Proszę o tłumaczenie z j.rosyjskiego
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
JAREK_JAREKO

Bardzo proszę o pomoc w tłumaczeniu aktu urodzenia mojej praprababki .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e3a ... d4a7d.html
z góry dziękuję Jarek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e3a ... d4a7d.html
z góry dziękuję Jarek
-
Cieślak_Krystyna

1161
Działo się w Warszawie w parafii Świętego Krzyża dwudziestego drugiego sierpnia/trzeciego września tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawiła się Rozalia Nowicka, pełnoletnia służąca, w Warszawie w szpitalu Dzieciątka Jezus mieszkająca w obecności Konstantyna Zawistowskiego i Antoniego Janowskiego, pełnoletnich służących w tymże szpitalu zamieszkałych i okazała nam dziecko płci żeńskiej urodzone w niewiadomym miejscu i z nieznanych rodziców, w dniu czwartego/szesnastego sierpnia bieżącego roku. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu wczorajszym odprawionym nadano imię Józefa, nazwano Cwilińska. Rodzicami chrzestnymi jego byli Antoni [Łaciński?] i Anna Białas. Akt ten po przeczytaniu obecnym niepiśmiennym, sam podpisałem.
Ksiądz Piotr Michalski.
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 06.01.2011r.
Działo się w Warszawie w parafii Świętego Krzyża dwudziestego drugiego sierpnia/trzeciego września tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawiła się Rozalia Nowicka, pełnoletnia służąca, w Warszawie w szpitalu Dzieciątka Jezus mieszkająca w obecności Konstantyna Zawistowskiego i Antoniego Janowskiego, pełnoletnich służących w tymże szpitalu zamieszkałych i okazała nam dziecko płci żeńskiej urodzone w niewiadomym miejscu i z nieznanych rodziców, w dniu czwartego/szesnastego sierpnia bieżącego roku. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu wczorajszym odprawionym nadano imię Józefa, nazwano Cwilińska. Rodzicami chrzestnymi jego byli Antoni [Łaciński?] i Anna Białas. Akt ten po przeczytaniu obecnym niepiśmiennym, sam podpisałem.
Ksiądz Piotr Michalski.
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 06.01.2011r.
-
JAREK_JAREKO

Bardzo dziękuję pani Krystyno za poświęcony czas ale mam jeszcze jedno pytanie co do nazwiska Łaciński czy jest to tłumaczenie które może mieć kilka znaczeń...?
-
Cieślak_Krystyna

Witaj Jarku
Postawiłam przy tym nazwisku znak zapytania, żebyś się za bardzo nie przywiązywał do tej jego wersji. Nie można precyzyjnie odczytać tego wyrazu. Wg mnie można się dopatrzeć w nim przynajmniej czterech innych wersji:
Łateński
Łosteński
Łoszyński
Łaszeński
Przy poszukiwaniach weź je wszystkie pod uwagę.
Pozdrawiam
Krystyna
Postawiłam przy tym nazwisku znak zapytania, żebyś się za bardzo nie przywiązywał do tej jego wersji. Nie można precyzyjnie odczytać tego wyrazu. Wg mnie można się dopatrzeć w nim przynajmniej czterech innych wersji:
Łateński
Łosteński
Łoszyński
Łaszeński
Pozdrawiam
Krystyna
-
JAREK_JAREKO

Re: Proszę o tłumaczenie z j.rosyjskiego
Cztery warianty i wszystkie nieprawidłowe.Cieślak_Krystyna pisze:Witaj Jarku
Łateński
Łosteński
Łoszyński
Łaszeński
Pozdrawiam
Krystyna
-
Cieślak_Krystyna

Re: Proszę o tłumaczenie z j.rosyjskiego
Tak jest, może być Łapiński
K
K