par. Bujwidze, Janiszki, Korkożyszki, Niemenczyn ...OK
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
MonikaMaru

spis rodziny Wyszomirskich 1816r.
Poprawiłam ten folwark i imię Marianny. To "i" wyglądało jak "c" i stąd Marcjanna. Imiona dzieci jako Alojzy i Fabiana z tego zestawu liter nie da się tak odczytać. Może w 1816 Alojzy i Fabiana już nie żyły? Nie podejrzewam, żeby baryłka okowity tak zamieszała.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- jurek.solecki

spis rodziny Stalewskich
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47d ... 2b090.html
Nazwiska to Antoni Stalewski jego żona Agata(Agnieszka) Miesojed, dzieci to Józef. Bonifacy i Maria
(Bonifacy i weronika Wyszomirska to moi prapra)
brat Antoniego to Franciszek
ojciec Stanisław
zaścianek Skinderyszki parafia Inturki
data sporządzenia spisu 1 czerwiec 1816r.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47d ... 2b090.html
Nazwiska to Antoni Stalewski jego żona Agata(Agnieszka) Miesojed, dzieci to Józef. Bonifacy i Maria
(Bonifacy i weronika Wyszomirska to moi prapra)
brat Antoniego to Franciszek
ojciec Stanisław
zaścianek Skinderyszki parafia Inturki
data sporządzenia spisu 1 czerwiec 1816r.
-
MonikaMaru

Pisane okropnym maczkiem.
rb.1.
- Franciszek Stalewski syn Stanisława, 75 lat mający, stałe miejsce zamieszkania w powiecie wileńskim, parafii inturskiej w majątku właściciela Jeleńskiego Ambrofiszki? na dzierżawionej ziemi w zaścianku Skinderyszki
- objął brat rodzony Antoni Stalewski syn Stanisława ...? 49 lat
rb.2.
- żonaty z Klarą z Kowalewskich córką Stanisława, 46 lat
- żonaty ze szlachcianką Agnieszką z Mesojedów (Miesiejedów) córką Jana, 40 lat
rb.3.
- ma syna Wincentego, 19 lat
- ma synów Józefa 16 lat, Bonifacego 9 lat i córkę Teklę 18 lat
rb. 4.
uprzednio mieszkali w powiecie wiłkomierskim parafii łygniańskiej?/ligniańskiej? w majątku właścicieli Rękowskich/Rępowskich/Repniowskich? w Sidoryszkach? na dzierżawionej ziemi we wsi Krzywosiele? (w Krzywosielach?), gdzie po rewizji w 1795r. jako szlachta zostali spisani.
rb. 5.
nie posiadają własnego majątku
rb.6.
służby nie odbyli i tak jak uprzednio również teraz zajmują się gospodarstwem
Na dole: dusz 3, mężczyzn 3.
Takową schemę jako za nieumiętnych pisma Franciszka i Antoniego Stalewskich synów Stanisława po proźbii ich osobistey podpisuję się
Tomasz S........?
Znowu utknęłam na różnych ....iszkach.
Odczytuję, że córką Antoniego była Tekla nie Maria.
Pozdrawiam,
Monika
rb.1.
- Franciszek Stalewski syn Stanisława, 75 lat mający, stałe miejsce zamieszkania w powiecie wileńskim, parafii inturskiej w majątku właściciela Jeleńskiego Ambrofiszki? na dzierżawionej ziemi w zaścianku Skinderyszki
- objął brat rodzony Antoni Stalewski syn Stanisława ...? 49 lat
rb.2.
- żonaty z Klarą z Kowalewskich córką Stanisława, 46 lat
- żonaty ze szlachcianką Agnieszką z Mesojedów (Miesiejedów) córką Jana, 40 lat
rb.3.
- ma syna Wincentego, 19 lat
- ma synów Józefa 16 lat, Bonifacego 9 lat i córkę Teklę 18 lat
rb. 4.
uprzednio mieszkali w powiecie wiłkomierskim parafii łygniańskiej?/ligniańskiej? w majątku właścicieli Rękowskich/Rępowskich/Repniowskich? w Sidoryszkach? na dzierżawionej ziemi we wsi Krzywosiele? (w Krzywosielach?), gdzie po rewizji w 1795r. jako szlachta zostali spisani.
rb. 5.
nie posiadają własnego majątku
rb.6.
służby nie odbyli i tak jak uprzednio również teraz zajmują się gospodarstwem
Na dole: dusz 3, mężczyzn 3.
Takową schemę jako za nieumiętnych pisma Franciszka i Antoniego Stalewskich synów Stanisława po proźbii ich osobistey podpisuję się
Tomasz S........?
Znowu utknęłam na różnych ....iszkach.
Odczytuję, że córką Antoniego była Tekla nie Maria.
Pozdrawiam,
Monika
- jurek.solecki

Wielkie dzięki.
Gdzie tak uczą rosyjskiego, żeby połapać się w tych wszystkich ...iszkach, ......kiszach a do tego pisownia polskich nazwisk
rosyjskimi bukwami.
czyli należy rozumieć:
Franciszek Stalewski ma 75 lat, zona Klara ma 46 lat ich syn Wincenty 19 lat
oj ten ...dziadek Franciszek wesoły wiódł żywot, mając 56 lat wziął za żonę młódkę i jeszcze doczekał się syna.
A i między braćmi tez wychodzi bardzo duża różnica wieku.
Nie Masz poglądu w sprawie dopisku późniejszego "dok zap 31 grudzień 1843 lub 2
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Jurek Solecki
Gdzie tak uczą rosyjskiego, żeby połapać się w tych wszystkich ...iszkach, ......kiszach a do tego pisownia polskich nazwisk
rosyjskimi bukwami.
czyli należy rozumieć:
Franciszek Stalewski ma 75 lat, zona Klara ma 46 lat ich syn Wincenty 19 lat
oj ten ...dziadek Franciszek wesoły wiódł żywot, mając 56 lat wziął za żonę młódkę i jeszcze doczekał się syna.
A i między braćmi tez wychodzi bardzo duża różnica wieku.
Nie Masz poglądu w sprawie dopisku późniejszego "dok zap 31 grudzień 1843 lub 2
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Jurek Solecki
-
MonikaMaru

Dopisek: Dok(ument) zap(isany) 31.XII.1843 r. Może zapis ten powstał wtedy.
W którym roku Franciszek miał 75 lat?
Monika
W którym roku Franciszek miał 75 lat?
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- jurek.solecki

poprawienie tłumaczenia Maria Opalińska Prażmów 1904r
Witam.
Mam problem ze zrozumieniem metryki urodzenia 1904r. Nowy Prażmów par. Prażmów Pauliny Opalińskiej
Czy zgłaszającym był Onufry Opaliński
chrzestni wymieni w metryce to Franciszek Meszka i Marianna Opalińska a podpisuje akt Franciszek Moczygęba.
Oraz nie mogę rozczytać zapisu na marginesie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00a ... a6c46.html
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Mam problem ze zrozumieniem metryki urodzenia 1904r. Nowy Prażmów par. Prażmów Pauliny Opalińskiej
Czy zgłaszającym był Onufry Opaliński
chrzestni wymieni w metryce to Franciszek Meszka i Marianna Opalińska a podpisuje akt Franciszek Moczygęba.
Oraz nie mogę rozczytać zapisu na marginesie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00a ... a6c46.html
Pozdrawiam
Jurek Solecki
-
MonikaMaru

Witam,
Zgłaszającym jest Tadeusz Opaliński mający 62 lata, rolnik z Nowego Prażmowa. Pozostali - OK
Na marginesie:
Na podstawie pisma urzędnika stanu cywilnego parafii prażmowskiej z dn. 26.XI.1909 o nr 82 wprowadza się tu następujące uzupełnienie: Zygmunt Aleksander Walenty (3-ch imion) Mysyrowicz (?) właściciel dóbr s. Władysława i Jadwigi z Rynsów/Ryksów dn. 10/23.XI.1909 aktem nr 22 zawarł związek małżeński w parafii Promna z Pauliną Opalińską c. Tadeusza i Józefy z Soraczyńskich. Wymienioną w tym akcie (urodzenia) spłodzoną przez niego przed wstąpieniem w związek małżeński córkę Marię przyjął za swoją własną i na podstawie art. 291 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego zapewnia jej status i prawa dziecka z prawowitego związku .
Pozdrawiam,
Monika
Zgłaszającym jest Tadeusz Opaliński mający 62 lata, rolnik z Nowego Prażmowa. Pozostali - OK
Na marginesie:
Na podstawie pisma urzędnika stanu cywilnego parafii prażmowskiej z dn. 26.XI.1909 o nr 82 wprowadza się tu następujące uzupełnienie: Zygmunt Aleksander Walenty (3-ch imion) Mysyrowicz (?) właściciel dóbr s. Władysława i Jadwigi z Rynsów/Ryksów dn. 10/23.XI.1909 aktem nr 22 zawarł związek małżeński w parafii Promna z Pauliną Opalińską c. Tadeusza i Józefy z Soraczyńskich. Wymienioną w tym akcie (urodzenia) spłodzoną przez niego przed wstąpieniem w związek małżeński córkę Marię przyjął za swoją własną i na podstawie art. 291 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego zapewnia jej status i prawa dziecka z prawowitego związku .
Pozdrawiam,
Monika
-
Stanisław_Szwarc

Zgłoszenie - 16/29.08.1904
Urodzenie - 15/28.07.1904
Zgłaszający - Tadeusz (Fadiej) Opaliński
Świadkowie - Franciszek Moczygęba i Franciszek Meszka
Matka - Paulina Opalińska (niezamężna), ojciec - nieznany
Imię dziecka - Maria
chrzestni - Franciszek Moczygęba i Marianna Opalińska
spisanie aktu opóźnione z nieznanej przyczyny
podpisany przez księdza i świadków, bo zgłaszający jest niepiśmienny.
Z zapisu na marginesie nie wszystko rozumiem, ale wynika z niego, że 10/23.11.1909 Paulina córka Tadeusza i (imię matki nieczytelne) z domu Soroczyńskiej wyszła za mąż za Zygmunta Aleksandra Walentego My...owicza syna Włodzimierza i Jadwigi z domu Ry...(?). Mąż Pauliny uznał Marię za swoją córkę. Ślub miał miejsce w parafii Pro...(?). Dalej następuje powołanie sie na jakiś kodeks.
Tyle zdołałem odczytać. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
Pozdrowienia
Staszek
Urodzenie - 15/28.07.1904
Zgłaszający - Tadeusz (Fadiej) Opaliński
Świadkowie - Franciszek Moczygęba i Franciszek Meszka
Matka - Paulina Opalińska (niezamężna), ojciec - nieznany
Imię dziecka - Maria
chrzestni - Franciszek Moczygęba i Marianna Opalińska
spisanie aktu opóźnione z nieznanej przyczyny
podpisany przez księdza i świadków, bo zgłaszający jest niepiśmienny.
Z zapisu na marginesie nie wszystko rozumiem, ale wynika z niego, że 10/23.11.1909 Paulina córka Tadeusza i (imię matki nieczytelne) z domu Soroczyńskiej wyszła za mąż za Zygmunta Aleksandra Walentego My...owicza syna Włodzimierza i Jadwigi z domu Ry...(?). Mąż Pauliny uznał Marię za swoją córkę. Ślub miał miejsce w parafii Pro...(?). Dalej następuje powołanie sie na jakiś kodeks.
Tyle zdołałem odczytać. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
Pozdrowienia
Staszek
- jurek.solecki

Witam.
Chciałem podziękować za tłumaczenia.
Napisałem już do AP Grodzisk zapytanie czy mają już w swoich zasobach śluby z 1909r par. Promna
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Chciałem podziękować za tłumaczenia.
Napisałem już do AP Grodzisk zapytanie czy mają już w swoich zasobach śluby z 1909r par. Promna
Pozdrawiam
Jurek Solecki
- jurek.solecki

Zygmunt Aleksander Walenty 3-ga imion Mysyrowicz
Witam.
Prosił bym o tłumaczenia aktu ślubu
Generalnie treść samego aktu odczytałem, ale chodzi mnie o całą treść.
Władysław Aleksander Walenty Mysyrowicz lat 36 urodzony w Łosiu par. Jazgarzew mieszkający w majątku Gury syn Władysława i zyjącej Jadwigi urodzonej Ryx a Pauliną Opalinską panną lat34 urodzoną w Prażmowie córką Tadeusza i Józefy urodzonej Sroczyńska małżonków Opalinskich.
Dalej jest coś o dzieciach przed małżeńskich ale już nie bardzo sobie radzę.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/703 ... 2db03.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ee ... 23dbc.html
Pozdrawiam
Jerzy Solecki
Prosił bym o tłumaczenia aktu ślubu
Generalnie treść samego aktu odczytałem, ale chodzi mnie o całą treść.
Władysław Aleksander Walenty Mysyrowicz lat 36 urodzony w Łosiu par. Jazgarzew mieszkający w majątku Gury syn Władysława i zyjącej Jadwigi urodzonej Ryx a Pauliną Opalinską panną lat34 urodzoną w Prażmowie córką Tadeusza i Józefy urodzonej Sroczyńska małżonków Opalinskich.
Dalej jest coś o dzieciach przed małżeńskich ale już nie bardzo sobie radzę.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/703 ... 2db03.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ee ... 23dbc.html
Pozdrawiam
Jerzy Solecki
-
MonikaMaru

Witam,
niżej jest, że udzielono dyspenzy od trzech zapowiedzi na podst. decyzji arcybiskupa o nr 5380, oraz że umowy przedślubnej nie zawarli.
I o dzieciach:
"(...)Tak samo oboje (ustnie) oświadczyli, że dzieci, a mianowicie;
-córkę Elżbietę urodzoną w Strupiechowie 6/19.XI.1902, akt urodzenia i chrztu nr 211, który sporządzony został przez urzędnika stanu cywilnego rzymsko-katolickiej parafii w Przybyszowie, pow. grójecki, i w którym to akcie córka ta to Elżbieta Opalińska;
-córkę Marię urodzoną w Nowym Prażmowie 15/28.VII.1904, akt urodzenia i chrztu nr 114, który sporządzony został przez urzędnika stanu cywilonego parafii w Prażmowie, pow. grójecki, i w którym to akcie córka ta zapisana jest jako Maria Opalińska, córka niezamężnej Pauliny Opalińskiej; i
-córkę Teresę Zofię urodzoną tu we wsi Bury 1/14.IX.br, akt urodzenia i chrztu nr 113 sporządzony przeze mnie urzędnika stanu cywilnego, i w którym to akcie dziecię to to Teresa Zofia Opalińska, córka niezamężnej Pauliny Opalińskiej;
zostały przez nich wydane na świat i niniejszym aktem ślubnym uznają je za swoje własne oraz zgodnie z art.291 I-go Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego zobowiązują się zapewnić im prawa i byt należny dzieciom z prawowitych związków."
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
niżej jest, że udzielono dyspenzy od trzech zapowiedzi na podst. decyzji arcybiskupa o nr 5380, oraz że umowy przedślubnej nie zawarli.
I o dzieciach:
"(...)Tak samo oboje (ustnie) oświadczyli, że dzieci, a mianowicie;
-córkę Elżbietę urodzoną w Strupiechowie 6/19.XI.1902, akt urodzenia i chrztu nr 211, który sporządzony został przez urzędnika stanu cywilnego rzymsko-katolickiej parafii w Przybyszowie, pow. grójecki, i w którym to akcie córka ta to Elżbieta Opalińska;
-córkę Marię urodzoną w Nowym Prażmowie 15/28.VII.1904, akt urodzenia i chrztu nr 114, który sporządzony został przez urzędnika stanu cywilonego parafii w Prażmowie, pow. grójecki, i w którym to akcie córka ta zapisana jest jako Maria Opalińska, córka niezamężnej Pauliny Opalińskiej; i
-córkę Teresę Zofię urodzoną tu we wsi Bury 1/14.IX.br, akt urodzenia i chrztu nr 113 sporządzony przeze mnie urzędnika stanu cywilnego, i w którym to akcie dziecię to to Teresa Zofia Opalińska, córka niezamężnej Pauliny Opalińskiej;
zostały przez nich wydane na świat i niniejszym aktem ślubnym uznają je za swoje własne oraz zgodnie z art.291 I-go Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego zobowiązują się zapewnić im prawa i byt należny dzieciom z prawowitych związków."
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
- jurek.solecki

Witam.
Wielkie dzięki za tak szybkie tłumaczenie.
Ale nie wiem jak się przymilić o całe dokładne tłumaczenie. Moja znajomość rosyjskiego sięga szkoły podstawowej i sredniej czyli
lata 1965 a chciałbym mieć dokładne tłumaczenie
Przepraszam, że się naprzykrzam.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Wielkie dzięki za tak szybkie tłumaczenie.
Ale nie wiem jak się przymilić o całe dokładne tłumaczenie. Moja znajomość rosyjskiego sięga szkoły podstawowej i sredniej czyli
lata 1965 a chciałbym mieć dokładne tłumaczenie
Przepraszam, że się naprzykrzam.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
-
MonikaMaru

Ćwicz się w rosyjskim. Moja też ze średniej i te same lata 
Ale doślę jutro.
Pozdrawiam,
monika
Ale doślę jutro.
Pozdrawiam,
monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- jurek.solecki

Miałem naciągane trzy na szynach i tak teraz już sporo się przyuczyłem.
Jeszcze raz dzięki
Jurek Solecki
Jeszcze raz dzięki
Jurek Solecki
-
MonikaMaru

22. Góry
Działo się w miejscowości Promna 10/23.XI.1909r. o godz. 9-ej wieczorem. Oświadczamy, że w przytomności świadków Kazimierza Kotlińskiego, 47 lat mającego, zarządcy majątku Falenice i Zenona Skarżyńskiego, 50 lat mającego, zarządcy majątku Strupiechów zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między ZYGMUNTEM ALEKSANDREM WALENTYM MYSYROWICZEM, kawalerem, właścicielem dóbr, 36 lat mającym, urodzonym w majątku Łoś parafia Jazgarzew a zamieszkałym w majątku Góry, synem zmarłego Władysława i żyjącej Jadwigi z Ryksów małżonków Mysyrowiczów a PAULNĄ OPALIŃSKĄ, panną, 34 lata mającą, urodzoną w Prażmowie, a zamieszkałą w Górach, córką Tadeusza i Józefy z Seroczyńskich małżonów Opalińskich. Nie ogłoszono trzech zapowiedzi przedślubnych na podstawie decyzji arcybiskupa nr 5380. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli umowy przedślubnej.Tak samo oboje (ustnie) oświadczyli, że dzieci, a mianowicie: córka Elżbieta urodzona w Strupiechowie 6/19.XI.1902, akt urodzenia i chrztu nr 211, który sporządzony został przez urzędnika stanu cywilnego rzymsko-katolickiej parafii w Przybyszowie, pow. grójecki, i w którym to akcie córka ta to Elżbieta Opalińska, córka Maria urodzona w Nowym Prażmowie 15/28.VII.1904, akt urodzenia i chrztu nr 114, który sporządzony został przez urzędnika stanu cywilonego parafii w Prażmowie, pow. grójecki, i w którym to akcie córka ta zapisana jest jako Maria Opalińska, córka niezamężnej Pauliny Opalińskiej i córka Teresa Zofia urodzona tu we wsi Góry 1/14.IX.br, akt urodzenia i chrztu nr 113 sporządzony przeze mnie urzędnika stanu cywilnego, i w którym to akcie dziecię to to Teresa Zofia Opalińska, córka niezamężnej Pauliny Opalińskiej - zostały przez nich wydane na świat i niniejszym aktem ślubnym, uznają je za swoje własne oraz zgodnie z art.291 I-go Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego zobowiązują się zapewnić im prawa i byt należny dzieciom z prawowitych związków. Religijny obrzęd zaślubin dopełniony został przez ks. Edwarda Sawickiego proboszcza parafii Promna. Akt został przeczytany nowożeńcom i świadkom oraz przez Nas, nowożeńców i świadków podpisany.
Pozdrawiam,
Monika
Działo się w miejscowości Promna 10/23.XI.1909r. o godz. 9-ej wieczorem. Oświadczamy, że w przytomności świadków Kazimierza Kotlińskiego, 47 lat mającego, zarządcy majątku Falenice i Zenona Skarżyńskiego, 50 lat mającego, zarządcy majątku Strupiechów zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między ZYGMUNTEM ALEKSANDREM WALENTYM MYSYROWICZEM, kawalerem, właścicielem dóbr, 36 lat mającym, urodzonym w majątku Łoś parafia Jazgarzew a zamieszkałym w majątku Góry, synem zmarłego Władysława i żyjącej Jadwigi z Ryksów małżonków Mysyrowiczów a PAULNĄ OPALIŃSKĄ, panną, 34 lata mającą, urodzoną w Prażmowie, a zamieszkałą w Górach, córką Tadeusza i Józefy z Seroczyńskich małżonów Opalińskich. Nie ogłoszono trzech zapowiedzi przedślubnych na podstawie decyzji arcybiskupa nr 5380. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli umowy przedślubnej.Tak samo oboje (ustnie) oświadczyli, że dzieci, a mianowicie: córka Elżbieta urodzona w Strupiechowie 6/19.XI.1902, akt urodzenia i chrztu nr 211, który sporządzony został przez urzędnika stanu cywilnego rzymsko-katolickiej parafii w Przybyszowie, pow. grójecki, i w którym to akcie córka ta to Elżbieta Opalińska, córka Maria urodzona w Nowym Prażmowie 15/28.VII.1904, akt urodzenia i chrztu nr 114, który sporządzony został przez urzędnika stanu cywilonego parafii w Prażmowie, pow. grójecki, i w którym to akcie córka ta zapisana jest jako Maria Opalińska, córka niezamężnej Pauliny Opalińskiej i córka Teresa Zofia urodzona tu we wsi Góry 1/14.IX.br, akt urodzenia i chrztu nr 113 sporządzony przeze mnie urzędnika stanu cywilnego, i w którym to akcie dziecię to to Teresa Zofia Opalińska, córka niezamężnej Pauliny Opalińskiej - zostały przez nich wydane na świat i niniejszym aktem ślubnym, uznają je za swoje własne oraz zgodnie z art.291 I-go Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego zobowiązują się zapewnić im prawa i byt należny dzieciom z prawowitych związków. Religijny obrzęd zaślubin dopełniony został przez ks. Edwarda Sawickiego proboszcza parafii Promna. Akt został przeczytany nowożeńcom i świadkom oraz przez Nas, nowożeńców i świadków podpisany.
Pozdrawiam,
Monika