Studia podyplomowe: Genealogia. Teoria i praktyka (komentar
Moderator: maria.j.nie
A ja życzę studentom optymistycznego ale i racjonalnego podejścia do tych studiów. To tylko pomoc i mobilizacja do własnej nauki i praktyki. Jak ktoś to potraktuje jako wstęp do zawodu/pracy, to na pewno skorzysta z doświadczeń innych zawodowców. Studia podyplomowe z zasady nie są do rozwijania nauki, tylko są bardziej doświadczalne, praktyczne. Na naukę jest miejsce na studiach doktoranckich, moja opinia. Tutaj dodatkowo trzeba będzie walczyć z techniką, bo on-line. Polecam 2 komputery mieć pod ręką włączone, mi coś takiego się niedawno przydało, ale dużo zależy od technicznego przygotowania wykładowcy, tego się nie przeskoczy. Może dobrze żeby i wykładowcy mieli pod ręką 2 komputery włączone, nawet chyba bardziej potrzebne niż studentom może się okazać (z praktyki zaobserwowanej).
Łucja
Łucja
Ostatnio zmieniony pt 09 paź 2020, 15:05 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Łucjo,
Dzięki za życzliwe słowo i porady dotyczące zdalnej nauki.
Zauważyłem, że wykładowcy sami dodają studentów do zespołów w Teams'ie.
Dzięki za życzliwe słowo i porady dotyczące zdalnej nauki.
Zauważyłem, że wykładowcy sami dodają studentów do zespołów w Teams'ie.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
-
jamiolkowski_jerzy

Oceniając przydatność takich studiów trzeba odpowiedzieć na podstawowe pytanie do czego mają być przydatne? Jeśli do przyszłej działalność profesjonalnej to pewnie tak. Dadzą jakąś teoretyczną wiedzę ogólną i lepszą formalną podkładkę.
Jeśli natomiast ktoś chce na takich studiach pogłębić wiedzę pomocną dla własnych poszukiwań genealogicznych to jestem sceptykiem. Do tego przydatniejsza jest wiedza lokalnych historyków, regionalistów.. W trakcie ponad dwudziestu lat praktykowania genealogii dotyczącej jasno sprecyzowanego obszaru Polski miałem możliwość kontaktów z wieloma historykami, profesorami ale i świrniętymi amatorami. Wiedza tylko niektórych utytułowanych była przydatna.
Jeśli natomiast ktoś chce na takich studiach pogłębić wiedzę pomocną dla własnych poszukiwań genealogicznych to jestem sceptykiem. Do tego przydatniejsza jest wiedza lokalnych historyków, regionalistów.. W trakcie ponad dwudziestu lat praktykowania genealogii dotyczącej jasno sprecyzowanego obszaru Polski miałem możliwość kontaktów z wieloma historykami, profesorami ale i świrniętymi amatorami. Wiedza tylko niektórych utytułowanych była przydatna.
Witam,
dzięki za info.
Ja otrzymałem na maila kod do tylko jednego przedmiotu (Neografia), poza tym na Teamsie jestem podpięty do Wstępu do genealogii i Translatorium - łacina.
Co z resztą?
dzięki za info.
Ja otrzymałem na maila kod do tylko jednego przedmiotu (Neografia), poza tym na Teamsie jestem podpięty do Wstępu do genealogii i Translatorium - łacina.
Co z resztą?
Marek70 pisze:Kody mają być dziś wysłane mail'em. Takie info dostałem od Pana Michała.kchwialek pisze:Czy ktoś z Państwa ma lub wie gdzie na USOS znaleźć kody dostępu do zespołów na MS Teams?
Pozdrawiam,
Krystian
Krystian
-
Wladyslaw_Moskal

Studia podyplomowe z zakresu genealogii
Czy sa jakies wiadomosci o studiach po pierwszym semestrze ?
Pozdrawiam - Wladyslaw
Pozdrawiam - Wladyslaw
-
Wladyslaw_Moskal

Studia podyplomowe z zakresu genealogii
Pytam dlatego, ze powstaja nowe, prężne polskie organizacje z ladnie brzmiacymi nazwami, niektore proponujace pomoc on-line [nie wiem czy bezplatnie, jest wymagana rejestracja z danymi osobowymi], w szerszym i bardziej scislym genealogicznym zakresie, niz wymienione studia podyplomowe.
-
margaritare

Re: Studia podyplomowe z zakresu genealogii
Cóż, sceptycyzm niektórych osób co do studiów był uzasadnionyWladyslaw_Moskal pisze:Czy sa jakies wiadomosci o studiach po pierwszym semestrze ?
Pozdrawiam - Wladyslaw
Margarita
odświeżam temat:
do osób które ukończyły ten kierunek: jakie są wasze wrażenia? Jak wyglądał egzamin końcowy?
pytanie z uwagi na niedawno otwartą rekrutację na kolejny rok podyplomówki
do osób które ukończyły ten kierunek: jakie są wasze wrażenia? Jak wyglądał egzamin końcowy?
pytanie z uwagi na niedawno otwartą rekrutację na kolejny rok podyplomówki
Barbara
Witam, tez jestem zainteresowana a właściwie to już zdecydowana na te studia podyplomowe. Jakie wrażenia są osób, które ukończyły?
Pozdrawiam Małgosia
Pozdrawiam Małgosia
-
Ciszewska_Ewa

Skończyłam 2 lata temu. Same pozytywne wrażenia 
Bardzo zachęcam i pozdrawiam, Ewa
Pani Ewo.
Nie chodzi o wrażenia ale o wiedzę ,bo po to studiujemy .
Były zajęcia z zagadnienia "Ubytku przodków " i oddziaływania na Wywód przodków ?
Pozdrawiam
Kamil
Nie chodzi o wrażenia ale o wiedzę ,bo po to studiujemy .
Były zajęcia z zagadnienia "Ubytku przodków " i oddziaływania na Wywód przodków ?
Pozdrawiam
Kamil
-
Ciszewska_Ewa

Panie Kamilu,
padło pytanie o wrażenia, więc odpowiedziałam, jakie są moje wrażenia. Nie było pytania o wiedzę.
Pyta Pan, czy były poruszane kwestie ubytku przodków. Tak były omawiane bardzo szczegółowo.
Pozdrawiam, Ewa
padło pytanie o wrażenia, więc odpowiedziałam, jakie są moje wrażenia. Nie było pytania o wiedzę.
Pyta Pan, czy były poruszane kwestie ubytku przodków. Tak były omawiane bardzo szczegółowo.
Pozdrawiam, Ewa
Dziękuję
Też rozważam . Byłby to moje czwarte studia podyplomowe . Zawsze kierowałem się zakresem wiedzy .Bo to zgodne z moimi potrzebami .
Pozdrawiam
Kamil
Też rozważam . Byłby to moje czwarte studia podyplomowe . Zawsze kierowałem się zakresem wiedzy .Bo to zgodne z moimi potrzebami .
Pozdrawiam
Kamil
-
szelinka77

Witam.A mnie interesuje jak wyglądają zajęcia z języków.Pozdrawiam Ola Ż.
Pani Ewo bardzo dziękuję za odpowiedź, bo nie o wiedzę pytałam tylko o wrażenia.Ciszewska_Ewa pisze:Skończyłam 2 lata temu. Same pozytywne wrażenia
Już się zapisałam na te studia.
pozdrawiam Małgosia