Edit: Dziękuję serdecznie za pomoc i poświęcony czas! Tłumaczenie dostarczyło mi dużo nowych informacji, chociaż ten Franciszek miał być siódmą, ostatnią nieodnalezioną córką, a nie chłopcem Jeszcze raz serdecznie dziękuję!
Świniary 13/11/1881 o 10:00,
Ojciec: Wojciech Surowiec, chłop robotnik, zam. w Oblekoniu, lat 31,
Świadkowie: Bartłomiej Przybycień 60, Bartłomiej Cepich(?) 30,obaj chłopi rolnicy zam. w Oblekoniu,
Dziecko: chłopczyk, ur. 11/11/1881 o 15:00 w Oblekoniu,
Matka: Rozalia zd. Wawrzyniec, lat 29,
Imię na chrzcie: Franciszek,
Chrzestni: Wojciech Przybycień i Teresa Gaweł chłopi z Oblekonia.
Dopisek: Franciszek Surowiec zawarł zw. małż. w kościele ostrowieckim 11/24 stycznia 1912 z Katarzyną Jagiełło ur. 11/02/1895 w Kawęczynie w par. Ostrowce.
Rozchodzi się o akt urodzenia Józefa Grabowskiego, który jest po polsku,
ale zawiera dopisek po rosyjsku i o ten dopisek mi chodzi - proszę o jego przetłumaczenie.
Jest tam wpisany rok 1913, więc może chodzi o jego drugi ślub?
Być może ma to jakiś związek z informacją wpisaną do księgi spisu ludności, która jest widoczna w rzędzie numer 5 i 6 (kolumna druga od prawej strony) - na skanie w szukajwarchiwach?
Ale jest też rok 1914 i tu już zupełnie nie wiem, o co chodzi.
Ślub w Oblekoniu (jeśli parafia jest wymieniona to są to Świniary)
między Wojciechem Surowcem, a Różą Wawrzeniec.
W akcie jako świadek wymieniony jest Jan Surowiec - czy jest informacja, że to jakiś krewny Wojciecha?
Rodzice Wojciecha - matka Zofia, ojciec prawdopodobnie nieznany (to wynika z odpisu aktu chrztu dołączonego do aktu ślubu).
Rodzice Róży - Teresa Zdyb, Michał Wawrzeniec.
Potrzebuję znać dokładne daty zapisane w akcie i,jeśli da się odczytać, imiona i nazwiska świadków i innych osób, które są tam zapisane. A także wszystkie inne informacje, których nie wymieniłem, a tam są
z parafii Świniary, wieś Oblekoń.
Urodzona to Zofia Surowiec.
Ojciec: Wojciech Surowiec.
Matka: Róża z Wawrzeców.
Jeśli to możliwe, proszę o informacje:
-data sporządzenia aktu,
-data urodzenia Zofii,
-imiona i nazwiska świadków i chrzestnych,
-zawód ojca, świadków,
-jeśli jest: podany wiek osób występujących w akcie,
-ewentualnie inne ważne dane, jeśli są.
Działo się w Świniarach 27. stycznia 1875 r. o godz. 9.
Ogłaszamy, że w obecności świadków Jana Surowiec, wujka młodego, lat 42 i Wawrzyńca Ciepil, lat 50, obu rolników ze wsi Oblekoń, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Wojciechem Surowiec, kawalerem, lat 26, wieśniakiem, urodzonym we wsi Kozłowa, w austriackiej Galicji, cyrkuł Tarnów, synem Zofii z d. Surowiec, zmarłej wieśniaczki, żyjący we wsi Oblekoń, służącym
i Różą Wawrzyniec, panną, lat 22, wieśniaczką, urodzoną we wsi Oblekoń, córką zmarłego Michała i żyjącej Teresy z Dybiów, małż. Wawrzyniec, żyjącą przy matce we wsi Oblekoń.
Ślub poprzedziły 3 zapowiedzi w dniach……
Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli umowy przedślubnej.
Ślubu udzielił proboszcz….
Akt przeczytano niepiśmiennym itd.
Świniary 21/04/1895 o 10:00,
Ojciec: Wojciech Surowiec, lat 45, zagrodnik z Oblekonia,
Świadkowie: Wacław Kulpa 35, Tomasz Ściug 30, zagrodnicy z Oblekonia,
Dziecko: dziewczynka, ur. 19/04/1895 o 9:00 w Oblekoniu,
Matka: Róża zd. Wawrzeniec, lat 42,
Imię na chrzcie: Zofia,
Chrzestni: Bartłomiej Skowron i Elzbieta Sosinka.
Cześć, czy mógłbym prosić o przyjrzenie się temu dopiskowi? Ja wiem, że Józef wziął ślub w 1913 i pewnie do tego odnosci się ten dopisek, ale nie daje mi spokoju ten rok 1914 i do tego jakiś akt nr 57? Marku czy pisząc "zapewne wtedy dokonano tego wpisu" tłumaczyłeś treść czy tylko przypuszczałeś?
Miejsce: Suchedniów
Data (Z geneteki) 20.02.1890
Zaślubieni: Grabowski Józef, Korzeniowska Florentyna
Świadkowie: Działak Józef, Tuśnio Stanisław
Rodzice młodego: Jan i Julianna z Szymczyków
Rodzce młodej: Antoni i Marianna (chyba nieżyjący)
Czy są tam informacje o wieku i zawodzie świadków?
Czy są daty zapowiedzi przedślubnych?
Czy są inne informacje, zwłaszcza o Młodej?
Edit: dziękuję!
Ostatnio zmieniony ndz 09 mar 2025, 15:45 przez GrabowskiF, łącznie zmieniany 1 raz.
Nr 12
31.01/12.02.1890 rok o 3 po południu
Świadkowie: Józef Działak 50 lat i Stanisław Tuśnio 30 lat gospodarze w Suchedniowie wschodnim zamieszkali
On:Józef Grabowski kawaler,30 lat,gospodarz, zamieszkały i urodzony w Suchedniowie wschodnim, syn Jana i Julianny urodzonej Szymczyk
Ona: Florentyna Korzeniowska panna,34 lata,urodzona w ... parafii Skarżysko, czasowo przebywająca w Suchedniowie, córka umarłego Antoniego i Marianny.
Zapowiedzi:19,26.01/2.02.br.Brak intercyzy.
Marian
,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
,,Scabellum pedum tuorum".
Dane z geneteki: Szymczyk Józefa, wdowa, lat 70, inne nazwiska: Giernadowicz, parafia Suchedniów.
Czy jest tam mowa o jakichś dzieciach?
I czy naprawdę jest tam nazwisko Giernadowicz?
Bo szukam Józefy Szymczyk z domu Rek, wdowy po Mateuszu Szymczyku, z trójką dzieci. Wiek i miejsce się zgadza. Tylko ten Giernadowicz...[/url]
Ostatnio zmieniony sob 15 mar 2025, 21:58 przez GrabowskiF, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak zgadza się, wg aktu zmarła to Józefa Szymczyk urodzona Giernardowicz, nie ma też nic o dzieciach. Z reguły w aktach zgonu nie ma nic o dzieciach. Zgon zgłosili Bonifacy Tuśnio i Piotr Kowal. Zmarła 2 / 14 stycznia 1870r.
Wydarzenie to miało miejsce w osadzie Małogoszcz ósmego /dwudziestego/ sierpnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego roku o godzinie dziewiątej rano. Kacper Skrobot, lat pięćdziesiąt, chłop-gospodarz zamieszkały w osadzie Małogoszcz, stawił się w obecności Marcina Skrobota, lat czterdzieści pięć, członka rodziny, i Kacpra Leguta, lat czterdzieści, chłopów zamieszkałych w osadzie Małogoszcz i przedstawił nam niemowlę płci żeńskiej, oświadczając, że urodziło się w osadzie Małogoszcz czternastego /dwudziestego szóstego/ bieżącego miesiąca i roku o godzinie ósmej wieczorem z prawowitej żony Julianny, z domu Szafrańskiej, mającej dwadzieścia pięć lat. Tego dnia niemowlę zostało ochrzczone przez miejscowego proboszcza Marcina Religę? i nadane imię Anna, a jego świadkami byli Józef Bochyński i Antonina Strychalska. Akt ten odczytano stawającemu i osobom obecnym, lecz ze względu na ich analfabetyzm, tylko ja podpisałem.