par. Denków, Kunów, Miechów, Staszów, Warszawa ...

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

będzie to prawdopodobnie Ostrowiec Świętokrzyski.
Starszy, z 1893 to akt zgonu Marcina Gordon, drugi urodzenia Józefa Gordon
Kamil
Awatar użytkownika
czj

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: czj »

Temu pierwszemu nie podołam :oops: ale tak odczytuję akt 2-gi :
Akt18 Ostrowiec
Działo się w mieście Ostrowcu 24 lutego (8 marca) 1881 roku o godzinie czwartej po południu zjawił się Marcin Gordon ziemianin 40 lat mający mieszkający w Ostrowcu w obecności Aleksandra Nowakowskiego ziemianina 30 lat mającego i Aleksandra Karpinskiego kowala (?) 36 lat mającego mieszkających w Ostrowcu ,okazał nam dziecko - chłopca i oznajmił że urodził się on w Ostrowcu 20 lutego ( 4 marca) o ? (chyba dziesiątej) wieczorem z prawowitej małżonki jego Walerii z Grzybowskich 36 lat mającej .
Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadano imię Józef. Rodzicami chrzestnymi ... Aleksander Nowakowski i Małgorzata Reszczyk .
Akt wszystkim oznajmiającym i świadkom przeczytany przez Nas tylko podpisany został Ks. .....

Na przypisku z boku dopisano że w 1912 roku zawarł małżeństwo
:roll:
Jola
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Post autor: Cieślak_Krystyna »

Ostrowiec
49
Działo się w mieście Ostrowiec, dwudziestego piątego marca/szóstego kwietnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego drugiego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się Paweł Sośnicki?, rolnik lat pięćdziesiąt i Aleksander Karpiński, kowal lat czterdzieści pięć, mieszkający w Ostrowcu i oświadczyli, że w Ostrowcu dwudziestego trzeciego marca/czwartego kwietnia bieżącego roku o godzinie dziewiątej rano umarł Marcin Gordon, lat pięćdziesiąt dwa, zostawiając po sobie owdowiałą żonę Walerię z domu Grzybowska. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Marcina Gordona, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
[nieczytelne], proboszcz parafii Ostrowiec

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 14.01.2011r.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Przepraszam, ale KTOŚ, nie ja usunął właśnie mój post z linkami do skanów!, a mój post z ponowieniem prośby jak i z tamtym postem wkleił do innego tematu.

Podaję jeszcze raz linki:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2a ... b57db.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb9 ... 84c80.html

Dziękuję i pozdrawiam,
Kamil Śmieszek
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

270
Staszówek
Stanisław Smiszek
Działo się w mieście Staszowie pierwszego/czternastego listopada tysiąc dziewięćset czwartego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawił się Marcin Smiszek, trzydziestoośmioletni robotnik ze wsi Staszówek w obecności Teofila Warchałowskiego, lat dwadzieścia jeden i Józefa Forkasiewicza, lat czterdzieści, kolonistów ze wsi Staszówek i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Staszówek osiemnastego/trzydziestego pierwszego października bieżącego roku o godzinie szóstej rano z jego ślubnej żony Tekli z domu Moryc (Tekli z Moryców), lat czterdzieści. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez księdza Wawrzyńca Sieka (może Sięka?) nadano imię Stanisław, a rodzicami chrzestnymi byli Teofil Warchałowski i Marianna Siekira?. Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Ksiądz Wawrzyniec Siek.

295
Staszówek
Jan Smiszek
Działo się w mieście Staszowie piątego/osiemnastego grudnia tysiąc dziewięćsetnego roku o godzinie drugiej po południu. Stawił się Marcin Smiszek, trzydziestopięcioletni szewc ze wsi Staszówek w obecności Wincentego Pochyły, lat dwadzieścia cztery i Józefa Forkasiewicza, lat czterdzieści pięć, mieszkańców miasta Staszowa i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Staszówek czwartego/siedemnastego grudnia bieżącego roku o godzinie pierwszej po południu z jego ślubnej żony Tekli z domu Moryc (Tekli z Moryców), lat trzydzieści cztery. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez księdza Wojciecha Wciślika nadano imię Jan, a jego rodzicami chrzestnymi byli Wincenty Pochyła i Aniela Bednarska. Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Ksiądz Wojciech Wciślik, proboszcz parafii Staszów.

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 29.01.2011r.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę o przetłumaczenie (j.rosyjski)

Witam!
Bardzo proszę o przetłumaczenie poniższych akt:
1. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2b ... fe13e.html
2. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a88 ... 2b23c.html
3. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/205 ... d9e53.html

Dziękuję i pozdrawiam,
Kamil Śmieszek
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Proszę o przetłumaczenie (j.rosyjski)

77
Brzóstowa
Żurkowska Marianna
Działo się w osadzie Ćmielewie trzydziestego marca/jedenastego kwietnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego ósmego roku o godzinie piątej po południu. Stawił się Roman Żurkowski, maszynista młocarni, lat czterdzieści mieszkający we wsi Brzóstowa w obecności Ignacego Fronczka (Frączka), lat czterdzieści pięć i Jakuba Krosa, lat trzydzieści osiem, obu włościan rolników z tejże wsi i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Brzóstowa dwudziestego czwartego marca/piątego kwietnia bieżącego roku o godzinie czwartej po południu z jego ślubnej żony Agnieszki z domu Antoniak (Agnieszki z Antoniaków) lat trzydzieści jeden. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym nadano imię Marianna a jego rodzicami chrzestnymi byli Jan Jakubowski z Ćmielewa i Franciszka Sławieńska z Brzóstowej. Akt ten obecnym przeczytano, a że niepiśmienni sam podpisałem.
Ksiądz Antoni Rokicki, proboszcz, urzędnik stanu cywilnego.

8
Brzóstowa
Żurkowska Henryka
Działo się w osadzie Ćmielewie dwudziestego czwartego grudnia starego stylu/piątego stycznia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego szóstego roku o godzinie czwartej po południu. Stawił się Roman Żurkowski, ślusarz, lat trzydzieści siedem mieszkający we wsi Brzóstowa w obecności Ignacego Fronczka (Frączka), lat trzydzieści osiem i Wojciecha Kryja, lat pięćdziesiąt, obu włościan rolników mieszkających we wsi Brzóstowej i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Brzóstowa dwudziestego drugiego grudnia starego stylu/trzeciego stycznia bieżącego roku o godzinie czwartej rano z jego ślubnej żony Agnieszki z domu Antoniak (Agnieszki z Antoniaków) lat dwadzieścia osiem. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym nadano imię Henryka a jego rodzicami chrzestnymi byli Maksymilian Makowski z Nietuliska i Bronisława Rudnicka z Ostrowca. Akt ten obecnym przeczytano, sam podpisałem.

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 03.02.2011r.
Awatar użytkownika
czj

Sympatyk
Nowicjusz

Coś mi się wydaje że już kiedyś prosiłam żebyś podawał dane które znasz - no bo znasz chyba nazwiska i parafię , prawda ???
Mnie strasznie zniechęca jak patrzę na akt i boję się że źle podam np. miejscowość - niektóre rzeczy tłumaczymy na wyczucie 8)
Jola
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Zobowiązuję się naprawić swój błąd.:)
Pani Krystyno, bardzo dziękuję:)
Kamil
Ps Wydawało mi się, że tamtym razem po prostu nie mogła Pani odczytać, Pani Jolu, bo były to skany kopii ksero, opłakanej jakości.
Awatar użytkownika
czj

Sympatyk
Nowicjusz

Nic się nie dzieje - ale zwykle zaczynam od końca ;) i tu właśnie nie byłam pewna no i sobie odpuściłam (akt ostatni) .....
Baaardzo ułatwiają te wydawałoby się błache wiadomości ....
Jola
Chwilowo utknęłam w poszukiwaniu Fortuńskich z parafii Kargów ......
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

211
Opatów
Michalina Agnieszka Głomb (Głąb)
Działo się w mieście Opatów jedenastego/dwudziestego trzeciego września tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego pierwszego roku o godzinie czwartej po południu. Stawił się osobiście Franciszek Głomb, lat trzydzieści osiem, mieszkaniec Opatowa w obecności Józefa Cybulskiego, lat pięćdziesiąt dwa i Franciszka Kwiatka, lat czterdzieści pięć, obu służących Kollegiaty Opatowskiej i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się w Opatowie w dniu wczorajszym o godzinie pierwszej z jego ślubnej żony Marianny z domu Iskra, lat trzydzieści trzy. Dziecku na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez księdza Edwarda Chwaliboga nadano imiona Michalina Agnieszka a jego rodzicami chrzestnymi byli Józef Cybulski i Agnieszka Kalinowska. Akt ten zgłaszającemu i świadkom przeczytano, podpisałem z jednym świadkiem, pozostali niepiśmienni.
Ksiądz Edward Chwalibog

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 03.02.2011r.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo serdecznie dziękuję.
Nazwisko na pomnikach jej rodziny to Głąb.
Dotychczas spotkałem tylko wariant Głąbiór. Już nie wiem które nazwisko jest prawidłowe.
Kamil
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę o tłumaczenie (j. rosyjski)

Witam!
Bardzo proszę o tłumaczenie poniższych aktów:

-akt małżeństwa Teofila Chamery i Antoniny Cukierskiej z 1893 (Staszów)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b4 ... 47ee1.html

-akt urodzenia Aleksandry Chamery (Staszów, 1902)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b39 ... 1a364.html

Z góry dziękuję za okazną mi pomoc,
Kamil Śmieszek
maziarek

Sympatyk

Post autor: maziarek »

57
Staszów
Aleksandra Chamera

Działo się w mieście Staszowie / trzynastego/ dwudziestego szóstego lutego tysiąc dziewięćset drugiego roku w dziewiątej godzinie dnia. Zgłosił się: Teofil Chamera lat trzydzieści sześć, szewc z miasta Staszowa, w towarzystwie Szczepana Borunia lat trzydzieści osiem i Stanisława Ramosia lat trzydzieści osiem, szewców z miasta Staszowa, i okazał nam dziecię płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się ono w mieście Staszowie jedenastego/ dwudziestego czwartego lutego bieżącego roku, w ósmej godzinie dnia, z ślubnej jego żony Antoniny z domu Cukierska (Antoniny z Cukierskich) lat dwadzieścia sześć. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym udzielonym dziś przez Księdza Seweryna Bilskiego nadano imię ALEKSANDRA, a chrzestnymi jej byli Szczepan Boruń i Feliksa Ramoś. Akt ten zgłaszającemu i świadkom, niepiśmiennym, odczytany Nami tylko podpisany.
Ks. Antoni Kraweński(?) Dziekan Sandomierski

Pozdrawiam
Bogusław
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuję.
Proszę jeszcze o akt małżeństwa wspomniany powyżej.
Kamil Śmieszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”