiśmienni. Ksiądz Stanisław Wiśniewski proboszcz parafii Klukowo utrzymujący akta stanu cywilnego
PS. Aby ułatwić pracę tłumacza warto zawsze podać znane nazwy z aktu - nazwę parafii oraz inne nazwy własne (nazwiska, miejscowości).
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
97
Karniewo
Działo się we wsi Karniewie czternastego/dwudziestego szóstego grudnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego trzeciego roku o godzinie drugiej po południu. Stawili się: Wawrzyniec Cwikliński, szewc lat pięćdziesiąt sześć i Franciszek Rosiński, sługa kościelny lat dwadzieścia siedem, obaj z Karniewa i oświadczyli, że przedwczoraj o godzinie trzeciej rano umarła w Karniewie Skolastyka Tykwińska, lat sześćdziesiąt osiem, panna urodzona w Jakusach, mieszkająca u szwagra na wyrobku w Karniewie, córka nieznanych świadkom z imienia rodziców. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Skolastyki Tykwińskiej, akt ten oświadczającym niepiśmiennym przeczytałem, sam podpisałem.
Ksiądz Franciszek Rochmiński, proboszcz utrzymujący akta stanu cywilnego.
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 07.12.2010r.
Ostatnio zmieniony wt 07 gru 2010, 16:10 przez Cieślak_Krystyna, łącznie zmieniany 1 raz.
127
Łukowe
Działo się we wsi Karniewie piątego/siedemnastego października tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego ósmego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawił się Adam Ry…?, lat czterdzieści i Konstanty Tykwieński, lat dwadzieścia cztery, obaj z Łukowych i oświadczyli, że trzeciego/piętnastego października tego roku o godzinie czwartej po południu umarła w Łukowych Helena Tykwieńska, dwa lata mająca, urodzona i mieszkająca przy rodzicach wyrobnikach w Łukowych, córka Konstantego i Franciszki z Pietrzaków małżonków Tykwieńskich. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Heleny Tykwieńskiej, akt ten oświadczającym niepiśmiennym przeczytałem, sam podpisałem.
Proboszcz parafii Karniewo, utrzymujący akta stanu cywilnego
Ksiądz Fr. Rochmiński
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 07.12.2010r.
Ostatnio zmieniony wt 07 gru 2010, 17:56 przez Cieślak_Krystyna, łącznie zmieniany 2 razy.