Spis szlachty wielkopolskiej - gdzie szukać?

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

P. Jerzy - znalazł Pan w herbarzach Korycińskich herbu Topór, Nałęcz, gozdawa i Półkozic. A ja jeszcze teraz zupełnie przez przypadek natrafiłem na Korycińskich herbu Jelita (vel Koźlerogi) - niech Pan weźmie Niesieckiego, a dokładnie wyd. Bobrowicza tom ostatni, tj. uzupełnienia Bobrowicza i tam poszuka hasło "Libicki", a tam będzie że byli też Korycińscy herbu Jelita :) :wink:
Słowem jest w tych Korycińskich trochę zamieszania :wink:
Roman KK
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Spis szlachty wielkopolskiej - gdzie szukać?

Post autor: Szczerbiński »

Panie Romanie!
Rzeczywiście t.11 s. 270. Gratuluję spostrzegawczości ..
Jerzy
PS. Chętnie poznałbym Pana nazwisko, mówiąc szczerze z różnych powodów niezbyt przepadam za osobami, które je ukrywają .. Chyba, że brzmią niezbyt miło dla ucha. No ale trudno.
RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

P. Jerzy :)
Podpisuję się prawie zawsze w drobnych postach inicjałami, żeby za dużo nie googlowało, lubię intymność i skromność :)
RKK ew. Roman KK oznacza Roman Knap-Kurowski, zawsze podpisuję się pełnym nazwiskiem pod bardziej znaczącym artykułem lub indeksem, np. pod swoimi indeksami z akt miasta Kalisza, Pleszewa i Kobylina, udostępnionych póki co na forum wtg.
Sporo osób mnie zna, więc nie jest to tajemnicą co oznacza iniciał RKK
Roman KK :)
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Panie Romanie!
To miłe z Pana strony, że się Pan przedstawił. Rozumiem Pana powody i przyjmuję do wiadomości, że decyduje tu Pana skromność i intymność. Ma Pan piękne nazwisko. Widzi Pan ja niestety, chyba ze sklerozy nie skojarzyłem tych inicjałów. Wiem jednak, że powinienem, ponieważ już kiedyś widziałem na ekranie monitora Pana pełne nazwisko (chyba wątek o herbie Dołęga). Na dodatek moje lenistwo, bowiem nie chciało mi się sprawdzić.
Wracając do tego typu poszukiwań dot. np. wszystkich Korycińskich, to trzeba by prawdopodobnie mieć dwa życia w zanadrzu, by ich wszystkich napotkać. Ja tylko 'idąc po samych hasłach głównych' do dzisiej nie zarejestrowalem wszystkich w swojej 60 tys. bazie :D
Pozdrawiam Jerzy
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

RomanK pisze: Musi Pan przeszukać i zdobyć wiedzę na temat Odolanowa i Ostrzeszowa z lat około 1790-1810, a szczególnie w kwestii, kto tam bywał dziedzicem.
‘Genealogia” 11,1999r Mieczysław Kędelski „Spis ludności parafii ostrzeszowskiej z 1790roku” nazwisko Koryciński niestety nie występuje.

PS. Przy okazji do pana Jerzego, pewne w tak dużej bazie
Szczerbiński pisze: . Ja tylko 'idąc po samych hasłach głównych' do dzisiej nie zarejestrowalem wszystkich w swojej 60 tys. bazie :D

to córki Wiktorię i Annę Urodzonego Sebastiana Szczerbińskiego, II połowa XVIII w ziemia sieradzka ma pan w swoich zbiorach?

___
Pozdrawiam,
Krystyna
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Witam Pani Krystyno!
Dziękuję za informację, która co do rodu Sebastiana Szczerbińskiego jest mi znana.
Pozdrawiam Jerzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”