znow brak slow w akcie slubu z 1875 r. - Parafia Sw. Krzyza
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- agnieszka5995

Dzien dobry,
ten sam akt slubu z 1875 roku z Parafii Sw. Krzyza - znow natrafilam na niezrozumialy pasaz - imie i nazwisko zamalowalam, aby nie znalazlo sie w znanej przegladarce (ale mozna sie domyslic lub chetnie udziele informacji na pw.).
rozumiem..... i (imie i nazwisko) dziewica......
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/67e ... 7690b.html
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam Agnieszka
ten sam akt slubu z 1875 roku z Parafii Sw. Krzyza - znow natrafilam na niezrozumialy pasaz - imie i nazwisko zamalowalam, aby nie znalazlo sie w znanej przegladarce (ale mozna sie domyslic lub chetnie udziele informacji na pw.).
Ostatnio zmieniony pt 06 maja 2011, 13:07 przez agnieszka5995, łącznie zmieniany 1 raz.
-
K_Zochniak

brakujace slowa w akcie slubu z 1875 r. - Parafia Sw. Krzyza
...... nowopoślubieni oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli (nowobracznycje objawili czto bracznoj dogowor mieżdu nimi zalkuczen nie był) Religijny obrzęd małżeństwa dopełniony księdzem .......
tak więc intercyzy nie było.
tak więc intercyzy nie było.
- agnieszka5995

Dziekuje bardzo za przetlumaczenie, a zarazem szkoda, ze nie bylo intercyzy - zawsze byloby zrodlo dodatkowych informacji. Pozdrawiam Agnieszka
-
K_Zochniak

Szanowna Pani Agnieszko
W swojej dziesięcoltniej praktyce genealoga nie spotkałem jeszcze aktu małżeństwa w którym była wzmianka o intercyzie.
(tak spisanej jak i ustnej) Proszę wziąć pod uwagę, że większość populacji była wówczas analfabetami, a spianie takiej umowy było napewno bardzo kosztowne. Ponadto, jeżeli taka umowa była spisana, to napewno nie była dołączona do aktu małżeństwa, ale przechowywana u notariusza, który ją spisywał.
z pozdrowieniami Krzysztof Zochniak
W swojej dziesięcoltniej praktyce genealoga nie spotkałem jeszcze aktu małżeństwa w którym była wzmianka o intercyzie.
(tak spisanej jak i ustnej) Proszę wziąć pod uwagę, że większość populacji była wówczas analfabetami, a spianie takiej umowy było napewno bardzo kosztowne. Ponadto, jeżeli taka umowa była spisana, to napewno nie była dołączona do aktu małżeństwa, ale przechowywana u notariusza, który ją spisywał.
z pozdrowieniami Krzysztof Zochniak
To prawda,że intercyza nie za często występuje.Ja całkiem niedawno dopiero znalazłam akt ślubu brata mego pradziadka w 1878 r.w Warszawie,gdzie napisano,że młodzi zawarli intercyzę przed notariuszem sądu okręgowego w jego kancelarii.Był podany numer tego aktu i data spisania umowy i oczywiście nazwisko notariusza.Napisałam do AP na Krzywym Kole,jest tam specjalny pracownik od takich spraw.Odszukano intercyzę i już po kilku miesiącach byłam szczęśliwą posiadaczką aktu,z którym mimo znajomości rosyjskiego dalej walczę,bo jest pełen sformułowań prawniczych i obowiązujących w takich dokumentach.Wyłowiłam tylko najważniejsze dla mnie informacje.
Z tym analfabetyzmem to nie do końca prawda.Czasem zwykła służąca umiała się podpisać.
pozdrawiam,Ewa
Z tym analfabetyzmem to nie do końca prawda.Czasem zwykła służąca umiała się podpisać.
pozdrawiam,Ewa
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
analfabetyzm (na marginesie: nie ma związku czy dotyczył większości populacji skoro mowa o konkretnym akcie z warszawskiej Św. Krzyża) "stwierdzony aktem stanu cywilnego":) moim zdaniem ma się nijak do kwestii intercyzy
to nie stawający a notariusz ma umieć pisać:)
statystyk nie podam, choć faktycznie rzadziej chyba (!) w 1875 niż w przykładowo w 1815 intercyzy były spisywane
nie były jednak tak rzadkie
moje doświadczenia są dużo krótsze niż 10 lat, ale uwag o spisanej intercyzie widziałem sporo )"..dziesiąt"?, samych intercyz dwie:) (w tym ta z postu wyżej)
Agnieszko: z podobnego zakresu możesz szukać testamentów w tym samym lub bliźniaczym zespole "notariusze" (skrótowo pisząc)
pozdrawiam serdecznie
to nie stawający a notariusz ma umieć pisać:)
statystyk nie podam, choć faktycznie rzadziej chyba (!) w 1875 niż w przykładowo w 1815 intercyzy były spisywane
nie były jednak tak rzadkie
moje doświadczenia są dużo krótsze niż 10 lat, ale uwag o spisanej intercyzie widziałem sporo )"..dziesiąt"?, samych intercyz dwie:) (w tym ta z postu wyżej)
Agnieszko: z podobnego zakresu możesz szukać testamentów w tym samym lub bliźniaczym zespole "notariusze" (skrótowo pisząc)
pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- agnieszka5995

Dobry wieczor Wlodku,
ja tez weszlam juz raz w posiadanie intercyzy, co prawda spisanej w 1923 roku i jej zawarcie zaznaczone bylo w akcie slubu. W obu wypadkach chodzi lub chodzilo o osoby zamozne i znane - brat przyrodni mojego pradzadka ozenil sie z wspolwlascicielka majatku, gdzie spedzal wakacje wybitny polski pisarz Cz.M., a tutaj w wypadku tego aktu chodzilo o innego majetnego mlodzienca....
W kazdym razie jak nie ma intercyzy, to nie ma o czym mowic, ale byly nieraz zawierane. Pozdrawiam Agnieszka
ja tez weszlam juz raz w posiadanie intercyzy, co prawda spisanej w 1923 roku i jej zawarcie zaznaczone bylo w akcie slubu. W obu wypadkach chodzi lub chodzilo o osoby zamozne i znane - brat przyrodni mojego pradzadka ozenil sie z wspolwlascicielka majatku, gdzie spedzal wakacje wybitny polski pisarz Cz.M., a tutaj w wypadku tego aktu chodzilo o innego majetnego mlodzienca....
W kazdym razie jak nie ma intercyzy, to nie ma o czym mowic, ale byly nieraz zawierane. Pozdrawiam Agnieszka
Jeszcze w kwestii częstotliwości sporządzania intercyzy.Abstrahując od kosztu notariusza,intercyzę zawierały osoby,które wnosiły do małżeństwa istotny majątek i chciały wyraźnie zaznaczyć odrębność wkładu.A więc osoby biedne lub na dorobku nie miały po prostu co wpisać do takiej umowy.Pewnie było więcej ludności biedniejszej i dlatego tak nieczęsto udaje się spotkać intercyzę.
Pan Włodek miał więcej szczęścia,ja przejrzałam też bardzo dużo aktów (w tym sporo na Wołyniu) i jak dotąd znalazłam w mojej rodzinie tylko jedną.
pozdrawiam,Ewa
Pan Włodek miał więcej szczęścia,ja przejrzałam też bardzo dużo aktów (w tym sporo na Wołyniu) i jak dotąd znalazłam w mojej rodzinie tylko jedną.
pozdrawiam,Ewa
-
Sroczyński_Włodzimierz

dla wyjaśnienia: te kilkadziesiąt to nie w rodzinie;)
z tym kosztem notariusza to bym nie przesadzał, powody też mogły być różne
niekoniecznie "rozdzielność majątkowa"
intercyza - ale teraz to tych XVIII i z przełomu XVIII/XIX ew. początek XIX w. (z literatury) ustalała nie tylko co kto wnosi ale np "odszkodowania" w przypadku rozstania, sposób zarządzania
związana często była z zabezpieczeniem majątku/przyszłości dzieci z poprzedniego małżeństwa
zamożność "dziedziczona"..żyłem w przekonaniu (na tyle silnym, że nie sprawdzałem!) że w XIX wieku "w Prusiech, CK i Kongresówce" podobnie jak dziś
do odrębnego spadkobiorca dziedziczył
czyli (jeśli tak było, a chyba tak:) to w przypadku "zamożnych z urodzenia" sprawa sama z siebie rozwiązana
ale ..mogę się mylić z tym odrębnym
to, że właścicielka odziedziczonej nieruchomości była wpisywana nie musiało oznaczać, że jej majątek..mogły mnie zmylić taryffy i hipoteki
i na koniec..społeczeństwa takie bardzo biedne nie było...1875 to tuz po/ w trakcie kryzysu, ale...
z tym kosztem notariusza to bym nie przesadzał, powody też mogły być różne
niekoniecznie "rozdzielność majątkowa"
intercyza - ale teraz to tych XVIII i z przełomu XVIII/XIX ew. początek XIX w. (z literatury) ustalała nie tylko co kto wnosi ale np "odszkodowania" w przypadku rozstania, sposób zarządzania
związana często była z zabezpieczeniem majątku/przyszłości dzieci z poprzedniego małżeństwa
zamożność "dziedziczona"..żyłem w przekonaniu (na tyle silnym, że nie sprawdzałem!) że w XIX wieku "w Prusiech, CK i Kongresówce" podobnie jak dziś
do odrębnego spadkobiorca dziedziczył
czyli (jeśli tak było, a chyba tak:) to w przypadku "zamożnych z urodzenia" sprawa sama z siebie rozwiązana
ale ..mogę się mylić z tym odrębnym
to, że właścicielka odziedziczonej nieruchomości była wpisywana nie musiało oznaczać, że jej majątek..mogły mnie zmylić taryffy i hipoteki
i na koniec..społeczeństwa takie bardzo biedne nie było...1875 to tuz po/ w trakcie kryzysu, ale...
- agnieszka5995

Dzien dobry,
link wstawilam jeszcze raz, zdjecie istnieje, nie wiem dlaczego fotosik go nie pokazywal, ale teraz sprawdzilam i wszystko jest w porzadku.
link wstawilam jeszcze raz, zdjecie istnieje, nie wiem dlaczego fotosik go nie pokazywal, ale teraz sprawdzilam i wszystko jest w porzadku.
Ostatnio zmieniony pt 06 maja 2011, 15:01 przez agnieszka5995, łącznie zmieniany 1 raz.
-
K_Zochniak

wskazana strona na fotosiku nie istnieje.
rosyjskie девицею to nie dziewica a panna
pozdrawiam KZ
rosyjskie девицею to nie dziewica a panna
pozdrawiam KZ
-
K_Zochniak

kopia jest fatalna, treść jest nie do odczytania ale napisane jast tam ....panna przy matce w Warszawie pod numerem (nie bardzo mogę odczytac którym) przy Jerozolimskiej Ulicy zamieszkała ....
jest to po prosu adres zamieszkania, spróbuję później jeszcze raz rozcytać rozczytać.
KZ
jest to po prosu adres zamieszkania, spróbuję później jeszcze raz rozcytać rozczytać.
KZ
Mnie się nie otwiera nadal
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
Sroczyński_Włodzimierz

w Szukajwrachiwach są lepsze
ale przy podejściu "nie napiszę, wytnę, bo..." nie będę się męczył:)
ale przy podejściu "nie napiszę, wytnę, bo..." nie będę się męczył:)
- agnieszka5995

dziekuje bardzo, jakosc i pismo calego tego scanu byla fatalna, ale to tlumaczenie mi wystarczy. Szkoda oczu, teraz wszystko jest jasne.
DZIEKUJE BARDZO i PRZEPRASZAM ZA ZLA JAKOSC, ALE TAKA BYLA PRZY TYM AKCIE. Przyjemnego week endu. Agnieszka
DZIEKUJE BARDZO i PRZEPRASZAM ZA ZLA JAKOSC, ALE TAKA BYLA PRZY TYM AKCIE. Przyjemnego week endu. Agnieszka