Proszę o przetłumaczenie aktu zgonu Zofii Jarzębskiej (z domu Krawczykowska)
Z, Nr 126, Kobyłka, Kobyłka, 1902, Zofia Jarzębska (z domu Krawczykowska)
Dane dodatkowe: prawdopodobnie wdowa, urodzona poza parafią
Interesuje mnie wszystko.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 24-129.jpg
Grygrów (Parafia Stara Wieś) Złotki i in. (Parafia Prostyń)
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
Adrian_1606

- Podziękował: 2 times
Akt urodzenia, Andrzejczuk - Złotki 1899
Zofia Jarzębska z d.Krawczykowska, lat 93, wdowa, gospodyni, zam. w Kobyłce, ur. w Ossowie, córka rodziców nieznanych świadkom, zmarła 09/ 22.XI.1902 o 8.00 wieczór w Kobyłce
zgłosili - Jan Kostrzewa, l.40 i Dominik Mróz, l.45, rolnicy z Kobyłki
Ela
zgłosili - Jan Kostrzewa, l.40 i Dominik Mróz, l.45, rolnicy z Kobyłki
Ela
-
Adrian_1606

Akt urodzenia, Andrzejczuk - Złotki 1899
OK. Jan Kostrzewa był jej wnukiem.
Odnośnie wsi Ossów, to zastanawiam się, czy mogła się urodzić się w parafii Okuniew, a nie w parafii Kobyłka. W jej pierwszym akcie małzęństwa z 13 lutego 1836 r. z Szymonem Kostrzewą (parafia Kobyłka, nr aktu 26), gdzie wyjątkowo wpisano jej nazwisko Krawczyk napisano, że jej akt urodzenia wydano w parafii Kobyłka około 1816 r., bo miała wówczas 20 lat, a więc miała się tam urodzić. W metrykach dla tej parafii nie znalazłem żadnej takiej osoby, dlatego sądzę, że mogła to być parafia Okuniew, w Genetece przyporządkowano tą wieś dla tej parafii. Tam też wprawdzie w Genetece nie znalazłem takiej osoby, ale są 2 inne osoby o tym nazwisku Roch i Tomasz (a w parafii Kobyłka jest 1 osoba Marcel Tomasz), a zauważyłem, że jest luka za rok 1814, być może w tym roku mogła się urodzić.
Odnośnie wsi Ossów, to zastanawiam się, czy mogła się urodzić się w parafii Okuniew, a nie w parafii Kobyłka. W jej pierwszym akcie małzęństwa z 13 lutego 1836 r. z Szymonem Kostrzewą (parafia Kobyłka, nr aktu 26), gdzie wyjątkowo wpisano jej nazwisko Krawczyk napisano, że jej akt urodzenia wydano w parafii Kobyłka około 1816 r., bo miała wówczas 20 lat, a więc miała się tam urodzić. W metrykach dla tej parafii nie znalazłem żadnej takiej osoby, dlatego sądzę, że mogła to być parafia Okuniew, w Genetece przyporządkowano tą wieś dla tej parafii. Tam też wprawdzie w Genetece nie znalazłem takiej osoby, ale są 2 inne osoby o tym nazwisku Roch i Tomasz (a w parafii Kobyłka jest 1 osoba Marcel Tomasz), a zauważyłem, że jest luka za rok 1814, być może w tym roku mogła się urodzić.
-
Adrian_1606

Re: Grygrów (Parafia Stara Wieś) Złotki i in. (Parafia Prostyń)
Proszę o przetłumaczenie aktu małżeństwa Józefa Kucharka z Józefą Płaszczyńską.
M, Nr 163, Włocławek (parafia św. Jana Chrzciciela), Włocławek, 1897, Józef Kucharek - Józefa Płaszczyńska
Dane dodatkowe: rodzice pana młodego: Stanisław Kucharek i Anna z domu Decyk, rodzice panny młodej: Ludwik i Marianna z domu Kawczińska
Numer skanu: 335
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... onTree=fal
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
M, Nr 163, Włocławek (parafia św. Jana Chrzciciela), Włocławek, 1897, Józef Kucharek - Józefa Płaszczyńska
Dane dodatkowe: rodzice pana młodego: Stanisław Kucharek i Anna z domu Decyk, rodzice panny młodej: Ludwik i Marianna z domu Kawczińska
Numer skanu: 335
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... onTree=fal
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
-
Marek70

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 307 times
Re: Grygrów (Parafia Stara Wieś) Złotki i in. (Parafia Prostyń)
Włocławek 21/11/1897 o 10:00,
Świadkowie: Karol Filmundt 52, Jak Krejs 35, Wyrobnicy z Włocławka,
Młody: Józef Kucharek, Kawaler, lat 26, robotnik fabryczny, zam. we Włocławku, ur. we wsi Kiełczew w par. Prostyń w pow. węgrowskim w gub. siedleckiej, syn Stanisława Kucharka rolnika zam. w Kiełczewie i zmarłej jego żony Anny zd. Decyk,
Młoda: Józefa Płaszczyńska, panna, lat 22 i 9 m-cy, ur. we wsi Grabowo w par. Piotrkowo w pow. nieszawskim, zam. przy matce we Włocławku, córka zmarłego Ludwika Płaszczyńskiego i jego żony Marianny zd. Kawczyńska wyrobnicy z Włocławka.
Świadkowie: Karol Filmundt 52, Jak Krejs 35, Wyrobnicy z Włocławka,
Młody: Józef Kucharek, Kawaler, lat 26, robotnik fabryczny, zam. we Włocławku, ur. we wsi Kiełczew w par. Prostyń w pow. węgrowskim w gub. siedleckiej, syn Stanisława Kucharka rolnika zam. w Kiełczewie i zmarłej jego żony Anny zd. Decyk,
Młoda: Józefa Płaszczyńska, panna, lat 22 i 9 m-cy, ur. we wsi Grabowo w par. Piotrkowo w pow. nieszawskim, zam. przy matce we Włocławku, córka zmarłego Ludwika Płaszczyńskiego i jego żony Marianny zd. Kawczyńska wyrobnicy z Włocławka.
Pozdrawiam
Marek
"O dziękowaniu" viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." viewtopic.php?t=12392
Marek
"O dziękowaniu" viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." viewtopic.php?t=12392