Prośba o tłumaczenie aktów z j.rosyjskiego.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
150
Warszawa, 20 lipca/ 02 sierpnia 1910r, o godz. 10.00 rano;
Świadkowie – Czesław Ludwicki, farbiarz i Józef Burzyński, majster fabryczny, pełnoletni z Warszawy;
Pan młody – Mieczysław Julian Chybowski, lat 43, kawaler, stolarz, urodzony we wsi i parafii Wilga, pow. Garwolińskim, Guberni Siedleckiej, syn nieżyjących, Józefa i Marianny z d. Szmaus, małż. Chybowskich, zamieszkały w Warszawie, przy ul. Elektoralnej pod nr 752;
Panna młoda – Bronisława Myszkowska, lat 25, panna, pozostająca przy rodzinie, urodzona w Ernestowie, parafii Dąbrowa Plecka, pow. Kutnowskim, Guberni Warszawskiej, córka Józefa i nieżyjącej Eleonory z d. Byczkowskiej, małż. Myszkowskich, zamieszkała w Warszawie, przy ul. Elektoralnej pod nr 752;
Zapowiedzi – trzykrotne w tut. parafii;
Umowy ślubnej nie zawarto;
Nowożeńcy oświadczyli, że narodzone z ich związku przed ślubem, dzieci: syna Zygmunta, urodzonego 05/ 18 stycznia 1902r, w parafii Przemienienia Pańskiego oraz syna Edwarda, urodzonego 04/ 17 sierpnia 1904r, w tutejszej parafii, uznają za swoje własne i na podstawie art. 291 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego, przyznają im status i wszelkie prawa dzieci ślubnych (z prawego łoża).
pozdrowienia
Ela
Świadkowie – Czesław Ludwicki, farbiarz i Józef Burzyński, majster fabryczny, pełnoletni z Warszawy;
Pan młody – Mieczysław Julian Chybowski, lat 43, kawaler, stolarz, urodzony we wsi i parafii Wilga, pow. Garwolińskim, Guberni Siedleckiej, syn nieżyjących, Józefa i Marianny z d. Szmaus, małż. Chybowskich, zamieszkały w Warszawie, przy ul. Elektoralnej pod nr 752;
Panna młoda – Bronisława Myszkowska, lat 25, panna, pozostająca przy rodzinie, urodzona w Ernestowie, parafii Dąbrowa Plecka, pow. Kutnowskim, Guberni Warszawskiej, córka Józefa i nieżyjącej Eleonory z d. Byczkowskiej, małż. Myszkowskich, zamieszkała w Warszawie, przy ul. Elektoralnej pod nr 752;
Nowożeńcy oświadczyli, że narodzone z ich związku przed ślubem, dzieci: syna Zygmunta, urodzonego 05/ 18 stycznia 1902r, w parafii Przemienienia Pańskiego oraz syna Edwarda, urodzonego 04/ 17 sierpnia 1904r, w tutejszej parafii, uznają za swoje własne i na podstawie art. 291 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego, przyznają im status i wszelkie prawa dzieci ślubnych (z prawego łoża).
pozdrowienia
Ela
-
l.chybowski

- Kontakt:
Elu, dziękuję Ci po raz kolejny.
Pozdrawiam serdecznie
Leszek
Pozdrawiam serdecznie
Leszek
el_za pisze:150
pozdrowienia
Ela
-
l.chybowski

- Kontakt:
Dzień dobry
Udało mi się odnaleźć akt zgonu Juliana Telesfora
Chibowski Julian Telesfor Lublin (św. Jan) 304 1904
syna Mikołaja Chybowskiego (choć może być podane błędnie Michała) i Marianny zd. Wierzbickiej.
Tak więc potwierdziłem moje powiązanie z Telesforem o którym pisałem w http://lubgens.eu/viewtopic.php?p=1703
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tłumaczeniu:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1859/0/2. ... 02ztbjRnLg
Z góry bardzo bardzo dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie
Leszek
Udało mi się odnaleźć akt zgonu Juliana Telesfora
Chibowski Julian Telesfor Lublin (św. Jan) 304 1904
syna Mikołaja Chybowskiego (choć może być podane błędnie Michała) i Marianny zd. Wierzbickiej.
Tak więc potwierdziłem moje powiązanie z Telesforem o którym pisałem w http://lubgens.eu/viewtopic.php?p=1703
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tłumaczeniu:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1859/0/2. ... 02ztbjRnLg
Z góry bardzo bardzo dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie
Leszek
304
Lublin, 15/ 28 sierpnia 1904r, o godz. 5.00 po południu;
Zgłaszający - Stanisław Sitkiewicz, prywatny plenipotent, lat 33 i Seweryn Borowiński, felczer, lat 35, obaj z Lublina;
Oświadczyli, że w dniu dzisiejszym, o godz. 4.30 po południu, zmarł w Lublinie, Julian Telesfor Chybowski, lat 72, wdowiec, utrzymujący się z własnych środków, urodzony we wsi Bejdy, powiecie Konstantynowskim, Guberni Siedleckiej, zamieszkały w Lublinie, syn Mikołaja i Marianny z domu Wierzbickiej, małż. Chybowskich.
pozdrawiam
Ela
to fajne uczucie jak udaje się odnaleźć brakującą nitkę, gratulacje i dalszych sukcesów
Zgłaszający - Stanisław Sitkiewicz, prywatny plenipotent, lat 33 i Seweryn Borowiński, felczer, lat 35, obaj z Lublina;
Oświadczyli, że w dniu dzisiejszym, o godz. 4.30 po południu, zmarł w Lublinie, Julian Telesfor Chybowski, lat 72, wdowiec, utrzymujący się z własnych środków, urodzony we wsi Bejdy, powiecie Konstantynowskim, Guberni Siedleckiej, zamieszkały w Lublinie, syn Mikołaja i Marianny z domu Wierzbickiej, małż. Chybowskich.
pozdrawiam
Ela
to fajne uczucie jak udaje się odnaleźć brakującą nitkę, gratulacje i dalszych sukcesów
-
l.chybowski

- Kontakt:
Dziękuję Eluel_za pisze:304
pozdrawiam
Ela
Bardzo mi pomogłaś, to naprawdę super uczucie.
Budowałem oddzielnie 2 drzewa i teraz mogłem je połączyć.
Pozdrawiam
Leszek
-
l.chybowski

- Kontakt:
Dzień dobry,
mam ogromna prośbę dot. przetłumaczenia 2 aktów urodzenia:
Józef Idziaszczyk s. Walentego i Marianny Paś, akt nr 3/1909 Brzeźnio
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Michał Idziaszczyk s. Walentego i Marianny Paś, akt nr 215/1911 Brzeźnio
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Leszek Chybowski
mam ogromna prośbę dot. przetłumaczenia 2 aktów urodzenia:
Józef Idziaszczyk s. Walentego i Marianny Paś, akt nr 3/1909 Brzeźnio
Michał Idziaszczyk s. Walentego i Marianny Paś, akt nr 215/1911 Brzeźnio
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Leszek Chybowski
3
Brzeźnio, 29 grudnia 1908/ 11 stycznia 1909
Zgłaszają - Walenty Idziaszczyk, robotnik z Bronczynna, lat 42 oraz Marcin Paś, lat 42 i Tomasz Sterna, lat 45, rolnicy z Bronczynna;
Dziecko - urodzone w Bronczynnie, 23 grudnia/ 05 stycznia, tego roku, o 6.00 rano, nadane imię - Józef;
Matka - Marianna z Pasiów, lat 22;
Chrzestni - Antoni Paś i Marianna Sterna.
215
Brzeźnio, 18/ 31 sierpnia 1911
Zgłaszają - Walenty Idziaszczyk, wyrobnik z Bronczynna, lat 44 oraz Marcin Paś, lat 40 i Wawrzyniec Pustelnik, lat 50, rolnicy z Bronczynna;
Dziecko - urodzone w Bronczynnie, wczoraj, o 12.00 w południe, nadane imię - Michał;
Matka - Marianna z Pasiów, lat 33;
Chrzestni - Jan Pustelnik i Marianna Paś.
pozdrawiam Ela
Zgłaszają - Walenty Idziaszczyk, robotnik z Bronczynna, lat 42 oraz Marcin Paś, lat 42 i Tomasz Sterna, lat 45, rolnicy z Bronczynna;
Dziecko - urodzone w Bronczynnie, 23 grudnia/ 05 stycznia, tego roku, o 6.00 rano, nadane imię - Józef;
215
Zgłaszają - Walenty Idziaszczyk, wyrobnik z Bronczynna, lat 44 oraz Marcin Paś, lat 40 i Wawrzyniec Pustelnik, lat 50, rolnicy z Bronczynna;
Dziecko - urodzone w Bronczynnie, wczoraj, o 12.00 w południe, nadane imię - Michał;
pozdrawiam Ela
-
l.chybowski

- Kontakt:
Bardzo Ci dziękuję Elu,el_za pisze:3
215
pozdrawiam Ela
Pozdrawiam serdecznie
Leszek
-
Koplinski_L

Witam,
Mam prośbę o przetłumaczenie Aktu Zgonu.
Rok 1899 Aleksander De(m)bowski. Aleksandrów (Łódzki).
akt: http://koplinscy.dlf.interia.pl/debowsc ... bowski.jpg
Z góry dziękuję serdecznie i pozdrawiam,
Łukasz K.
Mam prośbę o przetłumaczenie Aktu Zgonu.
Rok 1899 Aleksander De(m)bowski. Aleksandrów (Łódzki).
akt: http://koplinscy.dlf.interia.pl/debowsc ... bowski.jpg
Z góry dziękuję serdecznie i pozdrawiam,
Łukasz K.
-
MonikaMaru

Witam,
58. Aleksandrów
1. Aleksandrów 12/24.IX.1899 o 4-ej po poł.
2. Stanisław Gliński 40 lat i Stanisław Kubiak 30 lat mający, tkacze z Aleksandrowa
3. dziś (24.IX.br) o 12-ej w poł. zmarł w Aleksandrowie ALEKSANDER DEMBOWSKI, sadownik, 75 lat mający, s. zmarłych Karola i Tekli niewiadomej z domu, pozostawił owdowiałą żonę Mariannę.
58. Aleksandrów
1. Aleksandrów 12/24.IX.1899 o 4-ej po poł.
2. Stanisław Gliński 40 lat i Stanisław Kubiak 30 lat mający, tkacze z Aleksandrowa
3. dziś (24.IX.br) o 12-ej w poł. zmarł w Aleksandrowie ALEKSANDER DEMBOWSKI, sadownik, 75 lat mający, s. zmarłych Karola i Tekli niewiadomej z domu, pozostawił owdowiałą żonę Mariannę.