Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dzicz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: dzicz »

1. Być może tak, ale nie wiem co tam jeszcze miałam na tym pendrive, nie lubię jak mi ktoś grzebie w rzeczach, wolę poczekać...

2. Tak, problem jest wszędzie. W wersji 2.74, 2.97a, na próbę wgrałam też drzewo do Ancestry - wszędzie jest źle. Z tym, że w wersji podstawowej, której używałam na co dzień (2.74) widać prawidłowe dane, poprawną nazwę połączonej osoby tyle, że po kliknięciu na nią otwiera zupełnie inny profil.

3. Tak, wiem. Gdy zaczęłam używać Ahnenblattu wybrałam używanie wersji .ged, którą wgrałam z poprzedniego programu. Z czasem w niewiadomy sposób ta wersja stała się .ahn, a mi już nie chciało się tego zmieniać.

4. Próbowałam...

5. Windows 10. Mam tu obok speca od komputerów. Ale myślę, że pewnie już za późno na to, minęło kilka dni, pewnie i z tydzień...

Pozdrawiam
Magda
Tad_waw

Sympatyk

Post autor: Tad_waw »

1. Czy ten problem z zamianą przodków występuje przy KAŻDYM nazwisku w które klikasz czy tylko przy niektórych?

2. Kliknij odnośnik ''sprawdź'' który jest na pasku narzędzi. Może program sam wykryje jakieś błędy które wystarczy naprawić aby było OK.

3. Skoro już masz dwie wersje tego programu to może zainstaluj jeszcze trzecią i w tej spróbuj otworzyć swoje drzewo. Jest do pobrania darmowa wersja 2.99. Wersje nowsze są płatne i na bieżąco aktualizowane.

4. Wszystko wskazuje na to, że chyba najlepszą opcją będzie przeczekanie do powrotu.

5. Chyba już nie mam więcej pomysłów jak pomóc.

Pozdrawiam, Tadeusz.
dzicz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: dzicz »

1. Nie, czasami jest dobrze, ale wygląda to na losowy przypadek.

2. Tak, robiłam to. Lista błędów jest bardzo długa. W drzewie jest ponad 20 tys. osób... Mam wrażenie, że problem polega na zamianie numerów. To tylko moja teoria. Być może każda osoba miała swój numer... i być może podczas błędnego zapisu w jakiś sposób te numery zostały przyporządkowane do niewłaściwych osób.

3. Próbowałam... Zawsze otwiera się w tej wersji zmodyfikowanej z błędami.

4. Wygląda na to, że tak.

Dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Akurat nie mam problemu z Ahnenblatt, ale mam pytanie .... ;-)

Czy ktoś kupił płatną wersję programu? Warto?
I czy do niej jest spolszczenie?
No i czym właściwie sie różni od wersji bezpłatnych. Z opisu na stronie wiele nie wywnioskowałam.
Wiem, że można pobrać demo, ale nie wiem czy nie pokłóci się to demo z tą darmową wersją, którą mam na komputerze?

Ktoś, coś podpowie!?
Dziękuję z góry.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Marek70

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marek70 »

Małgosiu,
Spróbuj pobrać tak zwaną wersję "portable" i ją wypróbuj. Na pewno nie pokłóci się z wersją "starą".
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
Małgorzata_Kulwieć pisze:Akurat nie mam problemu z Ahnenblatt, ale mam pytanie .... ;-)

Czy ktoś kupił płatną wersję programu? Warto?
I czy do niej jest spolszczenie?
No i czym właściwie sie różni od wersji bezpłatnych. Z opisu na stronie wiele nie wywnioskowałam.
Wiem, że można pobrać demo, ale nie wiem czy nie pokłóci się to demo z tą darmową wersją, którą mam na komputerze?

Ktoś, coś podpowie!?
Dziękuję z góry.
można pobrać wersję "portable" jak pisał Marek, wgrać ją na pamięć USB i używać bez instalowania. Można też pobrać wersję demo (https://www.ahnenblatt.com/download/) która z automatu instaluje się w nowym katalogu (Ahnenblatt3) i też nie ma wpływu na pracę wersji bezpłatnej. Dla pewności dobrze jest swoje pliki rodzinne zabezpieczyć. Wersja demo ograniczona jest do 50 osób a na wydrukach są znaki wodne autora programu. Można też sprawdzać działanie programu na plikach większych (.ahn i .ged) np. z wersji bezpłatnej (na kopii ). Program jest oczywiście 'po polsku' a czy się opłaca musisz sama ocenić.
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Bardzo dziękuję. popróbuję. Zobaczę czy warto.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Kaffi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaffi »

Czy wersja 2.99 to ostatnia bezpłatna wersja dostępna po polsku? Programy się ciągle zmieniają i już sama nie wiem, którą wersję wybrać
Będę wdzięczna za wskazówki
Asia
Asia Grzybowska
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam
Kaffi pisze:Czy wersja 2.99 to ostatnia bezpłatna wersja dostępna po polsku? Programy się ciągle zmieniają i już sama nie wiem, którą wersję wybrać
Będę wdzięczna za wskazówki
Asia
na stronie https://www.ahnenblatt.com/ahnenblatt-for-free/
jest wersja 2.99p. W tej chwili jest to najnowsza edycja wersji bezpłatnej.
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mendyka_Grzegorz »

[quote="Topolinski_Jozef"]Witam.[/quote/]
Podczas testów grafiki Ahnenblatta pojawił mi się problem zmiany długości lini między pokoleniami:
bardzo wydłużona linia pionowa między poziomem małżeństwa a kratkami potomków.

Józefie Szanowny
Proszę o podpowiedż*) jak przywrócić ustawienia odległości zwykłej/małej długości tych pionowych linii.
Pracuję zwykle na wersji Ahn 2.87, ale przeniesienie do innych, starszych wersji nie pomaga.

*)ewentualnie na
priv gmendyka(at)wp.pl

Z góry dzięki
Grzegorz
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Witam serdecznie,

mam problem w wersji płatnej Ahnenblatta 3,36.

Teoretycznie jest możliwość wprowadzenia rodziców biologicznych oraz rodziców adopcyjnych. Jest nawet okienko "Inni rodzice". Ale jakos nie mogę znaleźć opcji wprowadzenia tych dwóch par rodziców.
Może komuś sie udało i mi podpowie jak to zrobić.
Będę wdzięczna.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
W.Badurek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: W.Badurek »

Witam
Jednych rodziców należy wprowadzić normalnie, później w okienku inni rodzic trzeba kliknąć znajdujący się na dole zielony plus i pojawią się obok w okienku - Rodzice. Uzupełniamy dane, status.
Pozdrawiam
Waldemar
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Waldemarze, no i tu jest problem, bo przy "innych rodzicach" plusa nie ma. I nie ma czego przycisnąć.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Talos

Sympatyk

Post autor: Talos »

Witam wszystkich,

Mam inny problem z Ahnenblatt... Ładuję do niego wygenerowany z MyHeritage plik GEDCOM i kiedy skonstruuję wykres w interesującym mnie formacie (klepsydra), to brakuje mi w nim niektórych osób. Przeważnie są to członkowie rodziny z ukrytych w MyHeritage gałązek (różowe i błękitne plakietki nad osobą). Co robię nie tak? Jak zmusić program do wykreślenia pełnego drzewa?
Pozdrawiam - Wiesław
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Witam. Mam wersję 2,99o i od jakiegoś czasu znikają zdjęcia profilowe , brakuje nazwiska po mężu i wyskakują błędy typu ; ur.1801 pogrzeb 1870 i informacja ,że wcześniej pogrzeb niż narodziny - co mogę poprawić , zmienić , żeby wszystko wróciło do normy ?
Ostatnio zmieniony wt 22 lut 2022, 07:36 przez Skrzypczak_Bogumiła, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”