Witam
ostatnio otrzymałem pomoc w przetłumaczeniu aktu ślubu Teodora i Antoniny Simonich. Razem z owym aktem udało mi się również odnaleźć akt chrztu ich pierworodnego syna Stanisława (w Duplikacie aktów urodzeń, małżeństw i zgonów z parafii w Czernikowie). Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu i przetłumaczeniu tego dokumentu ponieważ być może dowiemy się więcej o rodzicach dziecka.
link (zapis nr 72): https://drive.google.com/file/d/1uzgAKF ... sp=sharing
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc
Paweł Rakus
Akt chrztu Simoni - Czernikowo 1872
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Rakus_Paweł
Ostatnio zmieniony wt 28 maja 2024, 14:10 przez Rakus_Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Nic więcej poza danymi z Geneteki nie ma . Ojciec po rosyjsku "uprawitiel" czyli zarządca.
Za to znalazłem na familysearch.org wpis o chrzcie Theodora Ottona Engelberta Simoni syna Karla Simoni i Ernestyny z d. Witaszek . Chrzest 16 grudnia 1827 parafia ewangelicka Koźmin (Wielopolski)
Ten chrzest jest na mikrofilmie 742943. Treść mikrofilmu jest zindeksowana , ale niedostępna on-line.
Pozdrawiam
Janusz
PS. Po wpisaniu w wyszukiwarkę w Genetece nazwiska Simon w parafii Koźmin Wielkopolski pokazuje się więcej urodzeń dzieci Karla i Ernestiny . Stąd wniosek , że były chrzczone w kościele katolickim. To jest na mikrofilmach 1189079 i 742941.
Za to znalazłem na familysearch.org wpis o chrzcie Theodora Ottona Engelberta Simoni syna Karla Simoni i Ernestyny z d. Witaszek . Chrzest 16 grudnia 1827 parafia ewangelicka Koźmin (Wielopolski)
Ten chrzest jest na mikrofilmie 742943. Treść mikrofilmu jest zindeksowana , ale niedostępna on-line.
Pozdrawiam
Janusz
PS. Po wpisaniu w wyszukiwarkę w Genetece nazwiska Simon w parafii Koźmin Wielkopolski pokazuje się więcej urodzeń dzieci Karla i Ernestiny . Stąd wniosek , że były chrzczone w kościele katolickim. To jest na mikrofilmach 1189079 i 742941.
-
Rakus_Paweł
Tak, już posiadam akt chrztu Teodora Simoniego. Zresztą pomagał mi już Pan w jego przetłumaczeniu o tutaj: https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 489#704489 (skan otrzymałem rok temu z Archiwum Państwowego w Poznaniu)
Zastanawia mnie jednak gdzie był chrzczony skoro miało to miejsce w jakimś kościele ewangelickim. Nic mi nie wiadomo o kościele ewangelickim w Koźminie w roku 1827.
Zastanawia mnie jednak gdzie był chrzczony skoro miało to miejsce w jakimś kościele ewangelickim. Nic mi nie wiadomo o kościele ewangelickim w Koźminie w roku 1827.
Parafia ewangelicka w Koźminie istniała od 1777 roku . Duży kościół (już nieistniejący) wybudowano dużo później(1881-83). Teraz przypomniałem sobie to tłumaczenie z tym aktuariuszem sądowym.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz