Dzień dobry. Od dawna próbuje rozszyfrować akt małżeństwa z 1902 roku. Udało mi się odczytać imiona nowożeńców i ich rodziców dzięki pomocy forumowiczów, ale z powodu, że na tym akcie kończy się trop mojej rodziny, chciałbym dowiedzieć się, czy na akcie nie są nigdzie napisane dodatkowe informacje, o których nie wiem, albo kto był świadkiem na ich ślubie. Dlatego byłbym bardzo wdzięczny, gdyby osoba znająca język rosyjski na tyle, żeby przetłumaczyć cały akt, udzieliła mi pomocy.
Link do skanu : https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... m=isphe%2C
Nr. 62
Pozdrawiam
Gustaw
Prośba o przetłumaczenie treści aktu małżeństwa
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- PPPietrzak

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 20 times
Re: Prośba o przetłumaczenie treści aktu małżeństwa
Tłumaczenie na język polskigvstvw pisze: pn 03 sie 2026, 05:13 Dzień dobry. Od dawna próbuje rozszyfrować akt małżeństwa z 1902 roku. Udało mi się odczytać imiona nowożeńców i ich rodziców dzięki pomocy forumowiczów, ale z powodu, że na tym akcie kończy się trop mojej rodziny, chciałbym dowiedzieć się, czy na akcie nie są nigdzie napisane dodatkowe informacje, o których nie wiem, albo kto był świadkiem na ich ślubie. Dlatego byłbym bardzo wdzięczny, gdyby osoba znająca język rosyjski na tyle, żeby przetłumaczyć cały akt, udzieliła mi pomocy.
Nr. 62
Pozdrawiam
Gustaw
Margines lewy (nazwisko): Stankiewicz
Kolumny numeryczne (Numer aktu i Dzień):
Nr aktu: 62
Dzień: 29 (września)
Kolumna 1 (Data i miejsce zawarcia związku oraz osoba błogosławiąca):
1902 r., 29 września w Wileńskim Rzymskokatolickim Ostrobramskim Kościele Parafialnym, przez wikariusza tegoż [kościoła], na podstawie indultu Władzy Duchownej Diecezji Rzymskokatolickiej z 28 września pod nr 5612, ks. I. Fogela [Foglę].
Kolumna 2 (Dane nowożeńców i formalności przedślubne):
Szlachetnie urodzonego Wacława Stankiewicza, młodzieńca lat 35, z Heleną Dziemiesz, panną lat 20, parafianami [tegoż] kościoła, po przeprowadzeniu przedślubnego, surowego z obu stron, na piśmie wyrażonego badania o przeszkodach do małżeństwa i po niewykryciu takowych, jak również po oświadczonej obopólnej, wzajemnej zgodzie, zewnętrznymi znakami objawionej.
Kolumna 3 (Dane rodziców i świadków):
Wincentego i Pauliny z domu Dzimowiczów Stankiewiczów, prawowitych małżonków syna, z Wincentego i Anny z domu Snitkowej Dziemieszów, prawowitych małżonków córką, węzłem małżeńskim połączył i w obliczu Kościoła uroczyście pobłogosławił w obecności świadków: Mikołaja Sieńkowa, Donata Bogdzińskiego i wielu innych przy tym obecnych.
Uwaga: Pisownia niektórych nazwisk (szczególnie rodowych nazwisk matek, takich jak Dzimowicz czy Snitkow) opiera się na fonetycznym odczycie cyrylicy i mogła występować w polskich księgach w nieco innych, obocznych formach.
Daj znać czy ma to sens.
Pozdrawiam
Przemysław Pietrzak
tłumaczę z Gemini PRO.
ja odczytałam:
indult nr 1812
ks. Ł.Rodziewicz
ślub z Heleną Dymszówną
rodzice młodego - Wincenty i Paulina z d.Ejgistynówna, małż. Stankiewicz
rodzice młodej - Wincenty i Anna z d.Sieniawska, małż Dymsza
świadkowie - Mikołaj Weppo i Dameka Bendziński
Ela
indult nr 1812
ks. Ł.Rodziewicz
ślub z Heleną Dymszówną
rodzice młodego - Wincenty i Paulina z d.Ejgistynówna, małż. Stankiewicz
rodzice młodej - Wincenty i Anna z d.Sieniawska, małż Dymsza
świadkowie - Mikołaj Weppo i Dameka Bendziński
Ela
-
gvstvw

- Podziękował: 30 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Bardzo dziękuję. Rodzina panny młodej to Dymszowie a Anna urodzona była Sinicka (tak na prawdę Sieniuć). Rodzinę panny młodej mam zaznajomioną jeszcze o jedno pokolenie w tył, ale o rodzinie Pana młodego nie wiem nic. Nie ma w tej parafii ślubu jego rodziców, jego aktu urodzenia, albo nawet jego potencjalnego rodzeństwa. Z aktów urodzenia dzieci Wacława i Heleny wiem, że ojcem chrzestnym ich pierworodnego syna jest Cezary Stankiewicz. To ostatnia osoba o tym samym nazwisku, o której wiem, jednak o Cezarym też nie ma żadnego innego śladu, (zakładam, że to brat Wacława). Na jednym ze zdjęć, albo Heleny, albo matki Wacława (choć nie sądze), które dostałem od potomków ich innego syna, jest napisana nazwa zakładu fotograficznego B. Sztejnberga w Dźwińsku, gdzieś na przełomie XIX i XX wieku. Mam z tego powodu myśli, że może z tamtąd pochodzą, ale dziadkowie Heleny ze strony matki zamieszkiwali pierwotnie okolice Bujwidz. Niestety moje długie poszukiwania historii nazwiska Stankiewicz się na tym kończą. Szukałem w dużej ilości materiałach, i jak pech chciał, metryka śmierci Wacława, która napewno dużo by pomogła ,rozwiąłaby wątpliwości na temat nazwiska jego matki, nie jest dostępna na internecie. Nie wiem nawet, kiedy oboje nowożeńców zmarło, wiem że Helena po 1937, a Wacław przed 1937, ale zakładam, że w par. św. Teresy znajduje się ich akty zgonów.PPPietrzak pisze: pn 03 sie 2026, 12:07Tłumaczenie na język polskigvstvw pisze: pn 03 sie 2026, 05:13 Dzień dobry. Od dawna próbuje rozszyfrować akt małżeństwa z 1902 roku. Udało mi się odczytać imiona nowożeńców i ich rodziców dzięki pomocy forumowiczów, ale z powodu, że na tym akcie kończy się trop mojej rodziny, chciałbym dowiedzieć się, czy na akcie nie są nigdzie napisane dodatkowe informacje, o których nie wiem, albo kto był świadkiem na ich ślubie. Dlatego byłbym bardzo wdzięczny, gdyby osoba znająca język rosyjski na tyle, żeby przetłumaczyć cały akt, udzieliła mi pomocy.
Nr. 62
Pozdrawiam
Gustaw
Margines lewy (nazwisko): Stankiewicz
Kolumny numeryczne (Numer aktu i Dzień):
Nr aktu: 62
Dzień: 29 (września)
Kolumna 1 (Data i miejsce zawarcia związku oraz osoba błogosławiąca):
1902 r., 29 września w Wileńskim Rzymskokatolickim Ostrobramskim Kościele Parafialnym, przez wikariusza tegoż [kościoła], na podstawie indultu Władzy Duchownej Diecezji Rzymskokatolickiej z 28 września pod nr 5612, ks. I. Fogela [Foglę].
Kolumna 2 (Dane nowożeńców i formalności przedślubne):
Szlachetnie urodzonego Wacława Stankiewicza, młodzieńca lat 35, z Heleną Dziemiesz, panną lat 20, parafianami [tegoż] kościoła, po przeprowadzeniu przedślubnego, surowego z obu stron, na piśmie wyrażonego badania o przeszkodach do małżeństwa i po niewykryciu takowych, jak również po oświadczonej obopólnej, wzajemnej zgodzie, zewnętrznymi znakami objawionej.
Kolumna 3 (Dane rodziców i świadków):
Wincentego i Pauliny z domu Dzimowiczów Stankiewiczów, prawowitych małżonków syna, z Wincentego i Anny z domu Snitkowej Dziemieszów, prawowitych małżonków córką, węzłem małżeńskim połączył i w obliczu Kościoła uroczyście pobłogosławił w obecności świadków: Mikołaja Sieńkowa, Donata Bogdzińskiego i wielu innych przy tym obecnych.
Uwaga: Pisownia niektórych nazwisk (szczególnie rodowych nazwisk matek, takich jak Dzimowicz czy Snitkow) opiera się na fonetycznym odczycie cyrylicy i mogła występować w polskich księgach w nieco innych, obocznych formach.
Daj znać czy ma to sens.
Pozdrawiam
Gustaw