Witam!
Nic nie pisze o majątku rodziców panny młodej. Helena była niepełnoletnia (19 lat) i jest zgoda ojca wyrażona słownie w trakcie uroczystości. Jest też oświadczenie, że młodożeńcy nie zawarli umowy przedślubnej. Zwyczajowo podano też terminy i miejsca ogłoszenia trzech zapowiedzi.
Witam!
Oto obiecane tłumaczenie:
14. Inowłódz
Wydarzyło się w Inowłodzu 28 września / 8 października 1879 roku o godzinie ósmej wieczorem. Ogłaszamy, że w obecności świadków: Piotra Mizerskiego organisty przy Inowłodzkim Kościele Parafialnym, 46-letnim i Józefa Marijańskiego, 38-letniego gospodarza z Inowłodza; zawarto w dniu wyżej wymienionym religijny związek ślubny pomiędzy: Dominikiem Marijańskim (Maryanskim) młynarzem, wdowcem po żonie Stefanii z domu Baranowskiej zmarłej w Zalesiu, Zelowskiej (?) parafii dnia 5/17 sierpnia bieżącego roku, mieszkającym w Zalesiu, 34-letnim synem nieżyjącego Szymona i żyjącej Franciszki z domu Ciszewskiej (Szymona i Franciszki z Ciszewskich) małżonków Marijańskich, i Heleną Zielińską, panną zamieszkałą przy ojcu w Inowłodzu, 19-letnią córką Stanisława i Franciszki z Życkich małżonków Zielińskich. Ślub niniejszy poprzedzały trzy zapowiedzi, a mianowicie: 29. sierpnia / 10. września/, piątego /siedemnastego i dwunastego / dwudziestego czwartego września bieżącego roku opublikowane w Inowłodzkim i Zelowskim (?) Kosciołach Parafialnych. Pozwolenie obecnego na ślubnej ceremonii ojca panny młodej ogłoszono słownie. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawierali między sobą. Religijną ceremonię zawarcia ślubu małżeństwa celebrował ksiądz Franciszek Sulimirski Proboszcz Inowłodzkiej Parafii. Akt niniejszy uczestniczącym i obecnym odczytano, przez Nas, świadków, pana młodego i pannę młodą podpisano.
Podpisy: /-/
Uwaga: 1.Stwierdzono różnice w akcie i podpisach tego samego nazwiska (Mariański),
2. Nie jestem pewien nazwy parafii dla wsi Zalesie (Zelów?)
Bardzo, bardzo gorąco dziękuję !!!!!
A te miejsce śmierci Stefanii Baranowskiej to Zalesie Cielądzkie, bo parafia Cielądz
Dziękuje jeszcze raz stokrotnie!!!
Miłego popołudnia, choć pogoda okropna za oknem.
Pozdrawiam
Ola
str.206
7. Stolniki
Działo sie we wsi Cielendz (?) 11/23/maja 1886 roku o godzinie pierwszej po południu. Ogłaszamy, że w obecności świadków: Franciszka Jendrzejewskiego (Jędrzejewskiego?) sługi 45-letniego, zamieszkałego w Stolnikach i Kacpra Łukowskiego rolnika 53-letniego w Grabicach zamieszkałego, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek ślubny pomiędzy: Dominikiem Maryjańskim, kawalerem, młynarzem 22-letnim, urodzonym w Bartoszówku (Bartoszówce?) a w Sierszchowach zamieszkałym, synem zmarłego Szymona i żyjącej Franciszki z domu Ciszewska, prawowitych małżonków Maryjańskich, a Gertrudą Kowalewską, panną, służącą 31-letnią, urodzoną we wsi Sieldce powiatu łęczyckiego, a w Stolnikach zamieszkałą, córką zyjacego Antoniego i zmarłej Ludwiki z domu Marakowska, prawowitych małżonków Kowalskich(sic!). Ślub niniejszy poprzedziły trzy zapowiedzi opublikowane w tutejszym i Sierżchowskim parafialnych kościołach w dni niedzielne: 29 kwietnia (7 maja), 4 (16) i 11 (23) maja bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej między sobą nie zawierali. Ceremoniał ślubny odprawił ksiądz Antoni Bradliński Administrator tutejszej parafii. Akt niniejszy odczytano niepiśmiennym nowożeńcom i świadkom, i przez Nas tylko podpisano.
Podpis: /-/ Ks. Ant. Bradliński Admin. Cielendzkiej Parafii
Uwaga tłumacza:
Poza koniecznością sprawdzenia i uwspólcześnienia pisowni nazw miejscowości, proszę ustalić, który zapis nazwiska rodowego panny młodej jest prawidłowy: Kowalewska czy Kowalska (w oryginale występują obie wersje).
bardzo bardzo gorąco Panu dziękuje Panie Jerzy !!!
Dzięki Panu odkryłam prawdziwą sensacje!!!
Okazało się, że mój pradziadek miał 3 żony, ani nie dwie, a ta Gertruda była 1wszą.
Oto zestawienie faktów
1) Cieląż maj 1886 22-letni Dominik bierze ślub z Gertrudą Kowalewskaą / Kowalską l.31
2) po 1886 a przed kwietniem 1998 32-letni Dominik bierze ślub z Stefanią Baranowską (nie mam tego aktu ślubu, ale mam akt urodzenia ich córki z 04.1898 i akt zgonu Stefani - l.20 w chwili śmierci tj. 1899)
3) październik 1899 34-letni Dominik bierze ślub z moją prababcią Heleną w Inowłodzu
Także dzięki Panu, mam teraz nowy kierunek poszukiwań, bo poznałam miejsce urodzenia i zamieszkania pradziadka.
Witam
Mam prośbę o dosłowne tłumaczenie ostatniej rubryki w tabeli (zapewne chodzi o jakieś adnotacje), oraz o odczytanie w tej rubryce nazwy miasta i kościoła, w którym zawarty był ślub? (dla aktu nr 1)
Ostatnia tabelka: Podpis świadków jeśli sobie tego życzą
Wpis w tej tabelce dotyczy jednak ślubu Zofii Krawczun z Antonim Janem Sitkowskim, który miał miejsce w wileńskim kościele św Rafała, 11 maja 1917 roku. Wpis zrobiony 5 września 1917 roku.
Z tego co sie doczytałam to w chyba 1872 stawił się Szymon Marjański .... mający 38 lat? ....
.....
że o 8 urodziła się z jego żony Franciszki Ciszewskiej z rodu? córka Rozalia, nie wiem którego się urodziła..
czy są jakieś informacje o szymonie, z jakiego rodu, kim był?