Prosba o przetłumaczenie aktów urodzenia

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Dzianott_Dominik

Sympatyk

Prosba o przetłumaczenie aktów urodzenia

Post autor: Dzianott_Dominik »

Dzień dobry,
proszę o odczytanie i przetłumaczenie dwóch aktów urodzenia. Oba z Parafii Książ Mały, Jeden z 1883, drugi z 1891
1. Dotyczy urodzenia Kazimierza Fortunata Józefa Dzianotta
Akt nr51
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 1&zoom=2.5
Rodzice chrzestni Bolesław Dzianott i Celina Haller. Asystowali Ojcu i się z Nim podpisali pod aktem: Julian Kamiński, Włodzimierz Bielski. Chrzcił ks. Florian Sławęcki
urodził się w Giebułtowie rodzice Stanisław i Aniela Maria ze Śmiałowskich Dzianottowie

2. Dotyczy urodzenia Tadeusza Ignacego Dzianotta
Akt nr 23
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 5&zoom=2.5
urodził się w Giebułtowie rodzice Stanisław i Aniela Maria ze Śmiałowskich Dzianottowie
istotne są godziny stawienia się, urodzenia i dane świadków i rodziców chrzestnych

z poważaniem

Dominik Dzianott
Awatar użytkownika
Tyczkowski_Piotr

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 17 times

Re: Prosba o przetłumaczenie aktów urodzenia

Post autor: Tyczkowski_Piotr »

Dominiku, myślę że udało mi się rozszyfrować oba zapisy dotyczące Twoich krewnych. Zachodzę tylko w głowę jaką ocenę miał spisujący te akty ksiądz Sławęcki z kaligrafii ! :)

51. „Działo się we wsi Książ Mały, dnia dwudziestego dziewiątego maja /: dziesiątego :/ czerwca tysiąc osiemset osiemdziesiątego trzeciego roku, o godzinie jedenastej w południe. Stawił się Stanisław Dzianott właściciel majątku, zamieszkały we wsi Giebułtów, lat dwadzieścia sześć mający, w obecności: Juliana Kośmińskiego właściciela majątku, zamieszkałego we wsi Książ Mały, lat czterdzieści dwa i Włodzimierza Bielskiego właściciela majątku, zamieszkałego we wsi Maciejów, lat trzydzieści dziewięć i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, iż ono urodziło się we wsi Giebułtów dnia dwudziestego maja /: pierwszego czerwca :/ bieżącego roku, o godzinie trzeciej po południu, z jego prawowitej małżonki Anny Marii ze Śmiłowskich lat dwadzieścia sześć mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym udzielonym w dniu dzisiejszym, nadano imiona Kazimierz Fortunat Józef, a Chrzestnymi jego byli: Bolesław Dzianott i Celina Haller. Akt ten zgłaszającemu i świadkom odczytany, po czym przez Nas i przez obecnych podpisany.
(-) ks. Sławęcki proboszcz (-) Stanisław Dzianott ojciec (-) Julian Kośmiński (-) Włodzimierz Bielski”

23. „Działo się we wsi Książ Mały, dnia dwudziestego trzeciego lutego /: siódmego marca :/ tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego pierwszego roku, o godzinie drugiej po południu. Stawił się Stanisław Dzianott właściciel majątku, zamieszkały we wsi Giebułtów, lat trzydzieści trzy mający, w obecności: Wielmożnego Juliana Kośmińskiego właściciela majątku, zamieszkałego we wsi Książ Mały i Wielmożnego Bolesława Kośmińskiego właściciela majątku, zamieszkałego we wsi Trzonów, lat sześćdziesiąt i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, iż ono urodziło się we wsi Giebułtów dnia szesnastego /: dwudziestego ósmego :/ stycznia bieżącego roku, o godzinie piątej wieczór, z jego prawowitej małżonki Anny Marii ze Śmiłowskich lat trzydzieści trzy mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym udzielonym w dniu dzisiejszym, nadano imiona Tadeusz Ignacy, a Chrzestnymi jego byli: Wielmożni Jan Kopaczyński i Kazimierza Trzecieska. Akt ten zgłaszającemu i świadkom odczytany, po czym przez Nas i przez obecnych podpisany.
(-) ks. Sławęcki proboszcz (-) Stanisław Dzianott (-) Julian Kośmiński (-) B. Kośmiński”

Pozdrawiam serdecznie - Piotr
Awatar użytkownika
Tyczkowski_Piotr

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 17 times

Post autor: Tyczkowski_Piotr »

Dominiku,
W przesłanym przeze mnie tłumaczeniu uwzględnij drobną poprawkę - żoną Stanisława Dzianotta była oczywiście nie Anna, lecz Aniela-Maria z Śmiałowskich.

Piotr
Dzianott_Dominik

Sympatyk

Dzień dobry Szanowny Piotrze,
serdecznie dziękuję. Wielki szacunek za odczytywanie bazgrołów księdza Floriana Sławęckiego. Mój pech polega, że dwa interesujące mnie akty napisał własnoręcznie. Inne, sąsiednie, pisał ktoś piśmienny:).

23
poprawiałem swoje daty. Poszukam jeszcze tych Kośmińskich Koźmińskich.
Kazimiera Bolesława Jadwiga ze Śmiałowskich, żona Trzecieskiego, młodsza siostra Anieli Marii. Także matka chrzestna Adama Dzianotta
51

w obu aktach jest zapis typu владелец земли Александровице

co do Stanisława, zgoda. On poślubił Anielę , córkę Antoniego właściciela Witkowic i Aleksandrowic.

z poważaniem

Dominik Dzianott
Dzianott_Dominik

Sympatyk

Dzień dobry Szanowny Piotrze,
serdecznie dziękuję. Wielki szacunek za odczytywanie bazgrołów księdza Floriana Sławęckiego. Mój pech polega, że dwa interesujące mnie akty napisał własnoręcznie. Inne, sąsiednie, pisał ktoś piśmienny:).

23
poprawiałem swoje daty. Poszukam jeszcze tych Kośmińskich Koźmińskich.
Kazimiera Bolesława Jadwiga ze Śmiałowskich, żona Trzecieskiego, młodsza siostra Anieli Marii. Także matka chrzestna Adama Dzianotta
51

w obu aktach jest zapis typu владелец земли Александровице

co do Stanisława, zgoda był właścicielem Aleksandrowic koło Morawicy. On poślubił Anielę , córkę Antoniego właściciela Witkowic i Aleksandrowic.

z poważaniem

Dominik Dzianott
Dzianott_Dominik

Sympatyk

Szanowny Piotrze,
jeszcze raz dziękuję,
po napisaniu powyższych poprawiałem i wiem więcej
23
Kośmiccy
Konstanty i jego żona Maria z Kalinkowskich Kośmińscy osiedli w Książu Małym między 1845 a 1848 rokiem. Mieli troje dzieci: Juliana, urodzonego około 1841 roku w Probołowicach, Bolesława Pawła urodzonego około 1845 roku we wsi Wola i córkę Bronisławę Marię urodzoną w 1848 roku w Książu Małym. To z Kuferka miechowskiego.
Niestety nagrobek PP Kośmickich w Książu Małym ktoś zniszczył.

Julian Kośmiński herbu Lubicz właściciel majątku Trzonów, potem Książa Małego, mieszkał w Książu Małym (1842-1918), brat Bolesława.
Kazimiera Bolesława Jadwiga ze Śmiałowskich, żona Trzecieskiego, młodsza siostra Anieli Marii. Także matka chrzestna Adama Dzianotta.
Bolesław Paweł Kośmiński (1831-po 1917) właściciel majątku, wsi Trzonów.
Nie jest dla mnie jasny ten Ojciec chrzestny: Jan Kopaczyński ale tak zostawiam.
51
w zupełności wystarcza to co dostałem w tłumaczeniu

Julian Kamiński właściciel majątku, mieszkał w Książu Małym (1842-1918)
Włodzimierz Bielski z Biały i Woli Bielskiej, herbu Jelita (1843-1903) kawaler
Celina Cecylia Maria z Borzęckich Haller de Hallenburg h. wł. (1857-1914)
Bolesław Dzianott (1842-19280, najstarszy brat Stanisława ksiądz Florian Sławęcki, kanonik honorowy sandomierski, miejscowy pleban

z poważaniem i życzeniami zdrowia

Dominik Dzianott
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”