Bardzo proszę o pomoc w odcyfrowaniu tego fragmentu:
https://picasaweb.google.com/1145181988 ... directlink
Pochodzi on z Archiwum Wojskowego w Moskwie. Rekord slużby mojego dziadka z I Wojny. Batalionnyj adjutant praporszczik napisał coś o 4 kartkach ale czego mają one dotyczyć?
Roman Sakowicz
Rosyjskie wojskowe bazgroły - proszę o pomoc
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Aftanas_Jerzy

Witam!
To może wyglądać na bazgroły, ale jest to normalne odręczne rosyjskie pismo kancelaryjne. Tłumaczenie tego zdania kończacego dokument (w nawiasach moje uzupełnienia dla lepszego zrozumienia tekstu):
Ostatecznie wykaz przebiegu służby ponumerowano, przesznurowano i państwową pieczęcią zaopatrzono cztery (4) arkusze.
Adiutant (dowódcy) Batalionu
Praporszczyk (podchorąży)/-/
To może wyglądać na bazgroły, ale jest to normalne odręczne rosyjskie pismo kancelaryjne. Tłumaczenie tego zdania kończacego dokument (w nawiasach moje uzupełnienia dla lepszego zrozumienia tekstu):
Ostatecznie wykaz przebiegu służby ponumerowano, przesznurowano i państwową pieczęcią zaopatrzono cztery (4) arkusze.
Adiutant (dowódcy) Batalionu
Praporszczyk (podchorąży)/-/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Panie Jerzy,
Serdecznie dziękuję za odcyfrowanie bo już przez dwa wieczory wpatrywałem się w ten fragment. Po Pana przetłumaczeniu widze teraz wyraźnie co jest co. Cała reszta dokumentu była w porządku - ta notatka ...uff.
Pana znajomość niuansów rosyjskich tekstów jest nieoceniona.
Pozdrawiam,
Roman
Serdecznie dziękuję za odcyfrowanie bo już przez dwa wieczory wpatrywałem się w ten fragment. Po Pana przetłumaczeniu widze teraz wyraźnie co jest co. Cała reszta dokumentu była w porządku - ta notatka ...uff.
Pana znajomość niuansów rosyjskich tekstów jest nieoceniona.
Pozdrawiam,
Roman