Prośba o przetłumaczenie z rosyjskiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
mariusz9050

Cześć, Monika. Dzięki, dzięki. To już ostatni stosik: http://imgur.com/6w9xjVA,AxgYAFg,afnzfl ... Sv,C9FdCw3
1. Bryl Janina U 03/1906 - chrzestni: Jan Bryl, duchowny? ... i Marianna Marczak
2. Kruszyński Tomasz i Starczyk Marianna M 09/1878 - miejsce urodzenia pana młodego
3. Kubisiak Walenty i Rudek Marianna M 24/1870 - I świadek Marcin C...
4. Marczak Anna U 87/1881 - po nazwiskach chrzestnych pozostała treść, co tam jest napisane?
5. Musialik Marianna U 111/1898 - chrzestni: Maciej Marczak i Paulina? Musialik
6. Pietras Józef i Solarz Jadwiga M 12/1889 - miejsce urodzenia pana młodego
7. Siewior Bronisława U 13/1893 - chrzestni Mateusz Siewior z Galonek i Katarzyna Ciecióra z Chałup?
8. Solarz Jadwiga zd. Pietras Z 31/1898 - ur. w Bronkowicach? z Jana i Agnieszki z Cubików?
9. Stanisławska Marianna U 48/1872 - dni i miesiące urodzenia i chrztu oraz wiek chrzestnego
10. Stanisławski Andrzej i Urbaniak Marianna zd. Michalczyk M 160/1890 - nazwiska świadków i dane młodej panny
11. Stanisławski Wojciech i Pawłowska Marianna M 76/1885 - tam jest wzmianka o akcie nr 7/1873 - chodzi mi o rozwinięcie tej kwestii
12. Woźnica Józef U 18/1885 - nazwisko chrzestnego
Pozdrawiam,
Mariusz
1. Bryl Janina U 03/1906 - chrzestni: Jan Bryl, duchowny? ... i Marianna Marczak
2. Kruszyński Tomasz i Starczyk Marianna M 09/1878 - miejsce urodzenia pana młodego
3. Kubisiak Walenty i Rudek Marianna M 24/1870 - I świadek Marcin C...
4. Marczak Anna U 87/1881 - po nazwiskach chrzestnych pozostała treść, co tam jest napisane?
5. Musialik Marianna U 111/1898 - chrzestni: Maciej Marczak i Paulina? Musialik
6. Pietras Józef i Solarz Jadwiga M 12/1889 - miejsce urodzenia pana młodego
7. Siewior Bronisława U 13/1893 - chrzestni Mateusz Siewior z Galonek i Katarzyna Ciecióra z Chałup?
8. Solarz Jadwiga zd. Pietras Z 31/1898 - ur. w Bronkowicach? z Jana i Agnieszki z Cubików?
9. Stanisławska Marianna U 48/1872 - dni i miesiące urodzenia i chrztu oraz wiek chrzestnego
10. Stanisławski Andrzej i Urbaniak Marianna zd. Michalczyk M 160/1890 - nazwiska świadków i dane młodej panny
11. Stanisławski Wojciech i Pawłowska Marianna M 76/1885 - tam jest wzmianka o akcie nr 7/1873 - chodzi mi o rozwinięcie tej kwestii
12. Woźnica Józef U 18/1885 - nazwisko chrzestnego
Pozdrawiam,
Mariusz
-
MonikaMaru

Przyłączam się do apelu koleżanek. Nie usuwaj swoich postów. Czasem trzeba zajrzeć do źródła i .....nie ma go, jest tylko tłumaczenie. A jak coś błędnie odczytam, to kto mnie poprawi?
akt. 3.
absolwent/wychowanek włocławskiego seminarium duchownego
akt 9.
urodzony w Krzywanowicach (tak jest napisane, ale może chodzi o Krzyżanowice?)
akt 24.
Marcin Ciętek?/Cętka? - nie umiem odczytać
akt 87
Jan Marczak i Julianna Rybson
Chrzest opóźniony z powodu nieobecności ojca w domu, ponieważ przebywał w pracy (dosł. był na robocie)
akt 111.
Regina Muszalik
akt 12.
w Brzezówkach powiat noworadomski (nie wiem, gdzie to jest)
akt 13.
Katarzyna Cieciura z Chełma
akt 31.
Jadwiga Solarz z Pietrasów, urodzona w Broszkach powiat noworadomski, c. Jana i Agnieszki z Ciebików/Cebików
akt 48.
urodzone 23.I./3.II.1872
chrzest 30.I./11.II.1872
Wawrzyniec Nowicki 52 lata
akt 160.
świadkowie: Antoni Kopycki 43 lata i Antoni Śmiech 40 lat
Ona: Marianna Urbaniak, wdowa po Kazimierzu zmarłym w 1879, 38 lat mająca, c. Wawrzyńca i Zofii z Ka....? małż. Michalczyków, urodzona we Wrzeszczewicach parafia Borszewice, zamieszkała w Pabianicach
akt 76.
żołnierz w stanie spoczynku za nr karty/legitymacji 7/1873
akt 18
Jan Gabryś
Pozdrawiam,
Monika
akt. 3.
absolwent/wychowanek włocławskiego seminarium duchownego
akt 9.
urodzony w Krzywanowicach (tak jest napisane, ale może chodzi o Krzyżanowice?)
akt 24.
Marcin Ciętek?/Cętka? - nie umiem odczytać
akt 87
Jan Marczak i Julianna Rybson
Chrzest opóźniony z powodu nieobecności ojca w domu, ponieważ przebywał w pracy (dosł. był na robocie)
akt 111.
Regina Muszalik
akt 12.
w Brzezówkach powiat noworadomski (nie wiem, gdzie to jest)
akt 13.
Katarzyna Cieciura z Chełma
akt 31.
Jadwiga Solarz z Pietrasów, urodzona w Broszkach powiat noworadomski, c. Jana i Agnieszki z Ciebików/Cebików
akt 48.
urodzone 23.I./3.II.1872
chrzest 30.I./11.II.1872
Wawrzyniec Nowicki 52 lata
akt 160.
świadkowie: Antoni Kopycki 43 lata i Antoni Śmiech 40 lat
Ona: Marianna Urbaniak, wdowa po Kazimierzu zmarłym w 1879, 38 lat mająca, c. Wawrzyńca i Zofii z Ka....? małż. Michalczyków, urodzona we Wrzeszczewicach parafia Borszewice, zamieszkała w Pabianicach
akt 76.
żołnierz w stanie spoczynku za nr karty/legitymacji 7/1873
akt 18
Jan Gabryś
Pozdrawiam,
Monika
-
mariusz9050

Hej, Monika!
Mam prośbę do Ciebie o odczytanie nazw zawodów panów młodych.
Podaję linka: http://imgur.com/Ed6Tp3m,uk0AwtA,YFpa8q8,UGPYOl5
1. Bedlechowicz Antoni Adam i Marczak Józefa M 09/1898 Dmenin
2. Bryl Michał i Marczak Marianna M 09/1895 Dmenin
3. Nowicki Michał i Marczak Marianna M 05/1899 Dziepółć par. Dmenin
4. Siewior Ignacy i Szymiec Katarzyna M 10/1893 Posadówka par. Dmenin
Pozdrawiam,
Mariusz
Mam prośbę do Ciebie o odczytanie nazw zawodów panów młodych.
Podaję linka: http://imgur.com/Ed6Tp3m,uk0AwtA,YFpa8q8,UGPYOl5
1. Bedlechowicz Antoni Adam i Marczak Józefa M 09/1898 Dmenin
2. Bryl Michał i Marczak Marianna M 09/1895 Dmenin
3. Nowicki Michał i Marczak Marianna M 05/1899 Dziepółć par. Dmenin
4. Siewior Ignacy i Szymiec Katarzyna M 10/1893 Posadówka par. Dmenin
Pozdrawiam,
Mariusz
-
MonikaMaru

Cały ród w wojsku?
Bedlechowicz - żołnierz urlopowany Irbitskiego Batalionu Rezerwy.
Bryl - urlopowany żołnierz 87 Nie..łotowskiego? Pułku (nie wiem, co to za pułk)
Nowicki - urlopowany żołnierz 39 Narewskiego Pułku Dragonów Huzarów Jego Ces. Mości ksiecia Konstantego Nikołajewicza gminy Masłowice
Siewior - urlopowany żołnierz 8 Piotrkowskiego Pułku
Wszędzie jest "отпускный солдат".
Pozdrawiam,
Monika
Bedlechowicz - żołnierz urlopowany Irbitskiego Batalionu Rezerwy.
Bryl - urlopowany żołnierz 87 Nie..łotowskiego? Pułku (nie wiem, co to za pułk)
Nowicki - urlopowany żołnierz 39 Narewskiego Pułku Dragonów Huzarów Jego Ces. Mości ksiecia Konstantego Nikołajewicza gminy Masłowice
Siewior - urlopowany żołnierz 8 Piotrkowskiego Pułku
Wszędzie jest "отпускный солдат".
Pozdrawiam,
Monika
-
mariusz9050

Dziękuję. Patrzę jak mieszkańcy Dmenina są ze sobą powiązani i przy okazji natrafiam na informacje o ich wojskowej przeszłości. Bardzo ciekawe te nazewnictwa, tj. np. Michała Nowickiego.
Ostatnio zmieniony wt 30 gru 2014, 12:00 przez mariusz9050, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Mariusz
Poszukiwane nazwiska: Kempa (Fałkowice), Stachów, Szewczuk, Bodnaruk i Juzyszyn (Żywaczów)
Mariusz
Poszukiwane nazwiska: Kempa (Fałkowice), Stachów, Szewczuk, Bodnaruk i Juzyszyn (Żywaczów)
-
mariusz9050

Witaj, Moniko! Mam takie dwa akty do przetłumaczenia i prosiłbym o pomoc w odczytaniu:
1. http://i.imgur.com/BQSH7Al.jpg <- jak nazywał się chrzestny? ... Erazm O...
2. http://i.imgur.com/HLvwCXG.jpg <- wszystkie dane na temat pana młodego
1. http://i.imgur.com/BQSH7Al.jpg <- jak nazywał się chrzestny? ... Erazm O...
2. http://i.imgur.com/HLvwCXG.jpg <- wszystkie dane na temat pana młodego
Ostatnio zmieniony wt 30 gru 2014, 12:01 przez mariusz9050, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
-
MonikaMaru

Witaj,
1. chrzestnym był Erazm Obrompalski z Dziepółci
2. KAROL ANTOŃSKI, kawaler, szeregowy rezerwy, 188 rezerwowego baturyńskiego pułku piechoty, 8-a rota, urodzony w Sieńcu parafia Ruda powiat wieluński i tamże w gminie Staszenice (powinno być Starzenice?) zamieszkały, 28 lat mający, rolnik, s. zmarłych Józefa i Zuzanny z Milczarków małż. Antońskich
Pozdrawiam,
Monika
1. chrzestnym był Erazm Obrompalski z Dziepółci
2. KAROL ANTOŃSKI, kawaler, szeregowy rezerwy, 188 rezerwowego baturyńskiego pułku piechoty, 8-a rota, urodzony w Sieńcu parafia Ruda powiat wieluński i tamże w gminie Staszenice (powinno być Starzenice?) zamieszkały, 28 lat mający, rolnik, s. zmarłych Józefa i Zuzanny z Milczarków małż. Antońskich
Pozdrawiam,
Monika
-
mariusz9050

-
MonikaMaru

-
mariusz9050

Hej, Monika!
Dziękuję za wyjaśnienie. Mogę poprosić Cię o pomoc w odczytaniu małych fragmentów?
1. http://i.imgur.com/9jl0aHt.jpg - czy rodzice pana młodego żyli, podczas gdy on się żenił?
2. http://i.imgur.com/SMsPgYO.jpg - z kim i gdzie ślubowała Waleria?
Dziękuję za wyjaśnienie. Mogę poprosić Cię o pomoc w odczytaniu małych fragmentów?
1. http://i.imgur.com/9jl0aHt.jpg - czy rodzice pana młodego żyli, podczas gdy on się żenił?
2. http://i.imgur.com/SMsPgYO.jpg - z kim i gdzie ślubowała Waleria?
Ostatnio zmieniony wt 30 gru 2014, 12:01 przez mariusz9050, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
-
MonikaMaru

-
mariusz9050

Hej, Monika.
Też tak odczytałem o Antonim, ale wolałem się upewnić. Maronowie w Tuszynie nie zawarli wtedy małżeństwa (sprawdziłem przed chwilą). Tak sądzę, że pobrali się w Kluczewsku, bo brat Walerii (Stanisław, mój prapradziadek) mieszkał w 1912 r. w Pilczycy par. Kluczewsko, więc panna musiała mieszkać z rodzicami.
Mam ostatni stosik - 9 aktów z Pabianic i Dłutowa. To są też takie małe fragmenty jak wyżej. Proszę mojego eksperta o pomoc ;]
Oto link do wszystkich aktów: http://imgur.com/4x8tt0Z,gbUBAzR,0B4z8j ... LU,rOVLtux
Wyjaśnienie:
1. U 556/1911
Kim z zawodu był Konstanty Stanisławski? W rodzinie mówili na niego Kostuś. Trochę to potrwało, zanim go znalazłem, ale mam satysfakcję z tego, że w końcu coś więcej o nim wiem.
2. U 762/1893
Kim z zawodu był Błażej Stanisławski?
3. U 866/1896
Kim z zawodu był ojciec chrzestny Adama - Błażej Stanisławski?
4. M 197/1890
Kim był z zawodu Błażej Stanisławski, zawierając małżeński związek z Antoniną Pocztą? Żołnierz rezerwy za nr karty (legitymacji) 1821? Dodatkowo mam pytanie - gdzie urodziła się panna młoda Antonina?
5. M 50/1902
Kim z zawodu był drugi świadek Franciszek Świerczyński? Oraz skąd pochodziła panna młoda Urszula z Żupańców? Jak miała na nazwisko panieńskie jej matka - Barbara Żupaniec?
6. M 133/1908
Kim z zawodu był Kostuś Stanisławski? Też żołnierz rezerwy za nr karty (legitymacji) 3587? Nazwisko panieńskie matki panny młodej to Miśtalewicz? Gdzie urodziła się panna młoda Bronisława Nowak?
7. U 65/1904
Jak brzmiało nazwisko ojca chrzestnego dziecka - Stefana Stanisławskiego?
8. M 155/1902
Kim z zawodu był Wojciech Stanisławski? Także żołnierz rezerwy za nr karty (legitymacji) 754? Jego żona Kunegunda z Karszów/Kerszów urodziła się w Pabianicach?
9. M 57/1895
Skąd pochodził pan młody Ignacy Tatara? Jak brzmiało nazwisko panieńskie jego matki?
Uff... dotarłem do końca. Dziękuję za wyrozumiałość.
Też tak odczytałem o Antonim, ale wolałem się upewnić. Maronowie w Tuszynie nie zawarli wtedy małżeństwa (sprawdziłem przed chwilą). Tak sądzę, że pobrali się w Kluczewsku, bo brat Walerii (Stanisław, mój prapradziadek) mieszkał w 1912 r. w Pilczycy par. Kluczewsko, więc panna musiała mieszkać z rodzicami.
Mam ostatni stosik - 9 aktów z Pabianic i Dłutowa. To są też takie małe fragmenty jak wyżej. Proszę mojego eksperta o pomoc ;]
Oto link do wszystkich aktów: http://imgur.com/4x8tt0Z,gbUBAzR,0B4z8j ... LU,rOVLtux
Wyjaśnienie:
1. U 556/1911
Kim z zawodu był Konstanty Stanisławski? W rodzinie mówili na niego Kostuś. Trochę to potrwało, zanim go znalazłem, ale mam satysfakcję z tego, że w końcu coś więcej o nim wiem.
2. U 762/1893
Kim z zawodu był Błażej Stanisławski?
3. U 866/1896
Kim z zawodu był ojciec chrzestny Adama - Błażej Stanisławski?
4. M 197/1890
Kim był z zawodu Błażej Stanisławski, zawierając małżeński związek z Antoniną Pocztą? Żołnierz rezerwy za nr karty (legitymacji) 1821? Dodatkowo mam pytanie - gdzie urodziła się panna młoda Antonina?
5. M 50/1902
Kim z zawodu był drugi świadek Franciszek Świerczyński? Oraz skąd pochodziła panna młoda Urszula z Żupańców? Jak miała na nazwisko panieńskie jej matka - Barbara Żupaniec?
6. M 133/1908
Kim z zawodu był Kostuś Stanisławski? Też żołnierz rezerwy za nr karty (legitymacji) 3587? Nazwisko panieńskie matki panny młodej to Miśtalewicz? Gdzie urodziła się panna młoda Bronisława Nowak?
7. U 65/1904
Jak brzmiało nazwisko ojca chrzestnego dziecka - Stefana Stanisławskiego?
8. M 155/1902
Kim z zawodu był Wojciech Stanisławski? Także żołnierz rezerwy za nr karty (legitymacji) 754? Jego żona Kunegunda z Karszów/Kerszów urodziła się w Pabianicach?
9. M 57/1895
Skąd pochodził pan młody Ignacy Tatara? Jak brzmiało nazwisko panieńskie jego matki?
Uff... dotarłem do końca. Dziękuję za wyrozumiałość.
Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
-
MonikaMaru

Hej, 
akt 556.
Konstanty był szewcem
akt 762
Błażej był szewcem
akt 866
Wojciech Stanisławski, świadek, był tkaczem, a chrzestny Błażej pewnie szewcem jak wyżej (niestety nie napisali)
akt 197
Błażej był szewcem i żołnierzem urlopowanym za przep. nr 1821
Agnieszka urodziła się w Pabianicach i tam mieszkała przy ojcu
akt 50
świadek - sklepikarz
matka panny - Barbara z domu Ziemniak
panna urodziła się w Mierżączce Dużej
akt 133
zawód Konstantego - szewc
matka panny młodej z Masztalewiczów
panna urodziła się w Pabianicach
akt 65
ojciec chrzestny Mateusz Szunoc?
akt 155
Wojciech był tkaczem, żołnierzem rezerwy
młoda urodziła się w Pabianicach
akt 57
młody urodził się w Prawdzie parafia Rzgów, matka z domu Jurek
Uff...koniec tych gąsienic.
Pozdrawiam,
Monika
akt 556.
Konstanty był szewcem
akt 762
Błażej był szewcem
akt 866
Wojciech Stanisławski, świadek, był tkaczem, a chrzestny Błażej pewnie szewcem jak wyżej (niestety nie napisali)
akt 197
Błażej był szewcem i żołnierzem urlopowanym za przep. nr 1821
Agnieszka urodziła się w Pabianicach i tam mieszkała przy ojcu
akt 50
świadek - sklepikarz
matka panny - Barbara z domu Ziemniak
panna urodziła się w Mierżączce Dużej
akt 133
zawód Konstantego - szewc
matka panny młodej z Masztalewiczów
panna urodziła się w Pabianicach
akt 65
ojciec chrzestny Mateusz Szunoc?
akt 155
Wojciech był tkaczem, żołnierzem rezerwy
młoda urodziła się w Pabianicach
akt 57
młody urodził się w Prawdzie parafia Rzgów, matka z domu Jurek
Uff...koniec tych gąsienic.
Pozdrawiam,
Monika
Witam serdecznie
Zwracam sie z uprzejmą prośbą o przetłumaczenie akty urodzenia pra pra dziadka mojej drogiej żony.
Akt 116 z 1886 roku z Czerwińska
https://www.dropbox.com/s/vk1s2p3oxgl74 ... 3.jpg?dl=0
Pozdrawiam Serdecznie
Marek Borkowski
Zwracam sie z uprzejmą prośbą o przetłumaczenie akty urodzenia pra pra dziadka mojej drogiej żony.
Akt 116 z 1886 roku z Czerwińska
https://www.dropbox.com/s/vk1s2p3oxgl74 ... 3.jpg?dl=0
Pozdrawiam Serdecznie
Marek Borkowski
Dla Marka:
116
Czerwińsk, 27 września/ 09 października 1886;
Zgłaszają - Stanisław Żuławnik, rolnik z Wilkowuj Królewskich, lat 26 oraz Feliks Krasicki, organista, lat 75 i Karol Błaszkowski, sługa kościelny, lat 59, obaj z Czerwińska;
Dziecko - urodzone w Wilkowujach Królewskich, 21 września/ 03 października, tego roku, o 8.00 po południu, nadane imię - Józef;
Matka - Rozalia z Fabianowiczów, lat 20;
Chrzestni - Stanisław Fabianowicz i Katarzyna Kobla(?).
116
Czerwińsk, 27 września/ 09 października 1886;
Zgłaszają - Stanisław Żuławnik, rolnik z Wilkowuj Królewskich, lat 26 oraz Feliks Krasicki, organista, lat 75 i Karol Błaszkowski, sługa kościelny, lat 59, obaj z Czerwińska;
Dziecko - urodzone w Wilkowujach Królewskich, 21 września/ 03 października, tego roku, o 8.00 po południu, nadane imię - Józef;
Matka - Rozalia z Fabianowiczów, lat 20;
Chrzestni - Stanisław Fabianowicz i Katarzyna Kobla(?).