par. Będzin, Chodel i inne
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
A indeksy parafii w pobliżu Ociesęków? Tam też nic nie ma: Cisów, Łagów, Bardo, Zbelutka, Szumsko, Raków?
Akty urodzin są bardzo szablonowe im mają niewiele informacji:
Antonii - chłop, rolnik ze wsi Orzeł
Marianna - jego legalna Małżonka, i tyle.
W akcie chrztu Jana, świadkowie: Franciszek Idzikowski i Walenty Jaśliński obaj z Wólki Popłonnej, chrzestni: Stanisław L?? i Barbara Wójcik
Proponuję powiększyć nieco rozdzielczość załączonych skanów. Obecne obrazki, są prawie nie do odcyfrowania.
W akcie urodzenia Wiktorii Marianna ma 40 lat, a na marginesie jest notka o ślubie Wiktorii (po Polsku). Więcej nic się nie da z tego odczytać.
Pozdrawiam,
Roman
Akty urodzin są bardzo szablonowe im mają niewiele informacji:
Antonii - chłop, rolnik ze wsi Orzeł
Marianna - jego legalna Małżonka, i tyle.
W akcie chrztu Jana, świadkowie: Franciszek Idzikowski i Walenty Jaśliński obaj z Wólki Popłonnej, chrzestni: Stanisław L?? i Barbara Wójcik
Proponuję powiększyć nieco rozdzielczość załączonych skanów. Obecne obrazki, są prawie nie do odcyfrowania.
W akcie urodzenia Wiktorii Marianna ma 40 lat, a na marginesie jest notka o ślubie Wiktorii (po Polsku). Więcej nic się nie da z tego odczytać.
Pozdrawiam,
Roman
Łagów 1895-1907 jest w Radomiu:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=66134
Co do innych to niestety nie wiem. Trzeba zapytac expertów z tego rejonu.
Pozdrawiam,
Roman
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=66134
Co do innych to niestety nie wiem. Trzeba zapytac expertów z tego rejonu.
Pozdrawiam,
Roman
Rosyjski dokument - osobisty?
Ostatnio przeszkując szafe natknąłem się na stare dokumenty liczące sobie około 100 lat.Niestety są pisane po rosyjsku a ja ten jezyk słabo znam-czy ktoś mógłby pomóc mi przetłumaczyć ten oto dokument??
http://imageshack.us/photo/my-images/580/1003737m.jpg/
Pozdrawiam
http://imageshack.us/photo/my-images/580/1003737m.jpg/
Pozdrawiam
Rosyjskie akta z początku XX wieku
Udało mi się jedynie odczytać imię Michał Skarbek...czy to jest jakaś przepustka wojskowa może??Bardzo proszę o zidentyfikowanie i przetłumaczenie owego dokumentu:)Pozdrawiam
Marek
Marek
Dokument został wydany przez wójta gminy dnia 16 miesiąca nie rozczytałem 1914.(dół dokumentu)
Zatytułowany w wolnym tłumaczeniu Certyfikat osobisty, czyli coś w rodzaju zaświadczenia o tożsamości lub dowodu osobistego.
Mój prapradziadek w 1922 stawając przed notariuszem posługiwał się dokumentem wydanym w 1908 roku i opisanym w akcie notarialnym jako paszport (czyli właśnie czymś w rodzaju dowodu, paszport w naszym rozumieniu to po rosyjsku innostrannyj pasport).
Być może był to podobny druk, albowiem na twoim dokumencie jest jako jedno z domyślnych przeznaczeń wydrukowane, że do celów okazania przy aktach notarialnych tyle, że przekreślone i napisane coś innego (nie mogę rozczytać).
Lewa strona dokumentu to:
data urodzenia 22.08.1853
wzrost średni
włosy ?
oczy ?
nos ?
podbródek krągły?
lico (twarz) krągłe?
nr dokumentu 12
Z prawej strony Michaił Kasprow Skarbek czyli Michał Skarbek syn Kacpra.
Dalej coś o miejscu zamieszkania, dla mnie nieczytelne tyle, że gmina zaczyna się na G.
potem właśnie o wspomnianym powodzie wydania.
Zatytułowany w wolnym tłumaczeniu Certyfikat osobisty, czyli coś w rodzaju zaświadczenia o tożsamości lub dowodu osobistego.
Mój prapradziadek w 1922 stawając przed notariuszem posługiwał się dokumentem wydanym w 1908 roku i opisanym w akcie notarialnym jako paszport (czyli właśnie czymś w rodzaju dowodu, paszport w naszym rozumieniu to po rosyjsku innostrannyj pasport).
Być może był to podobny druk, albowiem na twoim dokumencie jest jako jedno z domyślnych przeznaczeń wydrukowane, że do celów okazania przy aktach notarialnych tyle, że przekreślone i napisane coś innego (nie mogę rozczytać).
Lewa strona dokumentu to:
data urodzenia 22.08.1853
wzrost średni
włosy ?
oczy ?
nos ?
podbródek krągły?
lico (twarz) krągłe?
nr dokumentu 12
Z prawej strony Michaił Kasprow Skarbek czyli Michał Skarbek syn Kacpra.
Dalej coś o miejscu zamieszkania, dla mnie nieczytelne tyle, że gmina zaczyna się na G.
potem właśnie o wspomnianym powodzie wydania.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Dodając pare szczegółów do tego co Darek już ładnie opisał.
Włosy: ciemne - siwizna
Oczy: niebieskie
Mieszkaniec wsi Swidna (?) gminy Godow (?) ma jechać do Lublina do Kasy Skarbowej w celu otrzymania pieniędzy
w miejsce podpisu właściciela wpisane: niepiśmienny
dokument wystawiony chyba w styczniu (t.j. 16 I 1914)
Pozdrawiam,
Roman
Włosy: ciemne - siwizna
Oczy: niebieskie
Mieszkaniec wsi Swidna (?) gminy Godow (?) ma jechać do Lublina do Kasy Skarbowej w celu otrzymania pieniędzy
w miejsce podpisu właściciela wpisane: niepiśmienny
dokument wystawiony chyba w styczniu (t.j. 16 I 1914)
Pozdrawiam,
Roman
OLBRZYMIA prośba o pomoc w tłumaczeniu ROSYJSKIEGO aktu.
http://imageshack.us/photo/my-images/41 ... kaifr.png/
Bardzo proszę o pomoc w tłumaczeniu tego aktu małżeństwa zawartego w Chodlu pomiędzy Michałem Skarbkiem a Franciszką Piłat.
Pozdrawiam
Marek
Bardzo proszę o pomoc w tłumaczeniu tego aktu małżeństwa zawartego w Chodlu pomiędzy Michałem Skarbkiem a Franciszką Piłat.
Pozdrawiam
Marek
Fajne, tylko, że w dużym powiększeniu zamiast liter mam pixele, proszę o lepszą jakość
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... rbkai.png/
Wyostrzyłem trochę w programie mam nadzieje że choć trochę będzie łatwiej.(skan dostałem sam nie posiadam oryginału niestety)
Wyostrzyłem trochę w programie mam nadzieje że choć trochę będzie łatwiej.(skan dostałem sam nie posiadam oryginału niestety)
- Cieśla_Jerzy

Niestety nie wszystko da się odczytać:
11 Świdno Skarbek Michał i Piłat Franciszka
Działo się w osadzie Chodel dwudziestego ósmego stycznia (dziewiątego lutego) tysiąc osiemset osiemdziesiątego szóstego roku o godzinie dziesiątej rano. Oświadczamy, że w obecności świadków Józefa Pietronia, lat czterdzieści i Wawrzyńca Roli, lat dwadzieścia sześć, chłopów w Świdnie zamieszkałych, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Michałem Skarbek (Michałem Skarbek), kawalerem rolnikiem, urodzonym i zamieszkałym w Świdnie, synem Kacpra i Anny z Michal..ków małżonków Skarbków chłopów zmarłych, lat trzydzieści i Franciszką Piłat (Franciszką Piłat), panną, córką zmarłego Wawrzyńca i żyjącej Anny z Klo..ków chłopów, urodzoną i zamieszkałą w Świdnie przy matce, lat dziewiętnaście. Związek ten poprzedziły trzy zapowiedzi dwunastego (dwudziestego czwartego), dziewiętnastego (trzydziestego pierwszego) stycznia, dwudziestego szóstego stycznia (siódmego lutego) tego roku ogłoszone chodelskim kościele parafialnym. Umowy przedślubnej nie zawierali. Przeszkód żadnych nie było. Religijny obrzęd zawarcia związku małżeńskiego został odbyty przez księdza Wincentego Zalewskiego wikariusza. Akt ten oświadczającym świadkom i nowożeńcom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany. Ks. Piotr Ozimiński proboszcz parafii Chodel urzędnik stanu cywilnego

11 Świdno Skarbek Michał i Piłat Franciszka
Działo się w osadzie Chodel dwudziestego ósmego stycznia (dziewiątego lutego) tysiąc osiemset osiemdziesiątego szóstego roku o godzinie dziesiątej rano. Oświadczamy, że w obecności świadków Józefa Pietronia, lat czterdzieści i Wawrzyńca Roli, lat dwadzieścia sześć, chłopów w Świdnie zamieszkałych, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Michałem Skarbek (Michałem Skarbek), kawalerem rolnikiem, urodzonym i zamieszkałym w Świdnie, synem Kacpra i Anny z Michal..ków małżonków Skarbków chłopów zmarłych, lat trzydzieści i Franciszką Piłat (Franciszką Piłat), panną, córką zmarłego Wawrzyńca i żyjącej Anny z Klo..ków chłopów, urodzoną i zamieszkałą w Świdnie przy matce, lat dziewiętnaście. Związek ten poprzedziły trzy zapowiedzi dwunastego (dwudziestego czwartego), dziewiętnastego (trzydziestego pierwszego) stycznia, dwudziestego szóstego stycznia (siódmego lutego) tego roku ogłoszone chodelskim kościele parafialnym. Umowy przedślubnej nie zawierali. Przeszkód żadnych nie było. Religijny obrzęd zawarcia związku małżeńskiego został odbyty przez księdza Wincentego Zalewskiego wikariusza. Akt ten oświadczającym świadkom i nowożeńcom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany. Ks. Piotr Ozimiński proboszcz parafii Chodel urzędnik stanu cywilnego
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński