par. Korczew, Mszczonów, Rogotwórsk, Rawie, Żyrardów ...

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

olenka777

Sympatyk

Post autor: olenka777 »

ale ja mam akt urodzenia syna!
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
olenka777

Sympatyk

Mam rok urodzenia miejsce a w bazie nie moge znalezc ;(
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

To Pokaż! :mrgreen:
Bo ja nie mam.

Pewnie po rosyjsku?

W jakiej bazie? W genetece?
Ostatnio zmieniony wt 18 gru 2012, 19:10 przez elgra, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jak Ci można pomóc poza
a. wskazaniem drogi z największą szansą powodzenia (jw -przez akt ślubu)
b. odczytaniem aktu urodzenia (jw -daj link do kopii, a jeszcze lepiej do wszystkich urodzeń dzieci)

wydaje się, że Powązki były w gminie Mszczonów, ale nie sprawdzałem szczerze mówiąc:)
olenka777

Sympatyk

Po rozyjsku ale na forum przetlumaczony.zaraz skopiuje
Pozdrawiam
Aleksandra
olenka777

Sympatyk

Pozdrawiam
Aleksandra
olenka777

Sympatyk

154 Powązki
Działo się to w mieście Mszczonów 17/30 maja 1889 roku o godzinie 2 po południu. Stawił się Franciszek Rożański rolnik lat 68 (... ...) w mieście Powązki i w obecności Jana Trojanowskiego rolnika z Powązek lat 35 i Antoniego Matyska rolnika z Lublinowa lat 33 okazał nam dziecię płci męskiej, objaśniając, ze urodziło sie w mieście Powązki 11/23 maja tego roku o godzinie 6 rano z jego ślubnej żony Jadwigi z Augustyniaków lat 36. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym nadano imię Konstanty a rodzicami chrzestnymi byli Jan Trojanowski i Florentyna Trzeciecka? Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany i przez nas podpisany został.
Ks. W.Guraczyński Przeor Mszczonowskiej Parafii
Pozdrawiam
Aleksandra
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Franciszek Różański zamieszkały we wsi Powązkach, nigdzie nie jest napisane, że tam się urodził.

Ela
olenka777

Sympatyk

Elu ale udało ci sie dokladniej przetlumaczyc akt?
Nawet gdyby to w calej polsce nie ma nigdzie Franciszka ;(
Pozdrawiam
Aleksandra
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ale co gdyby?
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 51-154.jpg

"nie ma w całej Polsce" to bardzo odważne:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Mogę przetłumaczyć dokładniej, tylko który fragment jest niedokładnie przetłumaczony? Słowa "zamieszkały" nie były przetłumaczone.
Nie pisz też, że w całej Polsce nie ma Franciszka, bo nie sprawdziłaś "całej Polski". Poza tym wiek zapisywany w aktach często nie jest taki, jaki był faktycznie. Ksiądz zapisywał to co usłyszał, zdarzało się też że wiek np. osoby zmarłej był oceniany na "oko". Szukaj aktu małżeństwa, z niego najprędzej dowiesz się ile lat miał Franciszek i gdzie się urodził.

Ela
olenka777

Sympatyk

Prosba o tlumaczenie ;)

http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... offset/136
Wielkie dzieki
Pozdrawiam
Aleksandra
olenka777

Sympatyk

W genetece sparwdzilam, po jego dzieciach lata ktore moglyby byc rokiem urodzenia lub smierci niestety bez rezultatu ;(
Pozdrawiam
Aleksandra
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Wszystkie sześć?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

geneteka..jak nie ma w gentece nie nie znaczy, że nie ma
wytypuj (po wieku matki i datach urodzen dzieci) zakres lat ślubu i zacznij sprawdzać akty małżeństw - poczynając od tych lat i parafii, które nie zostały zindeksowane, a ich kopie są już dostępne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”