Tak, to są "kwiatki" z parafii Odelsk. Imę Афим mocno mnie zaintrygowało, więc przeszukałem sporo mikrofilmów ze zgonami i ślubami w poszukiwaniu wymienionych osób. I nic. Dopiero trafiłem na dwie takie osoby w spisach parafian z 1876 roku. Tam mają wpisane imiona Joachim.
A co do powiedzenia "ład jak w Odelsku"

to myślę, że w wielu miejscach tak było. Osobiście tam /jeszcze/ nie byłem, więc nie zaprzeczam i nie potwierdzam.
Natomiast w księgach metrykalnych w tej parafii do 1872 roku jest tyle "kwiatków", że trzeba kilku lat żeby to wszystko poskładać do kupy. Najgorzej wyglądała sytuacja z nazwiskami. W pewnym okresie ksiądz zaczął pisać nazwiska skrótami, np. Makarewicz-Makar, Woronowicz-Worona, Kożuchowski-Kożuch, Baniukiewicz-Baniuk, Czjkowski-Czajka itd. A te skrócone formy nazwiska również występowały i bez skracania, powstał istny galimatias, kto jest kto. Można by długo pisać o innych "kwiatkach", ale nie sądzę żeby to kogoś interesowało. Każdy ma swoje problemy. Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Kto z forumowiczów miałby pytania odnośnie parafii Odelsk /dekanat sokólski/ lub parafii Usnarz /dekanat grodzieński/ służę pomocą.
Pozdrawiam AlbinKoz.