Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Miłosz_Komsta

Re: Pochodzenie nazwisk Koms, Komsa, Komst i Komsta.

Post autor: Miłosz_Komsta »

Witaj Stanisławie,
Bardzo dziękuję za te cenne informacje!
Potwierdzam, iż Władysław jest moim przodkiem w linii męskiej. Ktoś z rodziny mówił mi, że Feliks był ojcem Władysława, aczkolwiek było to dawno temu i nie miałem pewności co do imienia. Teraz gdy mam tą informację potwierdzoną, mogę się zagłębić w dalsze poszukiwania przodków.
Nie miałem pojęcia o istnieniu strony "lubelskie korzenie", aczkolwiek zapewne będę z niej częściej korzystał.
Jeszcze raz bardzo Panu dziękuję!
Pozdrawiam,
Miłosz Komsta
Nater_Stanislaw pisze:Cześć Miłosz,
Jeżeli Twój przodek to Władysław Komsta v. Grenda to mam takie wyjaśnienie odnośnie podwójnego nazwiska, urodził się 24.02.1896 r. w Michowie jako syn wdowy Małgorzaty Komsta z d. Grenda. Małgorzata Komsta owdowiała w 1894 r. (I – szy mąż Feliks Komsta – brak aktu zgonu) jak zapisano w akcie powtórnego małżeństwa z Kobusińskim Kacprem dn. 20.05.1902 r. Ksiądz w akcie urodzenia Władysława nie podał ojca ponieważ był nieznany, a w drugim akcie małżeństwa nie ma wzmianki o uznaniu ojcostwa przez Kobusińskiego Kacpra. Wg dokumentów ojciec Władysława nieznany.
Akta dostępne przez stronę lubelskie korzenie. Wystarczy wpisać nazwisko w wyszukiwarce.
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
Oczywiście to nie wyjaśnia pochodzenia nazwiska Komsta.
Pozdrawiam
Stanisław
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Miłoszu,

Etymologia nazwiska Komsta - tu kojarzymy pewne etymologiczne prace ze źródłami nazwiska, np. ,,Nazwiska Polaków Słownik Historyczno-Etymologiczny" pod zespołem Prof. Rymuta, PAN Kraków 1999, tom I A-K str. 431:
https://www.bibliotekacyfrowa.pl/dlibra ... anguage=pl (niestety, nie ma dostępu on-line) podaje, że nazwiska Koms- pochodzą od nazwisk / przezwisk / zawołań Komos (notowane w polskich archiwach od 1375 roku), pochodzące od staropolskiego języka i słowa ,,komosić się" - robić się bitnym, wiercić się. (por. ,,komosa" - wół z czerwoną pręgą, lebioda".

A więc Miłoszu, bardzo ciekawe nazwisko, odapelatywne, a więc wywodzące się ze staropolskiego języka, kształtowały się one już od XIII wieku, jeśli lubisz grę wyobraźni z tym co niesie nazwisko w genach potomnym, to Twój praprzodek cechował się głównie bitnością, wolą walki natychmiastowej, więc uważaj z tą bitnością, może w życiu trzeba od czasu do czasu odpuścić :)

Pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
www.narodowa.pl
Miłosz_Komsta

Post autor: Miłosz_Komsta »

Dzień dobry,
Bardzo dziękuję Panie Władysławie za pomoc!
Kiedyś podejrzewałem, iż Komsta może wywodzić się od niemieckiego słowa kommst, albo kommst du. Może języki germańskie były (i są) dobrym tropem.
Ten przybysz to trochę tak jak polskie nazwisko Nowak oznaczające nową osobę w grodzie, osobę która przybyła.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc Panie Władysławie!
Pozdrawiam,
Miłosz Komsta
Wladyslaw_Moskal pisze:Witam,
- nazwisko Koms według anglojęzycznej strony genealogicznej Forebears=Przodkowie nosiło w 2014 roku tylko 26 osób w Polsce i nigdzie więcej na całym świecie,
- nazwisko Komsa nosiło 356 osób w Polsce, 158 w Białorusi, 109 w Rumunii, 58 w Rosji, 43 na Węgrzech, 26 we Francji, 24 w Finlandii, 9 na Ukrainie, 6 w Czechach, 3 w Łotwie i 2 w Niemczech, tym samym nie ma ono korzeni niemieckich, a Rumunia i Węgry to Panonia,
- nazwisko Komst nosiły 34 osoby w USA, 28 w Holandii,14 w Polsce, 2 w Kanadzie i 1 w Belgii, jest tu ważna konekcja z Holandią i brak powiązań z Niemcami,
- nazwisko Komsta nosiło w Polsce 1164 osób, 26 w USA, 20 w Anglii, 8 w Rosji, 7 na Ukrainie, 5 we Francji, 4 w Niemczech, 3 w Australii, 3 w Kanadzie i 1 w Irlandii.

Holendersko-polskie powiązania nazwiska Komst, pozwoliły mi znaleźć znaczeni wyżej wymienionych nazwisk. W języku holenderskim słowo “komst” to ‘przyjazd’ w języku polskim.
Ale także w poceltyckim języku angielskim słowo w zapisie “come” ma wiele znaczeń ;-przyjść, przybyć, przyjechać, przywędrować, zatem kiedyś polsko-celtyckie słowo “koms” wskazywało na…. przybysza !!

Serdecznie pozdrawiam - Władysław

Apple AI wstawiła słowo “konfekcja” przy nazwisku Komst w zdaniu; jest tu ważna “konfekcja” z Holandią,nie zauważyłem, musiałem wprowadzić słowo ‘konekcja’, tylko to słowo.
Władysław
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

te rozważania o nazwisku Komsta są bardzo ciekawe, ale twój przodek Władysław nie był synem Komsty, więc szukanie przodków wśród Komstów mija się z celem, raczej zostaje ci szukanie "po kądzieli" wśród Grendów :-)
pozdrawiam
BasiaS
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Nazwisko Koms czy Komsa to nie to samo co Komsta

Publikacja "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny" wymienia nazwisko Komsa i wskazuje jego pochodzenie.

Natomiast Komsta w tym słowniku nie występuje.
Jest natomiast - tak jak pisałem wcześniej - w Słowniku nazwisk w Polsce.
W nim naukowcy (językoznawcy, poloniści czy onomaści) odnotowali oba nazwiska i je rozróżniają.
W przypadku Komsa powołują się na wspomniany słownik "Nazwisk Polaków ..."
Etymologia obu tych nazwisk jest różna.
W przeciwnym razie byłyby one powiązane hasłowo. Jednak tak nie jest, bo mają chociażby inny temat.
Pozdrawiam
Theofilos
expat

Sympatyk

Post autor: expat »

Też mnie ciekawi pochodzenie nazwiska Komsta bowiem mam Komstów z tamtych okolic wśród swoich przodków po kądzieli. Jest możliwe, że pochodzi od Komst bo to nazwisko też występuje w parafii Rudno i Końskowola we wczesnych latach. Co do germańskiego czy celtyckiego pochodzenia tych nazwisk to trudno powiedzieć. Nazwiska te wydają mi się egzotyczne a Azjaci też tam musieli być bo odziedziczyłem po swojej mamie mtDNA grupę A.

Jeśli chodzi o Władysława Komsta vel Grenda to rzeczywiście Feliks Komsta nie mógł być jego ojcem. Feliks umarł w lutym 1894 roku a Władysław urodził się dwa lata później. Zapis zgonu Feliksa jest w parafii św. Jana w Lublinie. Trudno go znaleźć bo jest zindeksowany na lubgens.eu jako Feliks Kometa.

https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... ea51df_max
Pozdrawiam
Krzysztof
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 4 times

Re: Pochodzenie nazwisk od pradawnego nazwania Aga.

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Witam,
interesuje mnie pochodzenie nazwiska Bedyk. Koniec XIX w., okolice Końskich.
Paweł
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Bedyk.

Post autor: ROMAN_B »

Paweł_Zawadzki pisze:Witam,
interesuje mnie pochodzenie nazwiska Bedyk. Koniec XIX w., okolice Końskich.

Pawle, dzień dobry.

Pochodzenie nazwiska Bedyk.

Internetowy słownik nazwisk w Polsce Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk w Krakowie podaje pochodzenie, prawdopodobne etymologie i motywacje nazwy osobowej Bedyk [ cytuję ]:
„od nazwy własnej - odimienne
Bed-yk, od n. os. Beda, od im. chrześcijańskiego Beda (:germ. badwo 'walka, potyczka' NCh, lub pruskie, por. Gottsch 185, lub skr. od im. Bedrzich, czeska wersja im. Fryderyk, niem. Friderich (:stwniem. fridu 'pokój' i rihhi 'potężny, królewski; bogaty', por. NCh, NGerm)”.

Słownik podaje też strukturę słowotwórczą miana Bedyk [ cytuję ]: „derywowane z sufiksem. Bed-yk; suf. -yk w funkcji patronimicznej (odojcowskiej) lub deminutywnej.”.

======================================================

Na obszarze Polski, w jej obecnych granicach, mieszka 145 mężczyzn o nazwisku Bedyk [ stan na dzień 24 lutego 2025 roku ] . Mężczyźni ci zamieszkują w 6 województwach:
1. Kujawsko – Pomorskie: 3;
2. Łódzkie: 27;
3. Mazowieckie: 103;
4. Pomorskie: 2;
5. Śląskie: 8;
6. Wielkopolskie: 2.
Na dzień 24 lutego 2025 roku w Polsce, w jej obecnych granicach, zameldowanych na pobyt stały jest 150 kobiet o nazwisku Bedyk. Zamieszkują one w 5 województwach:
1. Kujawsko – Pomorskie: 2;
2. Łódzkie: 29;
3. Mazowieckie: 108;
4. Pomorskie: 4;
5. Śląskie: 7.
W sumie na dzień 24.02.2025 roku w Polsce mieszka 295 osób o nazwisku Bedyk. Zatem, jest to dość rzadkie nazwisko.
[ Dane pochodzą ze strony Serwis Rzeczypospolitej Polskiej – Rejestr PESEL ]

Pozdrawiam – Roman.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Witam, sprawdziłem rozmieszczenie nazwiska Bedyk w Europie według anglojęzycznej strony genealogicznej Forebears=Przodkowie. W 2014 roku nazwisko Bedyk nosiło 378 osób w Polsce, 306 na Ukrainie, 6 we Francji, 4 w Szwecji, 2 w Rosji i 1 w Niemczech. Jednoznacznie - jest to nazwisko polsko-ukraińskie, nie mające nic wspólnego z korzeniami niemieckimi.

Według danych prof K. Rymuta od kiedyś istniejącego w Polsce nazwania/nazwiska Bedy, powstały w Polsce nazwiska ;- Bedyk, Bedynek,Bedyniak i liczne Bedyński.
Istniejące na Węgrzech nazwanie/nazwisko Bedy, znaczy łóżko, łóżkowy ?, ja myślę, że kiedyś było to pieszczotliwe nazwanie długo śpiącego malucha = śpioch,śpioszek !!
W poceltyckich językach angielskim i francuskim “ bed “ = łóżko.

Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Wszystkim serdecznie dziękuję.
Paweł
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Orys.

Witam,

chciałbym w skrócie przedstawić pochodzenie starożytnych nazwań-nazwisk Orys, Orysz, Orysiak, Oryszczak i pochodnych.

Proszę o usunięcie tego postu.
Podczas pisania miałem chwilowy klopot z pisaniem -wyglądało to tak jak by ktoś mi przeszkadzał.

Wladyslaw
Ostatnio zmieniony ndz 18 maja 2025, 06:10 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Czy mogłabym prosić o etymologię nazwiska Tylek. Typowo podkrakowskie, ale występuje też w okolicach Zakopanego
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Tylek 1487 od podstawy tyl , por. tyle, tył ‘część tylna czegoś, zadek’, otyły ‘tęgi’, od niemieckiej nazwy osobowej Till.

Źródło:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 200
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Orys.

[quote="Wladyslaw_Moskal"]
Cz. 1.
Witam,

chciałbym w skrócie przedstawić pochodzenie starożytnych nazwań-nazwisk Orys, Orysz, Orysiak, Oryszczak i pochodnych.
Według Nazwiska w Polsce IJP PAN nazwiska nazwiska Orysiak i Oryszczak mogą pochodzić od greckiego boga wojny Aresa, z czym się zgadzam.

W Polsce nazwiska Orys,Orysowski, Oryszczyc, Oryszowski są nazwiskami szlacheckimi

W mitach greckich boginią wojny sprawiedliwej, lub o wolność była Atena, Grecy adoptowali boga wojny Aresa do greckiego Panteonu z Tracji, dlatego zwano go Tracki Ares , w j. angielskim Thracian Ares.
Tracja to starożytna kraina leżąca na terenie południowo-wschodniej części obecnej Bulgarii.

W Tracji pielęgnowany był kult boga wojny, którego reprezentował miecz. Według mitologii greckiej żona Aresa nosiła imię Marpesia i była królową Amazonek. Ich córka była Orthyia [wg Wikipedi], zwana też ORITHIA.
Córką trackiego boga wojny była Hipolita, tez Amazonka , znana z bardzo drogiego pasa bojowego, który miał zdobyć Herkules. Pas Hippolita sama oddała Herkulesowi przed ich zbliżeniem.

Tracki bóg wojny miał więcej córek Amazonek, ale grecki zapis Orithia odpowiada starożytnemu i współczesnemu imieniu ORYSIA, do dziś popularnemu na Ukrainie.

Według mojej hipotezy, skoro ORYSIA kiedyś wśród ludów mających siedziby na północ od dawnej Tracji znaczyło CÓRKA BOGA WOJNY [ po grecku Amazonka] , to ORYS jest Pra-polsko/ukrainskim nazwaniem BOGA wojny, a nazwiska zaczynające się na ORYS-, to nazwania “synow Boga wojny”.

Nieliczne polskie i ukraińskie nazwiska Orys, Orys’, Orysz, Orysh, Oryszak wskazują na osby , które prawdopodobnie piastowały rzadkie funkcje kapłanów którzy składając ofiary bogu wojny i prośby, mogli także wyrokować decyzję Boga.
Natomiast imię Orysia było chętnie nadawane kiedyś dziewczynom [w 2014 roku tylko 1 w Polsce i 12 000 na Ukrainie] i kapłani , “synowie boga wojny”, nadawali najdzielniejszym tytuł królowej.

Dodałem 7 lipca 2025.
———————————

Do starożytnej Tracji swojego boga wojny Orysa/Orysza wprowadzili Prapolacy i Scytowie a Grecy okolo 8 wieku przed nową erą w swoich mitach nazwali go Aresem.

Scytyjsko-polskie, mityczne nazwisko Orysz w 2014 roku nosiło 95 osób w Polsce i 1 osoba w Anglii , a scytyjsko-ukraińskie nazwisko Orysh tylko 14 osób na Ukrainie.
Scytyjsko-polskie nazwisko Oryszczak nosiło 356 osób w Polsce, 2 osoby w Szwecji i po 1 osobie w Irlandii, Anglii, Francji, Holandii i Norwegi., a w zapisie Oryshchak nosilo 696 osób na Ukrainie i 20 osób w Rosji.
Nazwisko Oryszczak[takze podobne] występuje w pobliżu scytyjskiego [???] grodziska Chotyniec, a nazwisko Oryshchak w lwowskiej oblasti.

Więcej informacji o prapolsko-scytyjskich powiązaniach podam w następnych wpisach.

Ostatnio zmieniony pn 07 lip 2025, 07:04 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 3 razy.
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 12 times

Re: Pochodzenie nazwiska Orys.

Post autor: Marek70 »

Dobry wieczór,
Poproszę o etymologię nazwiska Patejko.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”