Akt zgonu Bryczkowski - Szreńsk 1898 [ok]

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
arvedui

Sympatyk

Akt zgonu Bryczkowski - Szreńsk 1898 [ok]

Post autor: arvedui »

Chciałbym prosić o pomoc w przetłumaczeniu metryki zgonu Marcina Bryczkowskiego (numer 272).
Zapisana miejscowość to Garkówko (prawdopodobnie obecne Nowe Garkowo) w parafii Szreńsk w powiecie mławskim. Wspomniana jest żona Elżbieta Orczykowska i rodzice Antoni i Marianna z Kowalkowskich. Daty udało mi się odczytać (chyba 11/23 września 1898, zgon, jeśli dobrze rozumiem, poprzedniego dnia), ale sporo informacji mi ucieka. Wydaje mi się, że w siódmej linii jest mowa o Prusach, co w razie potwierdzenia stanowiłoby bardzo ważną informację.

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 323&zoom=1

Paweł
Ostatnio zmieniony ndz 11 maja 2025, 23:39 przez arvedui, łącznie zmieniany 1 raz.
el_za

Sympatyk
Mistrz

Akt zgonu Bryczkowski - Szreńsk 1898

Post autor: el_za »

Marcin - lat 45, wyrobnik z Garkówka, żonaty, owdowiała żona Elżbieta z Orczykowskich, urodzony w Prusach, syn zmarłych Antoniego i Marianny z Kowalkowskich, zmarł wczoraj tzn. 10/ 22.IX, tego roku o 5.00 po południu
zgłosili - Józef Wachowicz i Jan Browarek

Ela
Awatar użytkownika
arvedui

Sympatyk

Post autor: arvedui »

Bardzo dziękuję. To zasadniczo potwierdzenie tego, co udało mi się mozolnie odtworzyć.

Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”