Jaki to zawód, funkcja, stan? j. rosyjski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Cieśla_Jerzy

-
Sułkowski_Jacek

-
Sułkowski_Jacek

Prośba o tłumaczenie - zawód funkcja kolejarza
Witam
Posiadam legitymacje słuzbową Kolei Nadwislańskiej z 1913 roku Marii Sułkowskiej żony mojego dziadka Mieczysława - . Prośba o pomoc w ocyfrowaniu jego pierwotnej funkcji - stanowiska. Jest ono przekreslone i nadpisane na czerwono nową funkcja - wg. mnie jest to kierownik warsztatów. Na odwrocie zdjecia jest tekst jescze bez przekresleń.

z góry dziękuję za pomoc
Jacek
Posiadam legitymacje słuzbową Kolei Nadwislańskiej z 1913 roku Marii Sułkowskiej żony mojego dziadka Mieczysława - . Prośba o pomoc w ocyfrowaniu jego pierwotnej funkcji - stanowiska. Jest ono przekreslone i nadpisane na czerwono nową funkcja - wg. mnie jest to kierownik warsztatów. Na odwrocie zdjecia jest tekst jescze bez przekresleń.

z góry dziękuję za pomoc
Jacek
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Pisze 'канторщик', a powinno być 'конторщик' (może wpływ j. polskiego, bo od naszego 'kantoru'?)
Dwa znaczenia przystosowane do danego przypadku: młodszy urzędnik biura, lub kierownik kantoru (narzędziowni) w warsztatach (wydawanie narzędzi, dokumentacji, kart pracy, części i materiałów)
Pisze 'канторщик', a powinno być 'конторщик' (może wpływ j. polskiego, bo od naszego 'kantoru'?)
Dwa znaczenia przystosowane do danego przypadku: młodszy urzędnik biura, lub kierownik kantoru (narzędziowni) w warsztatach (wydawanie narzędzi, dokumentacji, kart pracy, części i materiałów)
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Sułkowski_Jacek

Witam
Dzieki, a to nowe stanowisko завидывающ мастерской - to kierownik warsztatów ?
Jacek
Jacek
- Aftanas_Jerzy

Re: Prośba o tłumaczenie - zawód funkcja kolejarza
Pełna nazwa stanowiska: заведующий мастерской = kierownik warsztatu (ów).suljac pisze:Witam
Jacek
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Sułkowski_Jacek

Dzięki
pozdr
pozdr
-
Sułkowski_Jacek

- Aftanas_Jerzy

Zamiast słowa "rozdysponowania" lepiej użyć słowo "rozmieszczenia" albo "zakwaterowania". Reszta OK.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Sułkowski_Jacek

Dzieki
pozdr
Jacek
pozdr
Jacek
Co to za zawód - rosyjski
Witam
Proszę o przetłumaczenie jednego wyrazu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a3 ... 595dd.html
Dziękuję, Lucyna
Proszę o przetłumaczenie jednego wyrazu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a3 ... 595dd.html
Dziękuję, Lucyna
Tylko co to miałoby znaczyć? "... stawił się Wojciech Olkowski utalentowany z Jarantowic, w asystencji tego i tamtego, utalentowanych z Jarantowic...."
Lucyno - i tu widać dobrze na tym przykładzie że wklejenie jednego wyciętego z tekstu wyrazu niczego nam nie wniesie. Przetłumaczyłam to co chciałaś - interpretację zostawiam Tobie
gdybyś zastosowała się do wytycznych dotyczących tłumaczeniu metryk pewnie mozna było by inaczej przetłumaczyć ten wyraz w odpowiednim kontekście. Na pewno nie dotyczy to zawodu.
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Ależ proszę bardzo, nie chciałam po prostu zawracać głowy całym tekstem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/108 ... f180e.html wszystko rozumiem oprócz tego jednego wyrazu.
Dziękuję.
Dziękuję.