Radzice
123
Działo się w mieście Pułtusku dnia trzeciego/piętnastego kwietnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego piątego roku o godzinie pierwszej po południu. Stawił się Adam Prażmowski, trzydziestoletni robotnik mieszkający we wsi Radzicach w obecności Franciszka Chojnowskiego, dwudziestojednoletniego robotnika mieszkającego we wsi Olbrachcicach i Walentego Karpińskiego, czterdziestoletniego robotnika mieszkającego w Pułtusku i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się ono w Radzicach, dnia osiemnastego/trzydziestego marca bieżącego roku o godzinie szóstej po południu z jego ślubnej żony Franciszki z domu Wernikowska (Franciszki z Wernikowskich), trzydziestoletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym nadano imię Franciszek a rodzicami chrzestnymi byli Franciszek Chojnowski i Jadwiga Osińska. Akt ten okazującemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, proboszcz pułtuskiej parafii, ksiądz Bonawentura Grabowski.
Wielęcin
125
Działo się we wsi Zatory trzydziestego listopada/dwunastego grudnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego siódmego roku o godzinie pierwszej po południu. Stawił się Marian Prażmowski (Marjan Prażmowski), dwudziestodwuletni wyrobnik z Wielęcina w obecności Stanisława Szczęsnego, lat trzydzieści pięć i Jana Zielińskiego, lat trzydzieści dwa, obu włościan z Wielęcina i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że w dniu dwudziestego piątego listopada/siódmego grudnia bieżącego roku o godzinie dziewiątej wieczorem, urodziło się we wsi Wielęcin z jego ślubnej żony Katarzyny z domu Stopka (ze Stopków), lat dwadzieścia. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez niżej podpisanego księdza Jana Swiderskiego nadano imię Kazimiera, a rodzicami chrzestnymi byli: Adam Zmijewski i Rozalia Szczęsna. Akt ten obecnym, wszystkim niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, ksiądz Jan Swiderski, proboszcz parafii Zatory.
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 06.01.2011r.
Wielęcin
13
Działo się we wsi Zatory piątego/siedemnastego stycznia tysiąc dziewięćsetnego roku godzinie piątej po południu. Stawił się Marian Prażmowski (Marjan Prażmowski), dwudziestoczteroletni wyrobnik z Wielęcina w obecności Franciszka Czerskiego, kościelnego sługi z Zatorów, lat dwadzieścia siedem i Klemensa Kuchty, włościanina z Wielęcina, lat trzydzieści i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że w dniu wczorajszym o godzinie ósmej wieczorem, urodziło się we wsi Wielęcin z jego ślubnej żony Katarzyny z domu Stopka (ze Stopków), lat dwadzieścia dwa. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez niżej podpisanego księdza Jana Swiderskiego nadano imię Marian (Marjan), a rodzicami chrzestnymi byli: Klemens Kuchta i Rozalia Szczęsna. Akt ten obecnym, wszystkim niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, ksiądz Jan Swiderski, proboszcz parafii Zatory.
Pułtusk
78
Działo się w mieście Pułtusk, dnia dwudziestego trzeciego lutego/ósmego marca tysiąc dziewięćset piątego roku o godzinie szóstej po południu. Stawił się Jan Prażmowski, trzydziestoletni robotnik mieszkający w Pułtusku w obecności Jana Majewskiego, robotnika lat siedemdziesiąt trzy i Jana Szczygielskiego, kościelnego sługi lat czterdzieści trzy, mieszkających w Pułtusku i okazał nam martwe dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się żywe w Pułtusku w dniu wczorajszym o godzinie pierwszej rano z jego ślubnej żony Bronisławy z domu Zaleska (Bronisławy z Zaleskich), lat dwadzieścia dziewięć. Po czym akt okazującemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, proboszcz pułtuskiej parafii, ksiądz Bonawentura Grabowski.
* poprawkę z marginesu uwzględniłam w tekście.
Pułtusk
245
Działo się w mieście Pułtusk, dnia trzynastego/dwudziestego piątego lipca tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego siódmego roku o godzinie czwartej po południu. Stawił się Jan Prażmowski, dwudziestotrzyletni robotnik mieszkający w Pułtusku w obecności Jana Majewskiego, cieśli lat sześćdziesiąt cztery i Aleksandra Kostrzewskiego, kościelnego sługi lat trzydzieści osiem i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się w Pułtusku, dnia dwudziestego drugiego czerwca/czwartego lipca bieżącego roku o godzinie piątej po południu z jego ślubnej żony Bronisławy z domu Zalewska (Bronisławy z Zalewskich) lat dwadzieścia dwa. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym nadano imię Leokadia (Leokadya) a rodzicami chrzestnymi byli Bolesław Bukowski i Leokadia Klenczon. Akt ten okazującemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 06.01.2011r.
Pułtusk
266
Działo się w mieście Pułtusku, dnia dwudziestego siódmego sierpnia/dziewiątego września tysiąc dziewięćset szóstego roku o godzinie drugiej po południu. Stawił się Jan Prażmowski, trzydziestotrzyletni robotnik mieszkający w Pułtusku w obecności Stanisława Gogolewskiego, trzydziestosześcioletniego robotnika i Jana Szczygielskiego, czterdziestopięcioletniego sługi kościelnego, obu mieszkających w Pułtusku i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się w Pułtusku dwudziestego czwartego sierpnia/szóstego września bieżącego roku o godzinie trzeciej rano z jego ślubnej żony Bronisławy z domu Zaleska (Bronisławy z Zaleskich), trzydziestodwuletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadano imię Józef a rodzicami chrzestnymi byli Stanisław Gogolewski i Franciszka Gogolewska. Akt ten okazującemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Pułtusk
275
Działo się w mieście Pułtusku, dnia piątego/siedemnastego września tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie pierwszej po południu. Stawił się Jan Prażmowski, dwudziestopięcioletni robotnik mieszkający w Pułtusku w obecności Józefa Prażmowskiego, trzydziestoletniego robotnika i Jana Szczygielskiego, trzydziestoośmioletniego sługi kościelnego, obu mieszkających w Pułtusku i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się w Pułtusku dwudziestego szóstego sierpnia/siódmego września bieżącego roku o godzinie czwartej rano z jego ślubnej żony Bronisławy z domu Zalewska (Bronisławy z Zalewskich), dwudziestodwuletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadano imię Anna a rodzicami chrzestnymi byli Józef Prażmowski i Anna Umiatowska. Akt ten okazującemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Olbrachcice
338
Działo się w mieście Pułtusku, dnia dwudziestego piątego października/szóstego listopada tysiąc osiemset osiemdziesiątego siódmego roku o godzinie pierwszej po południu. Stawił się Adam Prażmowski, dwudziestosześcioletni służący mieszkający w Olbrachcicach w obecności Ignacego Grażewskiego, lat trzydzieści osiem i Jana Strucienskiego, lat trzydzieści pięć, obu służących mieszkających we wsi Olbrachcicach i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się w tejże wsi siedemnastego/dwudziestego dziewiątego października bieżącego roku o godzinie jedenastej rano z jego ślubnej żony Franciszki z domu Wernikowska (Franciszki z Wernikowskich), dwudziestodwuletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadano imię Antoni a rodzicami chrzestnymi byli Ignacy Grażewski i Marcjanna Wernikowska. Akt ten okazującemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Pułtusk
354
Działo się w mieście Pułtusku, dnia ósmego/dwudziestego października tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego piątego roku o godzinie czwartej po południu. Stawił się Józef Prażmowski, dwudziestosześcioletni młodszy nadzorca pułtuskiego więzienia w obecności Franciszka Golby, trzydziestoośmioletniego młodszego nadzorcy tegoż więzienia i Franciszka Domańskiego, czterdziestoośmioletniego robotnika, obu mieszkających w Pułtusku i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się w Pułtusku dwudziestego czwartego września/szóstego października bieżącego roku o godzinie szóstej wieczorem z jego ślubnej żony Józefy z domu Kaczmarczyk (Józefy z Kaczmarczyków), dwudziestosześcioletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadano imię Stanisław a rodzicami chrzestnymi byli Franciszek Golba i Anastazja Kuligowska. Akt ten okazującemu i świadkom przeczytano, podpisałem z ojcem dziecka i pierwszym świadkiem, drugi świadek niepiśmienny.
/-/ Józef Prażmowski
/-/ Franciszek Golba
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 08.01.2011r.
Pułtusk
371
Działo się w mieście Pułtusku, dnia ósmego/dwudziestego pierwszego listopada tysiąc dziewięćset trzeciego roku o godzinie jedenastej rano. Stawił się Jan Prażmowski, dwudziestodziewięcioletni robotnik mieszkający w Pułtusku w obecności Jana Cichockiego, lat trzydzieści i Adama Wiśniewskiego, lat czterdzieści siedem, murarzy mieszkających w Pułtusku i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się w Pułtusku w dniu wczorajszym o godzinie jedenastej wieczorem z jego ślubnej żony Bronisławy z domu Zaleska (Bronisławy z Zaleskich), dwudziestoośmioletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadano imię Helena a rodzicami chrzestnymi byli Jan Cichocki i Józefa Prażmowska. Akt ten okazującemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Wielęcin
8
Działo się we wsi Zatory drugiego/czternastego stycznia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego dziewiątego roku godzinie dziesiątej rano. Stawili się Józef Zmijewski, lat pięćdziesiąt pięć i Stanisław Stopka, lat pięćdziesiąt siedem, obaj włościanie z Wielęcina i oświadczyli, że w dniu przedwczorajszym o godzinie jedenastej trzydzieści rano umarł w Wielęcinie, urodzony w tejże wsi Stanisław Prażmowski, ośmiodniowy syn Mariana i Katarzyny z domu Stopka (ze Stopków) małżonków Prażmowskich, wyrobników z Wielęcina. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Stanisława Prażmowskiego, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 11.01.2011r.
Wielęcin
61
Działo się we wsi Zatory piątego/osiemnastego października tysiąc dziewięćsetnego roku o godzinie czwartej po południu. Stawili się Marian Prażmowski, wyrobnik lat dwadzieścia pięć i Jakub Szczęsny, włościanin lat siedemdziesiąt i oświadczyli, że w dniu przedwczorajszym o godzinie ósmej wieczorem umarł w Wielęcinie, urodzony w tejże wsi Marian Prażmowski (Marjan Prażmowski) dziewięciomiesięczny syn wyżej wymienionego Mariana i Katarzyny z domu Stopka (ze Stopków) małżonków Prażmowskich. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Mariana Prażmowskiego, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Pułtusk
111
Działo się w mieście Pułtusk, dnia dziewiątego/dwudziestego pierwszego kwietnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego pierwszego roku o godzinie czwartej po południu. Stawili się Ignacy Prażmowski, lat pięćdziesiąt pięć i Stanisław Chrzanowski, lat sześćdziesiąt osiem, robotnicy mieszkający w Pułtusku i oświadczyli, że w dniu dzisiejszym o godzinie dziesiątej rano umarła w Pułtusku Magdalena Prażmowska z domu Warda (Magdalena z Wardów Prażmowska), córka rodziców nieznanych obecnym z imienia, mieszkająca w Pułtusku, pięćdziesięciopięcioletnia, zostawiając po sobie owdowiałego męża wyżej wymienionego Ignacego Prażmowskiego. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Magdaleny Prażmowskiej, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Pułtusk
390
Działo się w mieście Pułtusk, dnia trzynastego/dwudziestego szóstego listopada tysiąc dziewięćset piątego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się Jan Prażmowski, lat dwadzieścia dziewięć i Adam Lawendowski, lat czterdzieści, obaj robotnicy mieszkający w Pułtusku i oświadczyli, że w dniu wczorajszym o godzinie szóstej wieczorem umarła w Pułtusku Anna Prażmowska, sześcioletnia córka Jana Prażmowskiego i jego żony Bronisławy z domu Zalewska,. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Anny Prażmowskiej, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 11.01.2011r.
Częstochowa
Nr 131
Działo się w mieście Częstochowie w parafii Świętej Barbary siedemnastego kwietnia/pierwszego maja tysiąc dziewięćset trzynastego roku o godzinie drugiej po południu. Stawili się Władysław Słodczyński, murarz lat pięćdziesiąt i Mikołaj Kowalczyk, cieśla lat sześćdziesiąt, mieszkający w Częstochowie i oświadczyli, że w dniu wczorajszym o godzinie siódmej rano umarła w Częstochowie Stanisława Brol, pięcioletnie dziecko, urodzona w mieście Kielce a mieszkająca w Częstochowie, stała mieszkanka gminy Zajączków w powiecie kieleckim, córka stolarza Józefa i Justyny z domu Lange małżonków Brol. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Stanisławy Brol, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, ksiądz M. [podpis nieczytelny]
Skrzydłów
213
Działo się w osadzie Mstów jedenastego/dwudziestego czwartego listopada tysiąc dziewięćset dziesiątego roku o godzinie dwunastej w południe. Stawili się Ignacy Sajdur i Karol Frączyk, obaj pełnoletni służący we wsi Skrzydłów mieszkający i oświadczyli, że w dniu wczorajszym bieżącego roku o godzinie dwunastej w południe umarła w Skrzydłowie Natalia Lange, lat cztery, urodzona w Sosnowcu córka Wawrzyńca i Stanisławy z domu Gorgul małżonków Lange. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Natalii Lange, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, ksiądz W. Stawowski
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 12.01.2011r.
* Kasiu, poprawiłam również akt nr 474, który tłumaczyłam Ci 05.01.2011r. Mam teraz więcej informacji i łatwiej było mi odczytać niektóre nazwy. Zajrzyj do tamtego postu.
Ostatni akt jest po polsku; czy nie możesz czegoś odczytać?