Prośba w przetłumaczeniu z j.rosyjskiego aktów!

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Post autor: Cieślak_Krystyna »

101
Działo się w osadzie Małogoszcz dwudziestego dziewiątego/trzydziestego* lipca/czerwca tysiąc osiemset osiemdziesiątego czwartego roku o godzinie ósmej wieczorem. Stawił się Jan Brol, rolnik ze wsi Zajączków lat czterdzieści w obecności Jana Szymkiewicza lat czterdzieści i Jana Wijasa lat czterdzieści pięć ze wsi Zajączków i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Zajączków w dniu dzisiejszym o godzinie dziewiątej rano z jego ślubnej żony Franciszki z domu Kmieć, lat czterdzieści. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez księdza Edwarda Bieleckiego, nadano imię Elżbieta a rodzicami chrzestnymi byli Jan Szymkiewicz i Tekla Dudek. Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Ksiądz Ad. Bielecki, wikary

* Kasiu, jest totalny chaos z datą. Następny akt nr 102 spisany jest 3/15 lipca. Nie widać daty aktu poprzedniego nr 100. Załóżmy, że pierwsza data 30 czerwca, to druga powinna być 12 lipca. Skąd wziął się ten 29 ? Spisujący akt o ósmej wieczorem musiał być bardzo zmęczony.

Pozdrawiam
Krystyna Cieślak
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Krysiu, dziekuje za przetlumaczenie...bardzo dziekuje...
zmeczony albo ....? :wink:
mi nie przeszkadza, wazne ze mam moja Ele :) a tak z ciekawosci sprawdze date tego pierwszego aktu...
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Welka_Bogdan

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Welka_Bogdan »

Serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Bogdan Welka z Łodzi
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Krysiu,
rodzina mi sie powieksza :)
Prosze pratlumacz zalaczony akt. Czekam cierpliwie ;)

https://picasaweb.google.com/fromkasiek ... directlink
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Częstochowa
Nr 461
Działo się w mieście Częstochowie w parafii Świętej Barbary czwartego/siedemnastego sierpnia tysiąc dziewięćset trzynastego roku o godzinie pierwszej po południu. Stawił się osobiście Józef Brol, stolarz z Częstochowy, stały mieszkaniec gminy Zajączków z powiatu kieleckiego, lat czterdzieści sześć w obecności świadków Teodora Szydłowskiego, dwadzieścia dziewięć lat i Józefa Czaplińskiego, lat trzydzieści trzy, rolników z Częstochowy i okazał nam dziecko płci męskiej urodzone w Częstochowie trzydziestego pierwszego lipca/trzynastego sierpnia bieżącego roku o godzinie trzeciej po północy z jego ślubnej żony Justyny z domu Lange, lat trzydzieści sześć. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez księdza Jana Sowińskiego, miejscowego wikarego nadano imię Feliks a jego rodzicami chrzestnymi byli Teodor Dużyński i Marianna Mikołajczyk. Akt ten zgłaszającemu i świadkom przeczytano, podpisałem ze zgłaszającym; świadkowie są niepiśmienni.
Ksiądz [podpis nieczytelny], utrzymujący akta stanu cywilnego.

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 12.02.2011r.
Ostatnio zmieniony śr 16 lut 2011, 10:33 przez Cieślak_Krystyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

:shock:
Krysiu mi Justyna w 1914 zmarla...zerknij tu:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/3 ... directlink

Dziekuje za tlumaczenie!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Częstochowa
Nr 474
Działo się w mieście Częstochowie w parafii Świętej Barbary, dnia trzynastego/dwudziestego szóstego grudnia tysiąc dziewięćset czternastego roku o godzinie szóstej po południu. Stawili się Jakub Pietras, lat czterdzieści sześć i Mirosz Włodarczyk, lat dwadzieścia jeden, wyrobnicy z Częstochowy i oświadczyli, że w dniu wczorajszym o godzinie drugiej w nocy w Częstochowie zmarła Justyna Brol, lat czterdzieści, stała mieszkanka gminy Zajączki* w powiecie Kielce, córka Andrzeja i Justyny małżonków Lange, urodzona w parafii Inowłódz. Pozostawiła męża Józefa Brola. Po naocznym stwierdzeniu śmierci, akt ten zgłaszającym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, ksiądz [podpis nieczytelny].

* obecnie Zajączków

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 15.02.2011r.
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

:)
Krysiu, mi chodzilo o to, ze jak Justyna zmarla w 1914 (akt 474) to nie mogla urodzic Feliksa w 1915 (akt 461); ja mysle ze Feliks raczej urodzil sie w 1913..prawda?
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Witaj Kasiu
Masz rację. Feliks urodził się w 1913
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

ok, to dobrze...sie przestraszylam ze cos nie tak z tymi aktami
jeszcze raz dziekuje :)
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”