Czy ktoś by mógł mi przetłumaczyć z rosyskiego?Z góry dzięki

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

DomaniewskiM

Sympatyk

Post autor: DomaniewskiM »

Akt 410

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 7-0410.jpg

zawiera również adnotacje z boku. Niestety nie znam rosyjskiego :(

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Jutro przetłumaczę.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
DomaniewskiM

Sympatyk

Dziękuję. Czekam z niecierpliwością i z góry dziękuję.
DomaniewskiM

Sympatyk

I jeszcze to się teraz znalazło: Nie chce Was nadużywać ale czy ktoś by był skłonny mi w detalach całość przetłumaczyć?

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 8-1293.jpg

akt 1292

Już widzę że komuś będę bardzo wdzięczny. Poszukiwania 4 lat chyba się wreszcie kończą.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Oba teksty przetłumaczę. Nie wierzę, że to zakończy Twoje poszukiwania genealogiczne, bo genealogia rodziny wciąga.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Tłumaczenie pierwszego aktu:

410.
Działo się w Warszawie w kancelarii Parafii Wszystkich Świętych 9/21/ maja 1878 o godzinie trzeciej nad ranem. Zgłosił się Włodzimierz Domaniewski właściciel domu, 39-letni, zamieszkały w Warszawie przy ulicy Twardej pod numerem 1191 litery AB, w obecności Adolfa Domieniewskiego byłego prokuratora Sądu Kryminalnego i Stanisława Ciszewskiego urzędnika Ziemskiego Towarzystwa Kredytowego, obydwu pełnoletnich zamieszkałych w Warszawie i okazał nam dziecię płci męskiej oswiadczając, że ono urodziło się w Warszawie w jego mieszkaniu dnia 3/15/ listopada 1876 roku o godzinie pierwszej i pół w nocy, od niego i jego prawowitej żony Felicji z domu Troester, 37-letniej. Dziecięciu temu w czasie ceremonii Chrztu Świętego odprawionej 30-go stycznia/ 11-go lutego/ ubiegłego roku nadano imiona Włodzimierz Leon, a rodzicami chrzestnymi byli: Maurycy Turkuł i Antonina Charchowska. Akt niniejszy, którego sporzadzenie zostało opóźnione z powodu zajętości ojca, zgłaszajacemu i swiadkom odczytano, przez nich i przez nas podpisano.
Ksiądz Władysław Zybler wikary
Podpisy /-/

Treść adnotacji na marginesie:
W wyniku pisma z Archiwum Zjazdu Sędziów Pokoju m. Warszawy z 1-go czerwca 1917 nr 1892, zaznacza się co następuje: Na podstawie orzeczenia Warszawskiego Sądu Okręgowego z dnia 7 maja 1897 r. wymienionym w pismie wykonawczym z dnia 13 maja 1897 za numerem 46951, akt niniejszy należy skorygować w ten sposób, żeby do imienia ojca "Włodzimierz" było dodane drugie jego imię "Wincenty".
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
DomaniewskiM

Sympatyk

Świetnie. Wielkie podziękowania dla pana. To jest to czego szukałem. Jestem pod wrażeniem. I jeśli pan by mógł mi jeszcze akt 1292 dotyczącego Adolfa :)

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 8-1293.jpg

Ma pan rację że to wciąga. A tak naprawde to pochłania coraz więcej mojego czasu ale nie żałuje :)

Dziękuję jeszcze raz...
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Oto tłumaczenie drugiego aktu:

1292
Działo się w Warszawie w Parafii Wszystkich Świetych w dniu 3-go/16-go grudnia 1900 roku o godzinie 10-tej rano. Zgłosił się Julian Skonieczny pracownik handlowy i Ignacy Lisicki sługa, obydwaj pełnoletni mieszkańcy Warszawy, i oswiadczyli, że tutaj w Warszawie przy ulicy Chmielnej pod numerem 1549 litery ab, dnia 1-szego/14-go grudnia bieżącego roku o godzinie 6-tej wieczorem zmarł Adolf Domaniewski kawaler, były Sędzia Pińczowskiego Powiatu, 63-letni, urodzony w Warszawie, syn Jana i Józefy z Szadów, małżonków Domaniewskich. Po stwierdzeniu śmierci Adolfa Domaniewskiego, akt niniejszy został obecnym odczytany, przez Nas i jednego świadka podpisany; drugi jest niepiśmienny.

Podpisy: /-/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
DomaniewskiM

Sympatyk

Dziękuję serdecznie. To że jest napisane że był kawalerem mówi że nigdy nie był żonaty czy mógł być również wdocem? Nic o żonie niestety nie ma. Praprababcia była Anastazja z domu Żurek. Ciężko uwieżyć że to nie ten sam Adolf Domaniewski. Co by tu zrobić. Znowu ściana :(
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Chyba nie ten sam. Kawaler to kawaler, a nie wdowiec - tak jest w akcie, chociaż pomyłki się zdarzały.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
DomaniewskiM

Sympatyk

Bardzo dziękuję za udzieloną informację. Czy pan byłby na tyle łaskawy by mi przetłumaczyć akt numer 144 z niżej podanej strony?

http://szukajwarchiwach.pl/72/1216/0/-/ ... 2u4nJIGqA/

Musze przyznać że zaraziłem się genealogią :) Jestem bardzo wdzięczny za pomoc...
DomaniewskiM

Sympatyk

I jeszcze jedno :) Jeśli by było możliwe...adnotacje u boku w marginesie też :)

Akt numer 733.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1-0734.jpg

Z góry dziekuję i serdecznie pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Jutro przetłumaczę
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Poniżej tłumaczenie aktu 144:
144
Działo sie w Warszawie w Parafii Przemienienia Pańskiego dnia 27-go października / 8-go listopada/ 1875 roku o godzinie pierwszej po południu. Stawili się: Adam Rzeszotarski stały mieszkaniec i Józef Łukawski sługa, obaj pełnoletni zamieszkujący w Warszawie i oswiadczyli, że 26-go października / 7-go listopada/ bieżącego roku o godzinie 11-tej po południu zmarł Apolinary Ludwik Domaniewski właściciel ziemski zamieszkały w Warszawie przy ulicy Bielańskiej pod numerem 601, 45-letni, urodzony w osadzie Ostrów Sieradzkiego powiatu, syn Wincentego Domaniewskiego i jego żony Józefy z Kulikowskich. Pozostawił po sobie owdowiałą żonę Paulinę z Rzeszotarskich. Po stwierdzeniu zgonu Apolinarego Ludwika Domaniewskiego, Akt niniejszy odczytano obecnym, a nastepnie przez Nas i przez nich podpisano.
Podpisy:
/-/ Ks. Bronisław Podolski (?) Wikary
/-/ Adam Rzeszotarski
/-/ Józef Łukawski

Uwagi tłumacza:

Użyte w akcie nazwy określajace ówcześnie status społeczny:
- обыватель = stały mieszkaniec
- помещик = właściciel ziemski, ziemianin, obszarnik, dziedzic (od słowa 'поместье' - majątek ziemski, folwark, posiadłość ziemska)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tekst notatki na marginesie aktu 733 jest identyczna z notatką na marginesie aktu 410, którą już przetłumaczyłem (patrz wyżej). A może też trzeba przetłumaczyć sam akt?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jerzy: mam nadzieję, że wybaczysz:)
zaintrygowała mnie Twoja uwaga nt obywatel=stały mieszkaniec
moim zdaniem "obywatel miasta Warszawy w 1875" jest znacznie bliższe "właściciel nieruchomości w granicach m.st. Warszawy"
moglibyśmy argumenty wymienić? niekoniecznie w tym wątku, ale publicznie - może ktoś dołączy z własnymi przemyśleniami, danymi..
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”