par. Ciechanów, Grudusk, Lekowo, Stromiec, Stupsk, Warszawa

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Gorąca prośba - tłumaczenie aktu z rosyjskiego - PROSZĘ!

Post autor: Stanisław_Szwarc »

Warszawa. Dzieło sie w parafii Wola 15/27. 10. 1895 r. o 6 po południu. Ogłaszamy, że w obecności pełnoletnich świadków Konstantego Kulczyńskiego z Czystego i Stanisława Krupińskiego obydwu pisarzy drugiego (???) zawarty został religijny związek małżeński między Bronisławem Szydłowskim kawalerem (nieczytelne) w Warszawie na ulicy Łuckiej pod numerem 29 zamieszkującym, synem nieżyjącego Ludwika i żyjącej Seweryny z Judyckich małżonków Szydłowskich, utrzymującej się ze środków własnych i mieszkającej w Mieście Wołyniu (???), urodzonym we wsi Klembowka na Wołyniu, 26 lat mającym a Marią Leokadią Mikolajt, panną pozostającą przy opiekunce w Warszawie, zamieszkałą przy ulicy Wolskiej poid numerem 21, córką nieżyjących Edwarda i Amalii z d. Tyll (?) małżonków Mikolajt, urodzoną w Warszawie, lat 18 mającą. (następują informacje o zapowioedziach). Zgoda Warszawskiego Generalnego Konsystorza Arcybiskupiego z dnie 6/18. 10 roku bieżącego nr 4342 odnoszące się do drugiego i trzeciego stopnia pokrewieństwa. Pozwolenie na (nieczytelne) małżeństwa panny udzielone ustnie przez opiekunkę Julię Pod...dlińską obecną osobiście przy niniejszym akcie. Obrzędu religijnego dopełnił (nieczytelne) wikary (imię i nazwisko księdza nieczytelne) . Akt niniejszy ptrzeczytano i podpisano. (następują podpisy)
Ciesę się, że mogłem pomóc, choć nie wszystko udało się odczytać. W mojej rodzinie też był taki ślub między kuzynami, ale podobno o zgodę pisali do Rzymu.
Pozdrawiam
Staszek
2ala030450

Sympatyk

Gorąca prośba - tłumaczenie aktu z rosyjskiego - PROSZĘ!

Post autor: 2ala030450 »

Staszku, bardzo Ci dziekuję - ten akt był dla mnie bardzo wazny.
Pozdrawiam - Ala
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Re: Gorąca prośba - tłumaczenie aktu z rosyjskiego - PROSZĘ

Post autor: Jan.Ejzert »

2ala030450 pisze:Staszku, bardzo Ci dziekuję - ten akt był dla mnie bardzo wazny.
Pozdrawiam - Ala
Alu, jak dla Ciebie taki ważny to uzupełnię te znaki zapytania:

.... obydwu pisarzy drugiego z Woli, zawarty ...
.... Bronisławem Szydłowskim kawalerem snycerzem ... (резчикъ, ріъзникъ - snycerz)
...urodzonym we wsi Klembowka? na Wołyniu (prawdopodobnie chodzi o miejscowość Kłębówka obecnie na Ukrainie)
Po zapowiedziach jest: .... Nowozaślubieni oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli.
...Pozwolenie na wstąpienie w związek małżeński ...
.... przez opiekunkę Julię Podsiedlińską? ...
... dopełnił miejscowy wikariusz Ksiądz Wincenty Charasymowicz...
...Akt ten obecnym przeczytano, przez nas i przez nich został podpisany ...
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
2ala030450

Sympatyk

Dzięki Czarku, siedzę w tej Anglii i zaczęłam bawić się w poszukiwania na odległość. Muszę znaleźć akt urodzenia tej Marii Leokadii i myślałam, że w tym akcie małżeństwa jest ślad w jakiej parafii była chrzczona. Czasami jest wpis, że zapowiedzi idą w parafii urodzenia i zamieszkania.
Dzięki wielkie i pozdrawiam
Ala
2ala030450

Sympatyk

Witam i prosze o kolejna pomoc!
Znalazłam poszukiwany akt małżństwa nr 162 -
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 62-163.jpg
i nie mogę ruszyć z miejsca. To akt - Władysław Mikolajt i Zarembska Henryka.
Bardzo z gory dziekuje.
Pozdrawiam - Ala
2ala030450

Sympatyk

Witam i prosze o kolejna pomoc!
Bardzo z gory dziekuje.
Pozdrawiam - Ala
2ala030450

Sympatyk

Tak bardzo wszystkich prosze o pomoc w przetłumaczeniu tego aktu -

Z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam - Ala
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

2ala030450 pisze:Tak bardzo wszystkich prosze o pomoc w przetłumaczeniu tego aktu -

Z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam - Ala
Alu, spróbuję, chociaż nie jest to typowy akt małżeństwa :)
Pozdrawiam,
Czarek

2ala030450

Sympatyk

Tak bardzo Cie prosze i z góry dziekuje - Ala
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Tak to odczytałem :)

Akt. 162 Wola.
Działo się w Wolskiej Parafii 13 / 26 czerwca 1901 roku o godzinie 5 po południu. Oświadczamy, że w dniu dzisiejszym stawili się osobiście Władysław Edward Mikolajt i Małżonka jego Henryka Mikolajt z d. Zarębska, w obecności Stanisława Sieniarskiego rzeźnika z Woli 53 lat i Kacpra Marzec fryzjera z Woli 21 lat i okazali dowody zawartego małżeństwa wydane przez Proboszcza parafii Leszno Błońskiego Powiatu, Warszawskiej prowincji z 13 / 26 września 1900 roku, stwierdzające że w tym dniu na podstawie pozwolenia danego przeze mnie z 11 / 24 września 1900 roku, przez tegoż Proboszcza Księdza Józefa Podbielskiego przy osobistej obecności pełnoletnich świadków Ksawerego Zarębskiego rzeźnika 26 lat i Jana Gutkowskiego pisarza 30 lat, odprawiono duchowny obrzęd ślubny między Władysławem Edwardem Mikolajt i Henryką Zarębską; uczestniczyli przy sporządzaniu ślubnego aktu. Zgodnie z tym na podstawie ....? 94 Cywilnego Kodeksu Królestwa Polskiego przystąpiono do sporządzenia aktu o zawartym ślubie i oświadczamy że 13 / 26 dnia września 1900 roku w obecności świadków Ksawerego Zarębskiego i Jana Gutkowskiego dopełniono religijny obrzęd ślubny między Władysławem Edwardem Mikolajt, kawalerem, kupcem 26 letnim w Woli urodzonym i zamieszkałym, synem Edwarda Elżbiety z d. Tyl małżonków Mikolajt już nieżyjących, a Henryką Zarębską 21 letnią panną przy matce w Woli mieszkającą, urodzoną w parafii Leszno Błońskiego Powiatu, córką nieżyjącego Franciszka i Urszuli z Kamińskich, małżonków Zarębskich. Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym parafialnym Kościele 9, 16 i 23 września ubiegłego roku. Nowozaślubieni oświadczyli, że przedślubnej umowy między sobą nie zawierali. Obrządek religijny zawarcia małżeństwa odprawił Proboszcz Parafii Leszno Ksiądz Józef Podbielski na podstawie wyżej wspomnianego pozwolenia wydanego przez tutejszego Proboszcza. Akt ten obecnym przeczytano przez Nas i przez Nich podpisany.
Ks. W. Siewierski? Administrator Wolskiej Parafii.
(- ) podpisy
Pozdrawiam,
Czarek

2ala030450

Sympatyk

Czarku, jesteś Wielki - wielkie, wielkie dzięki.
Ala
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: RoRo500 »

... Jan Kwieciński i Michał Staszewski...
...żonę Honoratę z Pietrzykowskich...

Pozdrawiam,
Roman
2ala030450

Sympatyk

Witam Wszystkich Serdecznie!
Mam kolejną prosbę - bardzo prosze o przetłumaczenie aktu nr 110 -
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
to ślub z 1884 r. Mikolajt Edward Adam z Maria Kaczyńską. Najbardziej mnie interesuje wpis o poprzedniej żonie - kiedy zmarla i gdzie?
Z góry bardzo serdecznie dziekuję.
Pozdrawiam - Ala z Płocka
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Alu, chetnie przetlumacze, ale link ktory podalas nie jest do aktu o ktorym piszesz.
Pozdrawiam serdecznie
Elzbieta

(mam cicha nadzieje, ze moja lipcowa prosba o przodkow z Parafii gabinskiej bedzie do zrealizowania po powrocie zza "wody") :k:
2ala030450

Sympatyk

Elunia, przepraszam pomyliłam strony - to jest taki link - http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 10-111.jpg
a za pomoc bardzo dziękuje.
Pozdrawiam - Ala

Ps. Własnie wrócilam zza wody i od poniedziałku wychodze do AP a od środy do AD - napisz mi na prywatną skrzynke co chcesz, a wszystko Ci poszukam - mam teraz juz taka mozliwość - zgoda?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”