MonikaNJ napisała:
"pierwsza data jest wg kalendarza gregoriańskiego obowiązującego w Polsce a druga wg juliańskiego obowiazującego w Rosji."
Przepraszam, że się wtrącę, ale czy nie jest dokładnie na odwrót, że pierwsza data jest według kalendarza juliańskiego (starego porządku), a druga według gregoriańskiego (nowego porządku)? Chyba, że się mylę, ale u mnie wszystkie daty wtedy się zgadzają
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
Gałusa_Paulina pisze:Dziękuje za pomoc Moniko! Wytłumacz mi dlaczego jest napisane 18 czerwca/ 1 lipca? co to oznacza? jakieś dwa różne kalendarze..?
Z metryk przyjmujemy drugą datę.
Pierwsza data w podwójnym datowaniu metryk podawana była wg kalendarza juliańskiego ('stary' styl), a druga - wg gregoriańskiego ('nowy' styl). Nowy styl nie został przyjęty urzędowo w Rosji carskiej, stad podwójne datowanie dla katolików. Styl stary nadal obowiązuje w liturgii prawosławnej i kalendarium kościołów wschodnich (np. greko-katolicy).
Kalendarz gregoriański (nowy styl) wyprzedza juliański (stary styl):
w latach 1582-1699 różnica wynosiła 10 dni, w latach 1700-1799 - 11 dni, a w latach 1800-1899 - 12 dni, od 1900 r.- 13 dni .
Witam,
przepraszam ale z roztargnienia pomyliłam się i wprowadziłam Paulinę w błąd, oczywiście Kasiu że masz rację.
Muszę chyba odpocząć od cyrylicy bo zaczynam głupoty pisać.
Sorka Monika
Moniko, każdemu zdarzają się pomyłki - to jest naturalne ... ale fajne jest to, że zawsze znajdzie się ktoś, kto błąd wychwyci i sprostuje. Tym razem mnie się rzuciło w oczy a Pan Jerzy pięknie nam tu wytłumaczył w czym tkwi problem podwójnego datowania Dziękuję
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
64. Wola
1. Działo się: Sobota 26.VI./8.VII.1899 o 9-ej rano
2. Ojciec: Franciszek Blus rolnik , 30 lat mający , mieszkaniec Woli
3. Świadkowie: Feliks Guz i Jan Urbanek pełnoletni rolnicy z Woli
4. Dziecko: płci męskiej urodzone wczoraj (7.VII.br) w Woli o 7-ej wieczorem
5. Matka: prawow. małżonka Marcjanna z Jarosów 23 lata
6. Nadane imię: WŁADYSŁAW
7. Chrzestni: Feliks Guz i Franciszka Bogus
Podpisał tylko ksiądz Ludwik Chyłkowski, obecni nie piszą.
104. Wola
1. Sobota 26. XI./9.XII.1900 o 8-ej rano
2. Franciszek Blus rolnik 30 lat mający mieszkaniec Woli
3. Józef Urbanek i Jan Sitnik, obaj pełnoletni rolnicy z Woli
4. płci żeńskiej urodzone w Woli wczoraj (8.XII.br) o 11-ej rano
5. prawow. małż. Marianna z Jarosów 25 lat
6. ZOFIA MARIANNA
7. Józef Urbanek i Marianna Blus
28. Wola
1. Działo się: Sobota 26.III./8.IV.1901 o 9-ej rano
2. Stawili się: Jan Sitnik i Jan Urbanek pełnoletni rolnicy z Woli
3. Zgon : wczoraj (7.IV.br) o 7-ej wieczorem zmarła w Woli MARIANNA ZOFIA BLUS, dziecię rolnika 4 m-ce mające, urodzona w Woli córka Franciszka i Marcjanny z Jarosów małżonków Blusów.
25. Wola
1. Sobota 8/21.III.1901 o 10-ej rano
2. Marcin Bogus i Franciszek Michalak
3. wczoraj (20.II.br) o 10-ej rano w Woli zmarła MARCJANNA BLUS żona rolnika, 25 lat mająca, urodzona w Świeryżu parafia kollegiaty łowickiej, córka Augustyna i Marianny z Warowitków małżonków Jarosów, pozostawiwszy po sobie owdowiałego męża Franciszka Blusa.
Dziękuje Moniko!
Nie wiedziałam że Marcjanna Blus była ze Świeryża. Czy może ktoś sprawdzić czy dany akt urodzenia http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 19-222.jpg
dotyczy właśnie jej? Akt nr 222/1873 Kolegiata Łowicka
Z pozdrowieniami
P.G.
Ten akt dotyczy Marianny córki Szymona Jarosa i Małgorzaty z Bartoszewskich.
Ale znalazłam coś dla Ciebie.
10. Świeryż
1. Łowicz 13.XII.1875/11.I.1876 o 2-ej po poł.
2. Augustyn Jaros gospodarz 43 lata mający zamieszkały w Świeryżu
3. Andrzej Bejda/Bejza i Wincenty Wierzbiński, obaj po 40 lat mający, gospodarze zamieszkali w Śieryżu
4. płci żeńskiej urodzone w Świeryżu 28.XII.ub.r./9.I.br o 10-ej wieczorem
5. prawowita małż. Marcjanna z Warowitków 23 lata
6. MARCJANNA
7. ksiądz Antoni Ojrowski i Władysława Zaręba
Akt podpisał tylko ks. Ojrowski utrzymjący ASC , pozostali nie piszą.
Wielkie dzięki Moniko, że zainteresowałaś się moimi przodkami. Odnalazłaś akt urodzenia mojej praprababki!! Cieszę się niezmiernie! Droga Moniko a czy byłabyś w stanie odczytać umowę przedmałżeńską moich prapradziadków? umieściłam ją na forum ponad miesiąc temu i nie ma zainteresowania wśród Sympatyków. Trochę szkoda, bo wiele koligacji rodzinnych na pewno jest tam wyjaśnionych...ale na tą chwilę delektuje się nowymi nabytkami wiedzy
Pozdrawiam
119. Złaków
1. Kościelny Złaków 10/22.VII.1870 o 5-ej po poł.
2. Ignacy Blus kolonista zam. w Borowym Złakowie, 38 lat mający
3. Bartłomiej Glowacki 28 lat i Franciszek Głowacki 31 lat mający koloniści zam. w Borowym Złakowie
4. płci męskiej urodzone w Borowym Złakowie wczoraj (21.VII.br) o 2-ej po północy
5. praw. małż. Elżbieta z Workowskich 34 lata
6. FRANCISZEK
7. Bartłomiej Głowacki i Balbina Brudka/Grudka.
310. Świeryż
1. Łowicz 8/20.X.1883 o 5-ej po poł.
2. Paweł Rybus 40 lat i Wincenty Wierzbiński 55 lat, gospodarze ze Świeryża
3. dziś (20.X.br)o 1-ej po południu zmarła MARIANNA z WAROWITKÓW JAROS 31 lat, córka Ludwika i Marianny z Karczmarków, pozostawiwszy po sobie owdowiałego męża Augustyna Jarosa.
To chyba mama Twojej praprababci. Jest jeszcze w kollegiacie łow. akt 528 z 1855 - zgon matki Augustyna Salomei Jaros (po polsku) z domu Kołachówny i akt urodzenia Augustyna 126 z 1832 roku [jpg37]. A może znasz już te akty?
Zajrzę do tej umowy, ale nie obiecuję niczego na razie.
Witam serdecznie!!
Mam prośbę odnośnie przetłumaczenia aktu małżeństwa między Piotrem Gałusza a Katarzyną Ścibor zawartą w Bąkowie Górnym w 1903 roku- akt nr 13.
Gałusa_Paulina pisze:Witam serdecznie!!
Mam prośbę odnośnie przetłumaczenia aktu małżeństwa między Piotrem Gałusza a Katarzyną Ścibor zawartą w Bąkowie Górnym w 1903 roku- akt nr 13.