Uprzejmie proszę o przetłumaczenie 2 aktów zgonu i 1 aktu chrztu Warszawa Praga MB Loretańska:
chrztu mojego dziadka Bolesława Burba, ojciec Marceli Burba, matka z domu Golichowska: lewy górny róg
Wydarzyło się w Pradze 27.08/08.09.1888r. o godz. 16.00.
Stawił się Marceli Burba, lat 30, robotnik z Pragi w obecności Władysława Konopki, lat 36, rzemieślnika z Warszawy i Szymona Spadeńczyka (?), lat 36, robotnika z Pragi i okazał nam niemowlę płci męskiej i oświadczył, że urodziło się w Pradze pod nr 243 dnia 01.08/13.08. tego roku o godz. 5 rano od prawowitej jego żony Rozalii urodzonej Golechowskiej, lat 32 mającej. Niemowlęciu temu przy chrzcie świętym dokonanym w tym czasie dano imię Bolesław, a rodzicami chrzestnymi byli: Władysław Konopna i Marianna Godlewska. Akt ten stawającym, niepiśmiennym przeczytaliśmy, nami tylko podpisaliśmy. Ks. Komaniewicz (?)
Wydarzyło się w Pradze 07/20.10.1912r. o godz. 18.00
Stawił się Bolesław Burba, lat 28, robotnik dniówkowy z Targówka w obecności Andrzeja Ałdaszczenki (?), kamiennicznika z Pragi i Józefa (nazwiska nie odczytałam) snycerza z Warszawy, obaj pełnoletni i okazał nam niemowlę płci żeńskiej i oświadczył, że urodziło się w Targówku dnia 21.09/10.10. tego roku o godz. ……. rano od prawowitej jego żony Pauliny urodzonej Czajkowska, lat 29 mającej. Niemowlęciu temu przy chrzcie świętym dokonanym w tym czasie dano imię Eugenia, a rodzicami chrzestnymi byli: Andrzej Ałdaszczenko (?) i Franciszka Kozińska. Akt ten stawającym, niepiśmiennym przeczytaliśmy, nami tylko podpisaliśmy. Ks. (nazwiska nie odczytałam)
Wydarzyło się w Pradze 17/30.05.1913r. o godz. 9 rano.
Stawił się Kirył Leontiew i Benjamin Kietliński, obaj pełnoletni rzemieślnicy z Pragi i oświadczyli, że wczoraj wieczorem o godz. 1 rano umarła w Pradze na ul. Makowskiej nr 13 Eugenia Burba 8 miesięcy mająca, przy matce, urodzona w Pradze od Bolesława i Pauliny urodzonej Czajkowskiej. Po przekonaniu się o zejściu akt ten stawającym odczytaliśmy, nami tylko podpisaliśmy. Ks. W. Ziomkowski (?)
Serdeczne podziękowania dla Pani. Chyba już wyczerpał mi się zasób podziwu i wdzięczności. To nie jest jakaś moja przechwałka, ale w dniu dzisiejszym dołożyłam "cegiełkę" na zakup sprzętu, dodając dopisek dzięki komu to zrobiłam.
Serdeczności
ewab.