Bardzo dziękuję za te cenne informacje!
Potwierdzam, iż Władysław jest moim przodkiem w linii męskiej. Ktoś z rodziny mówił mi, że Feliks był ojcem Władysława, aczkolwiek było to dawno temu i nie miałem pewności co do imienia. Teraz gdy mam tą informację potwierdzoną, mogę się zagłębić w dalsze poszukiwania przodków.
Nie miałem pojęcia o istnieniu strony "lubelskie korzenie", aczkolwiek zapewne będę z niej częściej korzystał.
Jeszcze raz bardzo Panu dziękuję!
Pozdrawiam,
Miłosz Komsta
Nater_Stanislaw pisze:Cześć Miłosz,
Jeżeli Twój przodek to Władysław Komsta v. Grenda to mam takie wyjaśnienie odnośnie podwójnego nazwiska, urodził się 24.02.1896 r. w Michowie jako syn wdowy Małgorzaty Komsta z d. Grenda. Małgorzata Komsta owdowiała w 1894 r. (I – szy mąż Feliks Komsta – brak aktu zgonu) jak zapisano w akcie powtórnego małżeństwa z Kobusińskim Kacprem dn. 20.05.1902 r. Ksiądz w akcie urodzenia Władysława nie podał ojca ponieważ był nieznany, a w drugim akcie małżeństwa nie ma wzmianki o uznaniu ojcostwa przez Kobusińskiego Kacpra. Wg dokumentów ojciec Władysława nieznany.
Akta dostępne przez stronę lubelskie korzenie. Wystarczy wpisać nazwisko w wyszukiwarce.
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
Oczywiście to nie wyjaśnia pochodzenia nazwiska Komsta.
Pozdrawiam
Stanisław