Dzień dobry,
Proszę o tłumaczenie aktu ślubu:
Aleksander Jeznach (Piotr, Józefa Makowska) i Bronisława Smolińska ( Aleksander, Joanna Pogorzelska)
Rok 1906 parafia Przasnysz
Skan Akt. 72
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... y=0&zoom=1
Pozdrawiam Przemysław Chodacz
Akt ślubu Jeznach / Smolińska parafia Przasnysz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
chodacz_przemyslaw

Akt ślubu Jeznach / Smolińska parafia Przasnysz
nr 72, Prasnysz
17 / 30 września 1906 r. o 07:00 wieczorem
świadkowie: Walenty Bojarski 63 lata, Paweł Prabowski 48 lat, obaj kościelni służący z Prasnysza
p. młody: Aleksander Jeznach kawaler szewc z Prasnysza, rodzony w Szli (czyli Szla) z Piotra Jeznach robotnika ze Szli i Józefy z Makowskich 23 lata
p. młoda: Bronisława Smolińska panna, córka Aleksandra Smolińskiego szewca z Prasmysza i Joanny Pogorzelskiej, tam rodzona, 24 lata, żyjąca u rodziców
trzy zapowiedzi: 19, 26 sierpnia i 02 wrzenia,
umowy przedślubnej nie było
zawarto związek małżeński
akt ten nowopoślubionym i świadkom niepiśmiennym przeczytany i przeze mnie podpisany.
Zarządca prasmyskiej parafii.
ks. Stan. Czaplinski
Pozdrawiam
Artur
świadkowie: Walenty Bojarski 63 lata, Paweł Prabowski 48 lat, obaj kościelni służący z Prasnysza
p. młody: Aleksander Jeznach kawaler szewc z Prasnysza, rodzony w Szli (czyli Szla) z Piotra Jeznach robotnika ze Szli i Józefy z Makowskich 23 lata
p. młoda: Bronisława Smolińska panna, córka Aleksandra Smolińskiego szewca z Prasmysza i Joanny Pogorzelskiej, tam rodzona, 24 lata, żyjąca u rodziców
akt ten nowopoślubionym i świadkom niepiśmiennym przeczytany i przeze mnie podpisany.
ks. Stan. Czaplinski
Pozdrawiam
Artur
-
chodacz_przemyslaw

Re: Akt ślubu Jeznach / Smolińska parafia Przasnysz
Bagins pisze:nr 72, Prasnysz
ks. Stan. Czaplinski
Pozdrawiam
Artur
Czy można założyć co kryło się pod mianem robotnik? To była wieś kurpiowska, a w okolicy nie ma zakładów przemysłowych
Re: Akt ślubu Jeznach / Smolińska parafia Przasnysz
Pomyślałem o wyrobniku czyli rolniku najemnym.
Wątek z takim samym pytaniem:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printvie ... rt-0.phtml
Pozdrawiam
Artur
Wątek z takim samym pytaniem:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printvie ... rt-0.phtml
Pozdrawiam
Artur