Pomoc w odczytaniu imion, nazwisk i miejscowości w żydowskim akcie małżeństwa

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

davidfrance

Sympatyk
Podziękował: 6 times

Pomoc w odczytaniu imion, nazwisk i miejscowości w żydowskim akcie małżeństwa

Post autor: davidfrance »

Dzień dobry,

będę bardzo wdzięczny za pomoc w odczytaniu i zrozumieniu imion, nazwisk oraz miejscowości wymienionych w tym akcie. Chciałbym się upewnić, jak poprawnie odczytać wszystkie dane zapisane w tekście.

Link do aktu w GenBaza:
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,431425,33
(chodzi o akt nr 2 po lewej stronie)

Akt ten jest też zindeksowany w JRI jako małżeństwo:
Moszek Gersz Rozenblum oraz Chaja Cherling.

Jeśli ktoś mógłby pomóc w odczytaniu / transkrypcji imion, nazwisk i miejscowości występujących w samym akcie, będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc i sugestię.

Będzie mi bardzo miło, jeśli w zamian będę mógł pomóc komuś w poszukiwaniach genealogicznych we francuskich archiwach lub w tłumaczeniu francuskich aktów stanu cywilnego.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie,
David Rousselot
(wiadomość została przetłumaczona na język polski przez ChatGPT)
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 4 times
Otrzymał podziękowania: 306 times

Re: Pomoc w odczytaniu imion, nazwisk i miejscowości w żydowskim akcie małżeństwa

Post autor: Marek70 »

Bodzentyn 25/03/1902 o 20:00,
Świadkowie: Ranmil/Rachmil/Rachmiel Aichenbaum/Eichenbaum 26, Manel Rubinsztajn/Rubinstein 73, posługacze szkolni (szkolnik/szames) zamieszkali w Bodzentynie,
Młody: Moszek Hersz Rozenblum/Rosenblum, lat 25, syn żyjących Chila (Jechiel) i Sury (Sara) z domu Baum, urodzony i zamieszkały przy rodzicach w miejscowości Ostrzywół(?),
Młoda: Chaja Cherling, panna, lat 17, córka żyjących Abrama Moszka (Abram Mosze) i Chany (Chana) z domu Baum małż. Cherling, urodzona i zamieszkała przy rodzicach we wsi Suchedniów.

Ogłoszenia opublikowane w synagodze we wsi Klwów i w bożnicy w Bodzentynie.
Pozdrawiam
Marek

"O dziękowaniu" viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." viewtopic.php?t=12392
davidfrance

Sympatyk

Re: Pomoc w odczytaniu imion, nazwisk i miejscowości w żydowskim akcie małżeństwa

Marek, bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i tak dokładne odczytanie aktu! Te informacje naprawdę pozwalają mi posunąć moje poszukiwania genealogiczne naprzód.

Jeśli mogę, chciałbym poprosić Cię jeszcze o opinię na temat aktu urodzenia Laji Rozenblum, urodzonej w Klwowie w 1905 roku:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 0eeea03d3a

Mam wrażenie, że rodzice Laji wymienieni w tym akcie mogą być tymi samymi osobami co Moszek Hersz Rozenblum i Chaja Cherling z aktu małżeństwa z 1902 roku.

Mam jednak pewną wątpliwość: w indeksie JRI dotyczącym aktu urodzenia Laji podano ten sam wiek obojga rodziców, co wydaje mi się zastanawiające, zwłaszcza biorąc pod uwagę wiek Moszka i Chaji podany w akcie małżeństwa.

Czy mógłbyś, proszę, spojrzeć na ten akt i powiedzieć, jak odczytujesz imiona i nazwiska rodziców, ich wiek oraz ewentualnie zawód i miejsce zamieszkania? Czy Twoim zdaniem mogą to być te same osoby, które pobrały się w 1902 roku?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc. To naprawdę bardzo mi pomaga.

Pozdrawiam serdecznie,
David Rousselot
David R. (Francja)
Marek70

Sympatyk
Ekspert

Klwów 30/09/1905 o 9:00,
Ojciec: Moszek Rozenblum/Rosenblum, szewc, lat 28, zamieszkały w Odrzywoli,
Świadkowie: Wulf Wajnsztok 22 szkolnik, Chaim Silbersztejn 40 felczer, zamieszkali w Odrzywole,
Dziecko: dziewczynka, urodzona w Odrzywoli 05/09/1905 o 5:00,
Matka: Chaja z domu Charlik (zbliżone do Cherling), lat 28,
Imię dziecka: Laja.

Wygląda na to, że to są ci sami Moszek i Chaja. Wiek jest rzeczywiście inny niż w AM, ale tam też była przekłamana nazwa miejscowości, z której pochodził Moszek. Najpewniejszą informację o wieku Moszka i Chaji zdobędziesz wraz z aktami ich urodzenia :)

Tu masz akt urodzenia Moszka
Klwów AU 21/1876
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/2923975
Klwów 21/07/1876 o 11:00,
Ojciec: Chil Rozenblum/Rosenblum, handlowiec, lat 26, zamieszkały w Odrzywole,
Świadkowie: Moszek Wajsztok 52 szkolnik, Wulf Bopgard(?) 48 handlowiec, zamieszkali w Klwowie,
Dziecko: chłopczyk urodzony w Odrzywole 14/07/1876 o 3:00,
Matka: Sura z domu Baum, lat 26,
Imię dziecka: Moszek Hersz.
Ostatnio zmieniony pt 07 sie 2026, 13:32 przez Marek70, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Marek

davidfrance

Sympatyk

Marek, bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź!

Postaram się teraz odnaleźć akty urodzenia Chaji i Moszka Hersza Rozenbluma, aby spróbować ostatecznie potwierdzić ich tożsamość i powiązania rodzinne.

Mam jeszcze jedno pytanie. Odnalazłem kartę meldunkową / dokument ze spisu ludności Łodzi z lat 1916–1921:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ki=6209412

Wydaje mi się, że może chodzić właśnie o tę samą rodzinę. Wiem z innych źródeł, że Laja miała siostrę Henę, urodzoną w Łodzi w 1908 roku, a na tej karcie znajdują się zarówno Laja, jak i Hena.

Jest jednak jedna istotna różnica: ojciec rodziny figuruje na karcie pod imieniem Moritz, a matka jako Hela.

Czy w przypadku żydowskich rodzin mieszkających wówczas w Łodzi możliwe było używanie takich różnych form imion — tzn. czy Moszek (Moszek Hersz) mógł występować w niemieckojęzycznym dokumencie jako Moritz, a Chaja jako Hela?

Czy takie zmiany imion były spotykane i nie powinny same w sobie wykluczać, że chodzi o te same osoby, czy też Pana zdaniem różnica Moszek/Chaja ↔ Moritz/Hela raczej wskazuje na dwie różne rodziny?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam serdecznie,
David Rousselot
David R. (Francja)
Marek70

Sympatyk
Ekspert

Akt urodzenia Moszka Hersza Rosenbluma już masz :) Mosze urodził się w Odrzywole.

Szukaj aktu urodzenia Chaji Cherling/Herling. Nie mam pojęcia, gdzie były rejestrowane urodzenia hebrajskie z Suchedniowa.

Ten Moritz z karty meldunkowej pasuje do Twojego Moszka Hersza (ta sama data urodzenia i miejsce). Co do imienia Moritz to AI twierdzi, że
"Imię Moritz nie jest pochodzenia hebrajskiego, lecz łacińskiego i niemieckiego (jako forma imienia Maurycy). Jednak w tradycji Żydów askenazyjskich w Europie Środkowej i w Niemczech imię Moritz było powszechnie używane jako świecki, dźwiękowy odpowiednik (niem. kinnui) tradycyjnych hebrajskich imion takich jak Mosze (Mojżesz) lub Mordechai."

Co do imienia Chaja i Hena to nie są równoznaczne, ale może ktoś coś pomylił/pozmieniał przy meldowaniu.

Więcej o imionach hebrajskich znajdziesz w linku
https://rcin.org.pl/Content/23231/PDF/W ... mion_o.pdf

Nie zgadza się też trochę data urodzenia Laji - 05/08/1905 (karta meldunkowa) <-> 05/09/1905 (metryka).
Pozdrawiam
Marek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”