Wykaz osób z akt paraf. Diecezji Łuckiej Ks. Żurka, Cz.2
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Malinowski_P
- Goś_Edmund

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Zadyby były w parafii Turzysk, dekanacie kowelskim. Sprawdziłem tomy I, II, IX, X.. I niestety wśród kilku Malinowskich nie znalazłem Henryka s. Józefa i Marii.Malinowski_P pisze:Dzień dobry,
Poszukuję informacji o rodzicach mojego dziadka - Henryk Malinowski, ur. w 1931 roku w miejscowości Zadyby. Jego rodzice to Józef oraz Maria z domu Płachcińska.
Czy mogę prosić o sprawdzenie?
Edmund
-
Malinowski_P
- Goś_Edmund

Gdybym takowy ślad odkrył to umieściłbym w informacji. Nie mając podanej nowej wskazówki co do parafii czy też miejscowości - jest nierealne odszukanie w dwunastu tomach, gdzie każdy na ok. 800 stron. Przeszukałem wskazaną parafię (Turzysk) oraz okolice wchodzące w dekanat kowelski i tam, niestety nie natrafiłem na wspomniane dane. Co nie znaczy, że takowego małżeństwa w Turzysku nie było. Metrykalia zawarte w tomach. ks. Żurka to ok. 20% wszystkich z ksiąg metrykalnych Diecezji Łuckiej. Wiele ksiąg - niestety - bezpowrotnie uległo zniszczeniu. Część znajduje się w AGAD Warszawa oraz w archiwach na Wołyniu (m.in. Łuck, Równe)Malinowski_P pisze:Serdecznie dziękuję. A czy mogę mieć jeszcze jedną prośbę - czy pojawia się gdzieś zapis/ślad związany np. z małżeństwem Józefa z Marią z d. Płachcińska? Może taki ślad pozwoli mi posunąć się z tematem.
Edmund
-
Marek70

- Otrzymał podziękowania: 12 times
Witam,
Poproszę o sprawdzenie, czy w spisie występują:
1. Stanisława Bajek, ur. 15.05.1914, być może we Włodzimierzu Wołyńskim, ale nie jestem tego pewien,
2. Ślub powyższej z Sergiuszem Jaszczukiem (ur. 18.03.1912 w Lemieszowie w par. Chyżowice po polskiej stronie obecnie) do roku 1938.
Z góry dzięki za info
1. Stanisława Bajek, ur. 15.05.1914, być może we Włodzimierzu Wołyńskim, ale nie jestem tego pewien,
2. Ślub powyższej z Sergiuszem Jaszczukiem (ur. 18.03.1912 w Lemieszowie w par. Chyżowice po polskiej stronie obecnie) do roku 1938.
Z góry dzięki za info
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
- Goś_Edmund

Przeszukałem parafię Włodzimierz Wołyński i znalazłem trochę rodzin o takowym nazwisku, ale Stanisława nie trafiłem. Są podane poniżej:Marek70 pisze:Witam,
Z góry dzięki za info :)
Bajek Witold i Mieczysława Płaza; dz.: Mieczysława-Paulina *22.06.1933/116, Zygmuntówka, Józef Zenon *22.12.1935, Zygmuntowka, ochrz. 1936/10
Bajek Piotr i Julia Dąbek; dz.: Edward *5.10.1927/68, Cegielnia, Jerzy *27.09.1929/167 Cegielnia; Baik, Henryk *12.10.1932/180 Cegielnia, Teresa-Adela *10.06.1936/78 Włodzimierz, Helena-Janina *1.05.1938/78 Borowina
Bajek Władysław i Karolina z Chudybów; dz.: Zdzisław *11.02.1932/24 Włodzimierz
Bajak Antoni i Maria Załuska; dz.: Mieczysław-Tomasz *7.03.1934/50 Włodzimierz
Bajek Andrzej i Stefania z Bratańców; dz.: Jan *27.04.1892/54
Bajek Józef, lat 25 (r.: Józef i Anna ze Szczęchów) i Małgorzata Bajek (al. Sudoł, c Wiktorii Bojek) lat 19, ; zw. mał. w 1899r. (1899/39); dz.: Antonina *16.05.1900/97
Bajek Jakub, lat 24 (r.: Sebastian i Zofia z Dombalów) i Salomea Kumoś, lat 19; zw. mał. w 1888r. (1888/13); dz.: Marianna *11.01.1891/17, Rozalia *2.10.1893/203, Wojciech *16.03.1896/55, Julianna *2.02.1898/39
Bajek Zofia; dz.: Aleksander *19.02.1889/40
Bajko Franciszek, lat 25 (r.: Józef i Anna ze Szczęchów) i Ewa Mizdal; zw. mał. w 1887r. (1887/27); dz.:Michał *31.08.1888/145, Bajek, Władysław *2.02.1891/35 , matka zapisana jako Miźdalowa Bajek, Jan *2.07.1893/127, m. Miźdalowa Bajek
Metrykalii z parafii Chyżowice nie posiadam, ale sprawdziłem w Genetece i jest akt zgonu Stanisława Bajek lat 63, zmarł 22.08.1943r. w szpitalu w Opolu Lubelskim , zam. w Bożej Woli
Edmund
Dzień dobry
W swoim pierwszym poście na tym forum pragnę wyrazić moje podziękowania dla społeczności na tym serwisie bo dzięki niej dane mi było znaleźć wielu przodków. Geneteka i ludzie ją tworzący to wspaniałe źródło informacji, które umożliwiło mi odkrycie przodków do 7 pokoleń wstecz, za co jestem bardzo wdzięczny.
Kontynuując poszukiwania chciałbym poprosić o możliwość sprawdzenia czy pośród akt parafii Diecezji Łuckiej znajduje się jakaś informacja o rodzinie Łukanowicz zamieszkałej w miejscowości Boguszówka?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Jarek
W swoim pierwszym poście na tym forum pragnę wyrazić moje podziękowania dla społeczności na tym serwisie bo dzięki niej dane mi było znaleźć wielu przodków. Geneteka i ludzie ją tworzący to wspaniałe źródło informacji, które umożliwiło mi odkrycie przodków do 7 pokoleń wstecz, za co jestem bardzo wdzięczny.
Kontynuując poszukiwania chciałbym poprosić o możliwość sprawdzenia czy pośród akt parafii Diecezji Łuckiej znajduje się jakaś informacja o rodzinie Łukanowicz zamieszkałej w miejscowości Boguszówka?
Jarek
- Goś_Edmund

Boguszowka była w parafii Hołoby. Pewnikiem jest znana sprawa mieszkańców wspomnianej wsi, ale dla porządku podaję link:jaroooo pisze:Dzień dobry
Jarek
https://wolynskie.pl/miejsca-b/boguszowka-07.html
Sprawdziłem tomy I, II, V, VI, IX, X, XI parafia Hołoby, Kowel i Kisielin.i znalazłem takowe wypisy:
Parafia Kisielin
Łukijanczuk (w akcie ślubu Łukianowicz) Adam i Marianna Chmiełowska( w akcie chrztu 1872/50 Chmielowska) ; zw. mał. w Kisielinie 1894r. (1894/13) ; dz.: Antonina chrzest 1895/112, Anna chrz. 1896/157
Parafia Hołoby
Łukianczuk Antoni + Anna Chmielińska; dz.: Franciszek chrz. 1860/10, Michał chrz. 1862/6, matka Chmielowska, Andrzej chrz. 1865/2 , m. Chmielewska, Józefa chrz. 1870/2, m. Chmielewska, Jan chrz.1873/2
Edmund
Bardzo dziękuję za sprawdzenie. Zastanawiam się czy było może kilka miejscowości o nazwie Boguszówka. Na szybko sprawdziłem gdzie są Hołoby i mam wrażenie, że to może nie być ta miejscowość, o którą chodzi. Ojciec opowiadał, że jego matka chodziła ze swojej Boguszówki co niedzielę do kościoła w Łucku więc tylko przypuszczam, że to może chodzić o wieś tutaj 50°46′01″N 25°11′40″E (powiat łucki, gmina Torczyn), ale niestety pewności nie mam.
- Goś_Edmund

Faktycznie w parafii Łuck była też Boguszówka. Sprawdziłem zasoby tomów ks. Żurka parafii łuckiej i niestety nie natrafiłem na wspomniane nazwisko.jaroooo pisze:Bardzo dziękuję za sprawdzenie. Zastanawiam się czy było może kilka miejscowości o nazwie Boguszówka. Na szybko sprawdziłem gdzie są Hołoby i mam wrażenie, że to może nie być ta miejscowość, o którą chodzi. Ojciec opowiadał, że jego matka chodziła ze swojej Boguszówki co niedzielę do kościoła w Łucku więc tylko przypuszczam, że to może chodzić o wieś tutaj 50°46′01″N 25°11′40″E (powiat łucki, gmina Torczyn), ale niestety pewności nie mam.
Edmund
-
Stanisław_B
Witaj MarkuMarek70 pisze:Witam,
Z góry dzięki za info
W roku 1914 we Włodzimierzu Wołyńskim urodziła się Anna Bajek.
10.06.1914 ochrzczona 22.06.1914 córka austriackiego poddanego Józefa i Małgorzaty Bajek. Akt numer 111/1914.
Pozdrawiam Stanisław Bartnikowski
Dziękuję za sprawdzenie.Goś_Edmund pisze:Faktycznie w parafii Łuck była też Boguszówka. Sprawdziłem zasoby tomów ks. Żurka parafii łuckiej i niestety nie natrafiłem na wspomniane nazwisko.jaroooo pisze:Bardzo dziękuję za sprawdzenie. Zastanawiam się czy było może kilka miejscowości o nazwie Boguszówka. Na szybko sprawdziłem gdzie są Hołoby i mam wrażenie, że to może nie być ta miejscowość, o którą chodzi. Ojciec opowiadał, że jego matka chodziła ze swojej Boguszówki co niedzielę do kościoła w Łucku więc tylko przypuszczam, że to może chodzić o wieś tutaj 50°46′01″N 25°11′40″E (powiat łucki, gmina Torczyn), ale niestety pewności nie mam.
Edmund
Pozdrawiam,
Jarek
Parafia Hołoby
Kowalski Józef (r.: Wojciech i Rozalia z Purylewskich) i Marcjanna Grodek; zw. mał. w 1894r. (1894/3); dz.: Julianna chrz. 1895/13, Kowalewska, Antonina chrz.1897/3, Kowalewska .
Witam ponownie, Panie Edmundzie. W związku z poszukiwanym pradziadkiem z Joachimówki, udało mi się uzyskać jego akt zgonu. Wynika z niego, że rodzice pradziadka to Józef Kowalewski i Marcelina (nazwiska rodowego nie podano).Zastanawiam się, czy jest możliwe, żeby osoby znalezione w spisie to byli właśnie oni? Czy Marcjanna to może być Marcelina, skoro przy dzieciach jest nazwisko Kowalewska? Tyle, że przy dzieciach brak Wojciecha. Ale może zmieniono parafię przed jego urodzeniem w 1910 roku. Będę wdzięczna za odpowiedź i jakieś wskazówki czy to dobry trop.
Kowalski Józef (r.: Wojciech i Rozalia z Purylewskich) i Marcjanna Grodek; zw. mał. w 1894r. (1894/3); dz.: Julianna chrz. 1895/13, Kowalewska, Antonina chrz.1897/3, Kowalewska .
Witam ponownie, Panie Edmundzie. W związku z poszukiwanym pradziadkiem z Joachimówki, udało mi się uzyskać jego akt zgonu. Wynika z niego, że rodzice pradziadka to Józef Kowalewski i Marcelina (nazwiska rodowego nie podano).Zastanawiam się, czy jest możliwe, żeby osoby znalezione w spisie to byli właśnie oni? Czy Marcjanna to może być Marcelina, skoro przy dzieciach jest nazwisko Kowalewska? Tyle, że przy dzieciach brak Wojciecha. Ale może zmieniono parafię przed jego urodzeniem w 1910 roku. Będę wdzięczna za odpowiedź i jakieś wskazówki czy to dobry trop.
Ania 
- Goś_Edmund

Często zdarza mi się odczytywać imiona o podobnym brzmieniu, lecz różniące się jedną lub dwoma literkami. Wszystko zależało od plebana, który spisywał dany akt. Większość parafian w tamtym czasie była niepiśmienna i jak podano, tak zostało zapisane. Tak więc Marcjanna mogła figurować w innym akcie jako Marcelina. Ale jest tutaj inny - genealogiczny aspekt. Otóż moja babcia Franciszka zd.Grodek ur.1878r. w Kolonii Gruszówka gm. Lubitów miała siostrę Mariannę ur.1862r.. Ich rodzicami byli: Grodek Marcin i Julianna Serowik (parafia Hołoby), co nie znaczy, że mogli mieć jeszcze więcej dzieci i w tym Marcjannę/Marceline. Muszę się przyznać, że nie wgłębiałem się dalej w rodzinę Grodek.
Edmund
Edmund