par. Brześć, Krasnystaw, Warszawa, Wielgie, Włocławek ...

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Adnotacja z Księgi Ludności Stałej

Post autor: Vasquez »

Wow. I tak super. Michalina urodziła się w 1866r. we Włocławku, więc te 22 lata pasują jak ulał. Ciekawe, gdzie był ich ślub, w Genetece nie ma, ale może się kiedyś pojawi. Bardzo dziękuję!

EDIT:
Ostatnia prośba - czy mogę prosić o datę urodzenia Eugenii z tego drugiego aktu? Dziękuję. :)
Pozdrawiam,

Karol.
Kasprzyk_Anna

Sympatyk
Ekspert

Adnotacja z Księgi Ludności Stałej

Post autor: Kasprzyk_Anna »

Eugenia urodziła się 18/30 grudnia 1888 r.

Chrzest 25 grudnia 1888 r. / 6 stycznia 1889 r.

:)
MonikaMaru

Sympatyk

Re: Adnotacja z Księgi Ludności Stałej

Post autor: MonikaMaru »

Vasquez pisze: Michalina urodziła się w 1866r. we Włocławku, więc te 22 lata pasują jak ulał. Ciekawe, gdzie był ich ślub, w Genetece nie ma, ale może się kiedyś pojawi.
Karolu, jeśli w LKS-ie była adnotacja z 1888, że Michalina zameldowana jest przy mężu w Kaliszu, to wypływa z tego wniosek, że ślub był albo w Kaliszu (mogła tam pracować), albo we Włocławku (w miejscu urodzenia) w latach 1885-1888, bo w 1889 już oboje mieszkali w Warszawie.

I zamiast czekać na genetekę zajrzyj tu :) - Włocławek 1888 a. 30 jpg 250
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query

Pozdrawiam,
Monika
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Adnotacja z Księgi Ludności Stałej

Bardzo dziękuję Moniko! Jest rzeczywiście akt ślubu, w jpg 193. :)
Pozdrawiam,

Karol.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Prośba o tłumaczenie dwóch aktów

Witam serdecznie,

Mam wielką prośbę o tłumaczenie dwóch aktów, jeden - ślub z Włocławka a drugi - zgon z Warszawy.

1) W pierwszym akcie głównie zależy mi na informacjach nt. daty ślubu oraz nt. pana młodego (bo co do panny młodej to wiem, że urodziła się we Włocławku (29.9.1866), jako córka Leopolda Dąbkowskiego i Józefy z Motylińskich. Więc więcej w tym akcie nie będzie. Nie wiem natomiast nic o panie młodym, skąd pochodził itp.

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query

Jest to akt 30 ze skanu numer 193.

2) W drugim akcie proszę o informację nt. daty i miejsca zgonu oraz kim był dla zmarłej zgłaszający. Jest to zgon mojej 3x prababci, wspomnianej w pierwszym akcie Józefy Dąbkowskiej z Motylińskich.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =639&y=521

Akt 412.

Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam,

Karol.
MonikaMaru

Sympatyk

Witam,

Tak to jest z tą genealogiąwarchiwach - nie sprawdziłam, że to jeszcze nie ten akt. Grunt, że znalazł się. :)

31. Włocławek
1. Włocławek 30.I./11.II.1888 o 10-ej rano
2. Ferdynand Paul, 70 lat i Karol Gontarski, 40 lat, obywatele z Włocławka
3. KAZIMIERZ WODYŃSKI, będący w służbie włocławskiej policji, starszy rewirowy nadzorca, starszy pisarz rezerwista 14-tego litewskiego pułku dragonów, kawaler, urodzony w Zagórowie pow. słupecki, s. zmarłych Jana i Rozalii z Kołczyńskich małż. Wodyńskich, 29 lat mający, zamieszkały w Warszawie
4. MICHALINA JOANNA DĄBKOWSKA, panna, urodzona we Włocławku, c. Leopolda i Józefy z Motylińskich małż. Dąbkowskich, 21 lat mająca, zamieszkała przy rodzicach we Włocławku
5. trzy zapowiedzi w tutejszej parafii i dwie w warszawskim kościele Wszystkich Świętych, od jednej zwolnienie Warszawskiej Konsystorii z 25.I./6.II.br nr 602
6. pozwolenie dla narzeczonego udzielone przez Kancelarię Warszawskiego Oberpolicmajstra z 20.I.br nr 160 1582 i 87 (dziwnie zapisany numer "sto sześćdziesiąt tysiąc pięćset osiemdziesiąt dwa i osiemdziesiąt siedem") w załączeniu
7. pozwolenie ustne rodziców panny
8. umowy przedślubnej nie zawarli

412.
Zgłoszono - 25.VII./6.VIII.1892
data zgonu - dzisiaj (6.VIII.br) o 4-ej rano
miejsce - pod nr 1271B w Warszawie
zgłosił: Kazimierz Wodyński , st. nadzorca rewirowy i Jan Gwiazda dozorca
zmarła - Józefa Dąbkowska, c. Antoniego i Józefy małż. Motylińskich, urodzona w Brześciu Kujawskim, 48 lat mająca, pozostał owdowiały mąż Leopold.

To była teściowa zgłaszającego Kazimierza, a matka Michaliny.

Pozdrawiam,
Monika
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Wszystko się zgadza. :) Ogromne dzięki! Widać, że niezindeksowane materiały z Włocławka skrywają jeszcze sporo tajemnic. :)
Pozdrawiam,

Karol.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Akt ślubu i akt zgonu - Brześć Kujawski

Witam serdecznie,

Dzisiaj znowu odkryłem metryki moich przodków. :) Z czego bardzo się cieszę. Ale mam jak zwykle problem z rosyjskim. Bardzo proszę o przetłumaczenie dwóch aktów, i z góry przepraszam, że są to odnośniki do genealogiiwarchiwach (ale wycinając skan byłby za mały, by coś z niego rozczytać):

1) zgon Józefy Motylińskiej z.d. Pniewskiej, rok 1881, akt 14 na skanie nr 64: https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big

2) ślub Karola Gontarskiego i Marianny Marczewskiej, rok 1876, akt 25 na skanie nr 57:
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big

Prosiłbym również o skorygowanie i uzupełnienie, jeśli to nie problem, moich "domysłów" z Księgi Ludności Stałej m. Włocławka:

http://meldunkowe.genealodzy.pl/skan.ph ... k=0032.jpg

Tzn.
1. Karol Gontarski, syn Adama i Heleny z Pniewskich, ur. 31 października 1847r. w Brześciu Kujawskim,
2. Marianna Marczewska, córka ?? i ??, ur. 28 listopada 1848r. w ??
ich dzieci:
3. Franciszek Karol Gontarski, ur. 3 października 1879r. we Włocławku,
4. Czesław Antoni (?) Gontarski, ur. 20 ? 1884r. we Włocławku,
5. Teodor Stanisław Gontarski, ur. 3 października 1889r. we Włocławku [równo 10 lat po pierwszym bracie? :) ]

Ciekawi mnie również czym są te zapiski w ostatniej tabelce dot. syna 1. i 2. (kolejno o 1901 i 1905r.) a także przy rodzicach (1893).

Z góry ogromnie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,

Karol.
MonikaMaru

Sympatyk

Z księgi meldunkowej.
1. i 2. na końcu - przenieśli się z Brześcia kujawskiego w 1893r.
2. córka Jakuba i Józefy z Aleksandrowiczów, urodzona w Aleksandrowie (wieś)
3. na końcu - żołnierz pospolitego ruszenia II kategorii
4. Jakub, urodzony 8/20.VI. , na końcu - do poboru 1905 nie stawił się.

14. Brześć
1. Brześć 16/28.II.1881 o 10-ej rano
2. Antoni Przywieczerski, 39 lat i Tomasz Nowacki, 50 lat mający, obywatele z Brześcia
3. 13/25.II.br o 2-ej po poł. zmarła w Brześciu JÓZEFA MARIANNA z Pniewskich MOTYLIŃSKA wdowa po zmarłym w Brześciu 15.II.1855 Antonim Motylińskim, zamieszkała przy synu w Brześciu, 63 lata mająca, urodzona w Brześciu, c. zmarłych Mikołaja i Apolonii z Szydłowskich niegdyś małżonków Pniewskich, pozostawiła czworo dzieci- Józefę, Karola, Jana i Ignacego.

25. Brześć
1. Brześć 21.VII./2.II.1876 o 8-ej wieczorem.
2. Stanisław Marczewski, utrzymujący się z własnych funduszy, 67 lat , zamieszkały w Warszawie ul.Nowolipie 36 i Hilary Kozłowski, organista z tutejszego kościoła, zamieszkały w Brześciu, 57 lat mający
3. KAROL GONTARSKI, 27 lat mający, mistrz pozłotnik, urodzony w tutejszej parafii, a obecnie zamieszkały we Włocławku, s. Adama i Heleny z Pniewskich małż. Gontarskich z Brześcia
4. MARIANNA MARCZEWSKA, panna, urodzona w Aleksandrowie i w tej samej parafii powiatu łęczyckiego, c. Jakuba i zmarłej Józefy z Rynkiewiczów niegdyś małż. Marczewskich, 28 lat mająca, zamieszkała przy ojcu obywatelu w Brześciu
5. jedna zapowiedź; od dwu pozostałych zwolnienie decyzją władz Włocławsko-Kaliskiej Kurii z 27.VII.br nr 1361 wydaną w Brześciu
6. pozwolenie ustne ojca panny młodej
7. umowy przedślubnej nie zawarli

Zdaje się, że w księdze ludności pomylono nazwisko panieńskie matki Marianny ze wsią. :)

Pozdrawiam,
Monika
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Ogromnie dziękuję, Moniko. Cieszę się, że coraz więcej wiem o przodkach i krewnych. Czyli rozumiem, że z KLS - ten jeden syn miał imiona Czesław Jakub? :)

Jeśli mógłbym prosić jeszcze o dwie kwestie.. Nie chodzi o całościowe tłumaczenie, bo wszystko z obu aktów chyba wiem, tzn. kto był kogo synem i tak dalej, tak naprawdę chodzi tylko o nasze, gregoriańskie daty zgonów.

1) zgon Heleny Gontarskiej z.d. Pniewskiej w Brześciu 1901r.: http://oi66.tinypic.com/29pog2t.jpg (78 lat, córka Mikołaja i Apolonii z Szydłowskich Pniewskich, żona Adama Gontarskiego; z aktu rozumiem, że była po nim wdową?

2) zgon Antoniego Dąbkowskiego we Włocławku 1904r.: http://oi65.tinypic.com/fw0nxj.jpg - tu bym dodatkowo prosił o podany wiek Antoniego, tzn. powinen to być rok albo kilka miesięcy, bo rodzice jego, Karol i Czesława z Sawickich brali ślub w 1903r. W 1905r. urodziła się moja prababcia Maria, zawsze myślałem, że była najstarsza z rodzeństwa, a się okazuje, że był jeszcze brat, który zmarł bardzo wcześnie.

Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam,

Karol.
MonikaMaru

Sympatyk

Witam,

Tak, to był Czesław Jakub.

1) wdowa, miała 89 lat, mieszkała w Brześciu przy córce, zmarła 24 III.br o 1-ej w nocy.
Może któryś ze zgłaszających był zięciem albo wnukiem?

2) zmarł w wieku 11 miesięcy 18.X.br o 8-ej rano.

Pozdrawiam,
Monika
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuję. Wiek był zawyżony, bo posiadam jej akt chrztu z 1822r. Ale to częsty błąd. Mieszkała przy córce, pewnie przy Barbarze po pierwszym mężu Szudzikowskiej, po drugim - Szatkowskiej (która zmarła notabene tylko 3 lata później, w 1904r.). Nazwisk zgłaszających póki co nie kojarzę. :)

Jeśli mógłbym mieć (już ostatnią, obiecuję :) ) prośbę, to bardzo proszę tylko o następujące informacje:

http://meldunkowe.genealodzy.pl/skan.ph ... k=0238.jpg

Chodzi mi tu o następujące informacje:
1) data i miejsce narodzin Marty Dąbkowskiej z.d. Malanowskiej, po pierwszym mężu Zalewskiej;
2) data narodzin Ignacego Stefana (? jeśli dobrze odczytuję; tego urodzonego w 1883r.) Dąbkowskiego; i jakie są informacje zawarte w ostatniej kolumnie, podobnie jest też pieczątka i to chyba oznacza ślub w 14.VI.1908?
3) data narodzin Marianny Dąbkowskiej, to chyba 4 grudzień 1875r.? Tu również interesuje mnie co jest napisane w ostatniej kolumnie, a pieczątka też sugeruje chyba ślub, 11.XI.1903?

Z góry bardzo dziękuję i na razie nie będę miał żadnych nowych próśb. :)
Pozdrawiam,

Karol.
MonikaMaru

Sympatyk

1) nie widzę Marty Dąbkowskiej.
Jest
- Agnieszka Józefa , c. Antoniego i Józefy z Pniewskich małż. Motylińskich, urodzona w Brdowie pow. kolski 15.IV.1844, zmarła w Warszawie 25.VII./6.VIII.1892
- Michalina Dąbkowska, c. Leopolda i Józefy z Motylińskich, urodzona we Włocławku 29.IX.1866; panna przy rodzicach; zapisana w księdze miasta Kalisza przy mężu Kazimierzu Wodyńskim, a wykreślona na podst. inf. z Kaliskiego magistratu z 10.III.1881 nr 1721

2) Ignacy Stefan - na pieczątce - wydano dowód tożsamości/osobisty; urodzony 27.VII.1883 we Włocławku; w jednej rub. ołówkiem - rzeźnik w Łodzi; żołnierz rezerwy niższego stopnia

3) Marianna Dąbkowska, urodzona we Włocławku, w ostatniej rubryce - wstąpiła w związek małżeński z mieszkańcem Kijowa w?/z? ....? Tutoczkinem? i dlatego wykreślona.

Pozdrawiam,
Monika
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Tzn. chodzi mi o tą rubrykę '8', nie jest to Marta (urodzona w 1835r.)? Z.d. Malanowska, wdowa po Janie Zalewskim. Chyba, że coś pokiełbasiłem. :) Ogromnie dziękuję za całą pomoc.

P.S.
Czemu oni się z tej gałęzi tak rozprzestrzeniali! ;) Łódź, Warszawa, Kijów, nie wiadomo co jeszcze... :)

P.S. 2
Nazwisko Tutoczkin istnieje, tzn. ТУТОЧКИН, i nawet w Kijowie. Więc to chyba dobry trop. Czy imię owego Tutoczkina jest nieczytelne, czy po prostu go nie ma?
Pozdrawiam,

Karol.
MonikaMaru

Sympatyk

Rzeczywiście, umknęła mi. ;)

Marta Dąbkowska c. Józefa i Katarzyny z Gujskich, urodzona 20.II.1835 w Osieku Lipnowskim; przy mężu; informacja od wójta z Tłuchowa pow. lipnowski z 20.IV.1893 nr 412
ołówkiem - wieś Tłuchowo nr 511

Jeszcze raz spojrzałam na Tutoczkina. Nie wiem, co tam napisane przed nazwiskiem. Może "w Imperii" i imienia nie ma?

Na mapie tak to wygląda.
https://www.google.pl/maps/dir/T%C5%82u ... 52.8172515

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”