par. Połaniec, Tłuchowo, Wiązownica ...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Adriano941

-
Janusz_Tomalski

-
Adriano941

Akt urodzenia - Aleksandra Zalewska, rok 1888 akt 25 - OK
Dzień dobry
tym razem poszukuję przodków od strony babci. Wiem że jej babcia nazywała się
Aleksandra Orłowska z.d. Zalewska
Urodzona: prawdopodobnie 1888
Akt: prawdopodobnie 25
Parafia: Tłuchowo
Link prawdopodobnie: https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Zamężna z: Władysław Orłowski
Rok: 1911
Akt: 21
Niestety tego nie mogę znaleźć. Nie mam też pewności czy to dobry link oraz czy to język rosyjski, tak tylko podejrzewam. Jeśli się mylę to przepraszam.
tym razem poszukuję przodków od strony babci. Wiem że jej babcia nazywała się
Aleksandra Orłowska z.d. Zalewska
Urodzona: prawdopodobnie 1888
Akt: prawdopodobnie 25
Link prawdopodobnie: https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Zamężna z: Władysław Orłowski
Rok: 1911
Akt: 21
Niestety tego nie mogę znaleźć. Nie mam też pewności czy to dobry link oraz czy to język rosyjski, tak tylko podejrzewam. Jeśli się mylę to przepraszam.
Ostatnio zmieniony ndz 14 sty 2018, 11:17 przez Adriano941, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Podsiadły Adrian
Podsiadły Adrian
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
Re: Akt urodzenia - Aleksandra Zalewska, rok 1888 akt 25
Działo się w Tłuchowie 14/26 lutego 1888 roku o godzinie 2 po południu. Stawił się Józef Zalewski lat 29 włościanin w Suminku mieszkający, w towarzystwie Antoniego Pilewskiego i Jana Kowalskiego op 30 lat mających włościan w Suminku mieszkających, i okazał nam dziecię płci żeńskiej oświadczając, że urodzone zostało w Suminku wczoraj o godzinie 4 po południu, przez ślubną jego małżonkę Wiktorię z Kawskich lat 32 mającą. Dziecięciu temu na chrzcie swietym odprawionym dzisiaj przez nas, niżej podpisanego, dano imię Aleksandra, a chrzestnymi byli: Jan Kawski i Bronisława Kawska. Akt ten oświadczającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany został. /.../ ks. J. Nowakowski
pieczątka:
Aleksandra Zalewska, 22 października 1911 roku, w Tłuchowskim Kościele Prafialnym, zawarła związek małżeński z Władysławem Orłowskim
pieczątka:
Aleksandra Zalewska, 22 października 1911 roku, w Tłuchowskim Kościele Prafialnym, zawarła związek małżeński z Władysławem Orłowskim
Janusz
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
-
Adriano941

Urodzenie - Aniela Kępińska 1907
Witam wszystkich przed samymi świętami.
Korzystając z wolnego czasu od pracy postanowiłem znów poszukiwać swoich korzeni. Przez ten rok duuuużo się dowiedziałem.
Proszę o przetłumaczenie danych z aktu nr 107.
Dziękuję z góry !!
Link: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,202897,29
Korzystając z wolnego czasu od pracy postanowiłem znów poszukiwać swoich korzeni. Przez ten rok duuuużo się dowiedziałem.
Proszę o przetłumaczenie danych z aktu nr 107.
Dziękuję z góry !!
Link: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,202897,29
Pozdrawiam
Podsiadły Adrian
Podsiadły Adrian
-
Adriano941

Prośba o tłumaczenie Aleksandra Zalewska
Dobry wieczór, mam prośbę o tłumaczenie poniższego dokumentu:
link: https://ibb.co/gzBqRzZ
Wpis 25
Bardzo dziękuje!
link: https://ibb.co/gzBqRzZ
Wpis 25
Bardzo dziękuje!
Pozdrawiam
Podsiadły Adrian
Podsiadły Adrian
-
Patrymonium

Prośba o tłumaczenie Aleksandra Zalewska
26.02.1888 roku o 2 po południu
Józef Zaleski 29 lat, gospodarz z Antonim Pilewskim i Janem Kowalskim po 35 lat przedstawił córkę urodzoną wczoraj o 4 po południu z żony jego Wiktorii urodzonej Kawska 32 lata. Dziecko otrzymało na Świętym Chrzcie imię Aleksandra. Chrzestnymi byli Jan Kawski i Bronisława Kawska. Chrzcił i podpisał ks. Nowakowski
Józef Zaleski 29 lat, gospodarz z Antonim Pilewskim i Janem Kowalskim po 35 lat przedstawił córkę urodzoną wczoraj o 4 po południu z żony jego Wiktorii urodzonej Kawska 32 lata. Dziecko otrzymało na Świętym Chrzcie imię Aleksandra. Chrzestnymi byli Jan Kawski i Bronisława Kawska. Chrzcił i podpisał ks. Nowakowski
Marian
,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
,,Scabellum pedum tuorum".
,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
-
Adriano941

Re: Prośba o tłumaczenie Aleksandra Zalewska
Dziękuję! Co oznacza ta pieczątka z lewej strony?Patrymonium pisze:26.02.1888 roku o 2 po południu
Pozdrawiam
Podsiadły Adrian
Podsiadły Adrian
-
Patrymonium

Informacja o ślubie Aleksandry Zaleskiej z Władysławem Orłowskim 22.10. 19.. w Tłuchowskim parafialnym kościele.
Marian
-
Adriano941

I teraz utknąłem w tej gałęzi...
Ogólnie zależy mi na odszukaniu aktów (urodzenie i ślub) Salomea Skrzyńska z domu Orłowska, ojciec Władysław Orłowski, matka Aleksandra Orłowska z domu Zalewska (ur. 1888, zm. 1970)
Wzięła ślub z Adamem Skrzyńskim gdzieś parafia Tłuchowo, tyle wiem. Brak dalszych informacji... może coś się uda dalej.
Ogólnie zależy mi na odszukaniu aktów (urodzenie i ślub) Salomea Skrzyńska z domu Orłowska, ojciec Władysław Orłowski, matka Aleksandra Orłowska z domu Zalewska (ur. 1888, zm. 1970)
Wzięła ślub z Adamem Skrzyńskim gdzieś parafia Tłuchowo, tyle wiem. Brak dalszych informacji... może coś się uda dalej.
Pozdrawiam
Podsiadły Adrian
Podsiadły Adrian
-
Adriano941

Akt ślubu Kempiński, Połaniec, 1901
Proszę o tłumaczenie aktu ślubu Kasper Kempiński i Marianna Drzazga. Zależy mi na danych Pani młodej głównie.
Rok 1901 akt 43 parafia Połaniec
link: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,385792,95
Dziękuje!
Rok 1901 akt 43 parafia Połaniec
link: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,385792,95
Dziękuje!
Pozdrawiam
Podsiadły Adrian
Podsiadły Adrian
Akt ślubu Kempiński, Połaniec, 1901
Działo się w miasteczku Połaniec 31.10./13. listopada 1901 r. o godz. 10.
Ogłaszamy, że w obecności świadków Kazimierza Treli, lat 48 i Kazimierza Walczyka, lat 39, rolników z Rudnik, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Kacprem Kempińskim, kawalerem, lat 29, synem Franciszka i Katarzyny z d. Jaguś, małżonków, urodzonym i żyjącym przy rodzicach na gospodartwie rolnym we wsi Okrągła
i Marianną Drzazga, panną, lat 19, córką Józefa i Józefy z d. Świat, małż. rolników, urodzoną i żyjącą przy rodzicach we wsi Rudniki.
Ślub poprzedziły 3 zapowiedzi w dniach…..
Pozwolenie na ślub córki rodzice dali słownie.
Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli umowy przedślubnej.
Akt przeczytano niepiśmiennym itd.
Stanisław
Ogłaszamy, że w obecności świadków Kazimierza Treli, lat 48 i Kazimierza Walczyka, lat 39, rolników z Rudnik, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Kacprem Kempińskim, kawalerem, lat 29, synem Franciszka i Katarzyny z d. Jaguś, małżonków, urodzonym i żyjącym przy rodzicach na gospodartwie rolnym we wsi Okrągła
i Marianną Drzazga, panną, lat 19, córką Józefa i Józefy z d. Świat, małż. rolników, urodzoną i żyjącą przy rodzicach we wsi Rudniki.
Ślub poprzedziły 3 zapowiedzi w dniach…..
Pozwolenie na ślub córki rodzice dali słownie.
Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli umowy przedślubnej.
Akt przeczytano niepiśmiennym itd.
Stanisław